|
Lęgi z 5-cioma młodymi w 2007 |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-18, 23:08 Lęgi z 5-cioma młodymi w 2007
|
|
|
Do założenia tego tematu sprowokował mnie dzisiejszy telefon pewnego Pana, który zadzwonił z radosną wiadomością, że w jego wsi po raz pierwszy od lat bociany mają 5 młodych. A dotyczy to:
- miejscowości Ołtarze-Gołacze w gm. Nur (pow. ostrowski, woj. mazowieckie).
- Dodam jeszcze gniazdo z miejscowości Woźniki (gm. Łosice, pow. łosicki, woj. mazowieckie), gdzie 5 młodych stoi w gnieździe na platformie drewnianej na słupie wolnostojącym, który montował swojego czasu chyba Basior z ekipą!
Nadmienię, że w czasie dotychczasowych liczeń gniazd bocianów w tej gminie nie zdarzyło się gniazdo z tak licznym przychówkiem.
- 5 młodych było też w m. Grochówka w gm. Zbuczyn (pow. siedlecki). Po jednego młodziaka, który został wypchnięty z gniazda jeździłem osobiście. Jednak po krótkim okresie pobytu w naszym podsiedleckim schronisku odleciał o własnych siłach.
MACIE INFORMACJE O LĘGACH Z 5 MŁODYCH?! Jak tak, to proszę o wpisywanie. Gdyby w tym roku odbywało sie międzynarodowe liczenie, to informacji tego typu byłoby zapewne dość dużo! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
irbis

|
Wysłany: 2007-07-18, 23:20
|
|
|
No, no, niezły cud nie nad Wisłą Boćkom -rodzicom order się należy |
|
|
|
 |
norbert

|
Wysłany: 2007-07-19, 08:39
|
|
|
no to ja też się pochwalę
pierwszy raz od 3 lat w gminie Skaryszew mam piątkę w Nowym Dzierzkówku
tylko że jeden był chyba zdecydowanie mniejszy
chyba bo ledwo go widać ale może się tylko wylegiwał
będe sprawdzał jeszcze to gniazdo więc może być jeszcze zmiana oczywiście w dół
pozatym sporo czwórek
zapowiada sie rekordowy rok
ale jeszcze nie wszystko sprawdzone |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-07-19, 09:08
|
|
|
| irbis napisał/a: | | niezły cud nie nad Wisłą | Wypraszam sobie, u nas cuda tez sie zdażają
Kępiaste, gm. Leszno - Hpm5
Krubiczew, gm. Leoncin - Hpm5
Wiejca, gm. Kampinos - Hpm5
to z własnych obserwacji.
Z zgłoszenia telefonicznego: Karczew, gm. Karczew gniazdo na topoli takze Hpm5 ale jeden przedwczesnie wyskoczył, ponieważ gniazdo jest wysoko zaleciłem interwencje strażaków lub transport do Zoo gdyz zachodzila obawa ze podczas wizyty w gnieździe mogą pozostałe wyskoczyc.
Ale czy to bedzie rekordowy rok w ilosci młodych to poważnie wątpie, w KPN średnia ilosc mlodych niższa, na wschodzie zawsze lepiej to wyglada niż w reszcie kraju. Lepiej niech Irek "Bocian" sie wyspowiada z tegorocznego liczenia pod Siedlcami to bedziemy wiedzieli. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-19, 15:37
|
|
|
| Basior napisał/a: | | Lepiej niech Irek "Bocian" sie wyspowiada z tegorocznego liczenia pod Siedlcami to bedziemy wiedzieli. |
Dzisiaj gm. Mokobody objeżdżał... |
 |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
Wysłany: 2007-07-19, 16:29
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | [...]MACIE INFORMACJE O LĘGACH Z 5 MŁODYCH?! Jak tak, to proszę o wpisywanie. Gdyby w tym roku odbywało sie międzynarodowe liczenie, to informacji tego typu byłoby zapewne dość dużo! | w gminie Brodnica w której liczę boćki, w tym roku miałem jeden taki przypadek (przedostatnie gniazdo które odwiedziłem)
| Basior napisał/a: | | [...]Ale czy to bedzie rekordowy rok w ilosci młodych to poważnie wątpie, w KPN średnia ilosc mlodych niższa, na wschodzie zawsze lepiej to wyglada niż w reszcie kraju. [...] | ja już "moją" gminę policzyłem, jest o dwa młode bociany gorzej niż w zeszłym roku.
Szczegóły podam wkrótce |
Tęskno mi Panie[...]
C. K. Norwid |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-19, 18:00
|
|
|
"-5 młodych boćków na gnieździe+2 dorosłe w pozach bojowych,"
Zapomniałem, że Kamil6 podawał w innym temacie, że w Płosodrzy (gm. Mordy, pow. siedlecki), w gnieździe na słupie energetycznym też jest 5-tka... |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-20, 18:11
|
|
|
Głupota ludzka nie zna granic. Dzisiaj zadzwonił do mnie Kolega z N-ctwa Sarnaki z informacją, że w jednej wsi w gm. Sarnaki, w Rozwadowiepracownicy telekomunikacji wyciągali kable spod bocianiego gniazda na słupie telekomunikacyjnym. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby gniazdo było opuszczone, ale znajdowało się w nim 5 młodych! Gniazdo się podobno przechyliło, a młode prawdopodobnie zostały wypłoszone. Zaleciłem od ręki tel. do telekomunikacji przez N-ctwo w tej sprawie. Wyniku jeszcze nie znam!
Wczoraj przejeżdżałem obok tego gniazda i wszystko było w porządku, ale wydawało mi się, że są 4 młode! |
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-07-20, 18:12
|
|
|
| Parzeń, na północ od Płocka - też 5 pisklakow na wylocie... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2007-07-20, 20:20
|
|
|
Jelonki - koło Ostrwoi maz - 5 młodych |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-23, 22:38
|
|
|
| Ja fotki nie zamieszczeam, ale dzisiaj wspólnie z Basiorem, obserwowaliśmy 5 młodych na gnieździe w Borkach Siedleckich w gm. Suchożebry, pow. siedlecki, w czasie, gdy wracaliśmy z bocianowego schroniska odstawiając kolejnego pacjenta - młodego boćka lekko porażonego prądem ze Stoku Lackiego pod Siedlcami |
 |
|
|
|
 |
norbert

|
Wysłany: 2007-07-24, 08:51
|
|
|
Tegoroczne liczenie w gminie Skaryszew trzymało do końca w napięciu.
Wcześniej zgłaszana piątka nie wyszła.
Jedno młode zostało wyrzucone.
W innym gnieżdzie które opuściło czworo młodych też wyrzucone zostało jedno młode i jedno jajo.
Kiedy straciłem nadzieję na pierwszą piątkę (od czterech lat) dosłownie w ostatnich dwóch sprawdzanych gniazdach były tj. w Dzierzkówku Nowym i Hucie Skarszewskiej.
Przy czym w pierwszym gnieździe było cztery młode a jedno sobie spacerowało po posesji.
Z informacji od pani gospodyni wynika że już jakiś czas temu rodzice chcieli wyrzucić jedno młode ale się nie dało. Może w końcu jednak im się udało. Bociek wygląda dobrze a mieszkańcy się nim zajmuią. Mają już doświadczenie. Za jakiś czas podjadę i sprawdzę czy wszystko skończyło się dobrze.
Drugie gniazdo sprawdzałem 22.07. Niestety młode je opuściły i kręciły się po okolicznych łąkch. Bazowałem na relacji gospodarza który jest osobą rzetelną i godną zaufania. O swoich boćkach mógłby opowiadać godzinami. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-07-25, 15:55
|
|
|
Przejeżdżałem obok zrzuconego gniazda bocianów w Rozwadowie. Okazało się, że gniazdo jest odbudowane, a na pobliskiej łące widziałem 11 młodych bocianów. Czyli 5 z ww. gniazda, 3 z blisko położonego gniazda i pewnie jeszcze z jednego gdzieś w sąsiedztwie! Czyli ok., ptaki sobie poradziły! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-02, 13:27
|
|
|
| Dzisiaj zadzwonił do mnie Pan Henryk Pazura z miejscowości Mizary (gm. Stoczek Łukowski, pow. łukowski, woj. lubelskie) informując, że na jego bocianim gnieździe jest 5 młodych. Prosił o pomoc w obcięciu gałęzi przy gnieździe, gdyż obawia się, że drzewo przewróci się w czasie silniejszego wiatru, ponieważ ma niestabilną koronę (gałęzie są z jednej strony drzewa). |
 |
|
|
|
 |
|
|