Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrute boćki
Autor Wiadomość
Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-20, 11:56   

Magda21 napisał/a:
Sanepid jest niewinny jeśli to nie oni wykonywali deratyzację.

sanepid nie wykonuje tego rodzaju zabiegów, są do tego specjalistyczne firmy deratyzacyjne...; sanepid jedynie kontroluje prawidłowość wykonywanych zabiegów, w tym sprawdza w jaki sposób zostały zutylizowane gryzonie.

szkoda, że ludzie nie wykorzystują właśnie sów i innych gryzonio-łapów do pozbywania się w tym przypadku gryzoniowych szkodników... i stosuja chemię, którą zresztą i tak potem sami też konsumują; ale to juz inny temat...

Magda21 

Wysłany: 2007-06-20, 12:08   

Bo te gryzoniołapy nie chcą się dać tresować :lol: Male potwory! Ileż to już razy wypuściliśmy jakąś odchowaną sowę a one co?? do sąsiada polować.. nasz objadły przez 4 miesięce opieki a później zero wdzięczności :)

Może to i lepiej, nie wiem czy wszyscy są dostatecznie odpowiedzialni żeby 'mieć' gryzoniołapa..

Co do sanepidu.. no ok, ale jak mówie, wielu gospodarzy nie wzywa deratyzatorów do szczurów czy innych gryzoni. W dzisiejszych czasach łatwo i bezpiecznie można to zrobić samemu... i stąd nieszczęścia.

Nie mogą znaleźć jaki jest podstawowy skład trucizny na stonkę. Bo teraz się pojawia, więć faktycznie to to mogło wykończyć ptactwo. Ale czy to nie powinno być bezpieczne dla ptaków albo czy nie ma jakichś godzin wykonywania tego rodzaju zabiegów?? Z tego co wiem to jest podana na opakowaniach pora żeby nie zatruć owadów (np pszczół) a ptaki?

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-20, 13:12   

tutaj są różne karty charakterystyki środków
interesujacy jest np. Owadozol :evil:

Cytat:
12. INFORMACJE EKOLOGICZNE
Substancje aktywne preparatu sa toksyczne dla ryb, ptaków, pszczół i innych zwierzat.
Brak badan ekotoksykologicznych preparatu.
Zgodnie z kryteriami klasyfikacji preparatów na podstawie zawartosci niebezpiecznych składników
OWADOZOL L klasyfikuje sie jako niebezpieczny dla srodowiska z przypisanym zwrotem R52/53 - działaszkodliwie na organizmy wodne; mo@e powodowac długo utrzymujace sie niekorzystne zmiany w srodowisku
wodnym.

Magda21 

Wysłany: 2007-06-20, 13:26   

To ze sa szkodliwe dla organizmówodnych to wiadome, absolutnie wszytkie tego radzaju środki są, i jest to wyraznie zaznaczone na opakowaniu..

Ale jak mozna spryskiwac pola czyms co zabija ptaki?? Co zabija cokolwiek poza stonką (w tym konkrenym przypadku) przecież przepiórka i bażant były po stronie gospodarza..
Nie pojmuję :neutral:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-20, 13:46   

Magda21 napisał/a:
Nie pojmuję

a no własnie, ja też :evil:

Myosotis 

Wysłany: 2007-06-20, 15:24   

Witajcie. Przypomniało mi się że jakiś miesiąc temu miałam przygodę z martwym krukiem. Właściciel pola na którym znalazłam świeżutkiego jeszcze nieszczęśnika powiedział że dzień wcześniej siał "zatrute zboże" choć nie wiem czy to rzeczywiście miało związek ze śmiercią kruka. Jednak fakt faktem że często, zwłaszcza na zapyziałych wioseczkach, ludzie stosują preparaty stare, dawno już wycofane z użycia, stanowiące zagrożenie dla zdrowia i życia zwierząt. Na szczęście dziś przepisy dotyczące środków ochrony są coraz mocniej obostrzane i coraz więcej preparatów toksycznych jest wycofywanych.Ponad to często na bardziej inwazyjne specyfiki potrzebne jest pozwolenie. Tym niemniej chemia to chemia.
Pozdrawiam

Magda21 

Wysłany: 2007-06-20, 22:17   

Bociek padł :sad:

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-06-21, 09:16   

przykre to bardzo, ech.... :sad:

krotom 
miłośnik PRZYRODY ;)

Wysłany: 2007-06-25, 08:28   

Myosotis napisał/a:
[...]powiedział że dzień wcześniej siał "zatrute zboże" choć nie wiem czy to rzeczywiście miało związek ze śmiercią kruka.[...]
rolnicy mieszają zboże przed wysianiem z tzw. bejcą (taki różowy proszek). Ma to chronić ziarna przed wyżarciem go przez robaki w ziemi.
Kilka gołębi już przez to straciłem swego czasu ale nie wydaje mi się aby krukowi chciało się wydłubywać ziarna z ziemi - być może zżarł jaka padlinę padłą od tego właśnie środka
Tęskno mi Panie[...]

C. K. Norwid

Odpowiedz do tematu