|
Imprezy Lokalne |
| Autor |
Wiadomość |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2007-06-19, 09:04 Imprezy Lokalne
|
|
|
Tak trochę pytam się bez zgody Szefostwa TP Bocian...
Ochrona przyrody nie moze być oderwana całkowicie od edukacji społeczeństwa i być tak całkowicie forsowana wbrew potrzebom tegoż społeczeństwa...
Dlatego sądzę, ze warto, by TPB bywało na cyklicznych imprezach lokalnych (nie koniecznie zwiazanych branzowo z działalnością TPB) z promocją swoich działań i z takim akcentem na pokazanie piękna przyrody i działaniań (lub możliwości działań) ochroniarskich, właśnie na terenie gdzie takie imprezy się odbywają...
Stąd moja prośbo-propozycja:
Podsyłajcie informacje z terenu o takich imprezach, na których wg Was mogłoby stanac stanowisko Towarzystwa Przyrodniczego "BOCIAN"...
Szkoda, by miał to być tylko Finał Dnia Ziemii na Polach Mokotowskich w Warszawie...
Oto moje małe propozycje na początek:
Wyszogród, pow. płocki – Dni Wisły (II kw.)
Michałowice, pow. pruszkowski – Dni Gminy Michałowice (II kw.)
Błędów, pow. grójecki – Piknik w Błędowskich Sadach (II kw.)
Czerwińsk n/ Wisłą, pow. płoński – Czerwińskie Święto Truskawek (II kw.)
Sierpc, pow. sierpecki – Kasztelańskie Dni Sierpca (III kw.)
W nawiasie podałem kwartał roku, w którym odbywa się impreza...
Pozdrawiam... |
_________________ Pozdrawiam...
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
kania ruda

|
Wysłany: 2007-06-19, 09:33
|
|
|
| Pikinik naukowy radia BIS w warszawie, wiem ze OTOP sie tam co roku wystawia |
|
|
|
 |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2007-06-19, 10:02
|
|
|
Ludność dużych miast ma sporo mozliwości na edukację proprzyrodniczą...
Myślę o miejscach, gdzie brak jest takich możliwości...
Gdzie można np pokazać rolnikowi, ze są różne metody likwidowania choćby kretowisk... Równie skuteczne, a bardziej humanitarne...
Że pies trzymany na dłuższym łańcuchu i w ciepłej budzie jest równie dobrym stróżem jak ten bez tych "luksusów"...
Jezyk przekazu musi być w miarę prosty i dajacy efekt zrozumienia w głowie mieszkańca danej miejscowości...
Szukamy imprez, które tak lokalnie, generują jak największą liczbę odwiedzających...
Takie hity gminne, lub powiatowe...
|
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2007-06-19, 17:37
|
|
|
Nie podoba mi się to milczenie...
Zawsze po takim olaniu tematów, które dotyczą współpracy z ludnościa niewyedukowaną ekologicznie, tracę wiarę w Was - Drodzy Przyrodnicy...
|
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-06-19, 17:53
|
|
|
| SMUGA napisał/a: | | Nie podoba mi się to milczenie... | A co Ty taki szybki? Ja jestem w necie dopiero od chwili, oststani raz bylem w piatek chyba, jak masz pilną sprawe to tel. znasz a i dyzur dzis był w biurze warszawskim, więc wrzuc na luz...
Wielokrotnie w takich imprezach uczestniczylismy, od "dni Ursusa" do "świeta jesieni" w Rogowie czy dzień dziecka w Brwinowie i inne... Imprezy tego typu maja to do siebie, że czasami człowiek żałuje zmarnowanego czasu a czasami jest fajnie. I tak np. do Ursusa i Brwinowa to pewnie juz nie pojedziemy, zerowe zainteresowanie, ale to wynikalo z specyfiki imprezy i ich organizacji. Jeśli niema zadnego podtekstu ekologicznego to szkoda czasu i materiałow.
A my nie PZu i budżet na promocje ograniczony jest...
Reasumując inicjatywa z zbieraniem informacji o takich imprezach cenna, tymbardziej jesli jeszcze w ślad za informacja o imprezie, zgłosili by się członkowie chętni do poprowadzenia stoiska!! Więc jesli ktoś by miał czas, dostanie zestaw materiałow i dekoracji. Nawet z myslą o tym, w najbliższym czasie zakupione będą profesjonalne stelaże do prezentacji. Juz dziś z biura w Siedlcach, a po uprzednim zamówieniu z Wawy mozna wypozyczać wystawę o programie ochrony bociana białego i zestaw naszych plakatów edukacyjnych. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2007-06-20, 08:15
|
|
|
| Basior napisał/a: | | I tak np. do Ursusa i Brwinowa to pewnie juz nie pojedziemy, zerowe zainteresowanie, ale to wynikalo z specyfiki imprezy i ich organizacji. Jeśli niema zadnego podtekstu ekologicznego to szkoda czasu i materiałow. |
Może wiedza podawana jest w zbyt trudny sposób dla odwiedzających...
Może obok, pod wieczór, powinien podejść... żubr...
| Basior napisał/a: | | jesli jeszcze w ślad za informacja o imprezie, zgłosili by się członkowie chętni do poprowadzenia stoiska |
To jest też info istotna...
Z tym, że ludzie, którzy umieją przedstawić racje przyrodnicze, bez zbędnego pieniactwa...
Tacy co nie obrazają się na indolencję odwiedzających stoisko... |
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2007-06-20, 08:26
|
|
|
| MIODOBRANIE KURPIOWSKIE (ostatnia niedziela sierpnia) - Zawodzie k. Myszyńca, pow. ostrołęcki... |
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-06-20, 09:30
|
|
|
| SMUGA napisał/a: | | Może wiedza podawana jest w zbyt trudny sposób dla odwiedzających... | twierdzisz, że wrócił do nas analfabetyzm? | SMUGA napisał/a: | | Może obok, pod wieczór, powinien podejść... żubr... | to moze skutkować, ale wątrobe ma się jedną | SMUGA napisał/a: | | Że pies trzymany na dłuższym łańcuchu i w ciepłej budzie jest równie dobrym stróżem jak ten bez tych "luksusów"... | z tymi postulatami to chyba do TOZu? Wszystkiego naraz nieda sie robic..., a szlag człowieka trafia np. podczas liczenia bocianów podczas upału... niby jest masa wielbicieli psów w PL ale jakos wiejskie burki cierpią nadal. |
|
|
|
 |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2007-06-27, 14:04
|
|
|
| Lipsk, pow. lipski - Święto Kwitnącej Wiśni i Miodu (II kw.)... |
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-09-15, 17:11
|
|
|
Kolejna impreza lokalna własnie trwa i bierzemy w niej udział:
http://www.otwarteogrody.pl/
Stoisko Bociana dzis i jutro 11-16, na boisku za kosciołem w Podkowie Lesnej, juz dzis spotakliśmy kilku członków
W Milanówku w niedziele w godzinach 12-18 prezentacja na temat ochrony jerzyków, ogród przy ul Krasińskiego 28a, organizator Stowarzyszenie Na Rzecz Miast - Ogrodów.
zapraszamy
stoisko.jpg sobota godzina 10.50 - stoisko gotowe |
 |
| Plik ściągnięto 213 raz(y) 25,69 KB |
|
|
|
|
 |
marioptak

|
Wysłany: 2007-09-16, 18:34
|
|
|
dzisiaj o godzinie 21:45 w TVP3 mają pokazać coś z Otwartych Ogrodów
prawdopodobnie będzie tam Bocianowe stoisko |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-16, 19:14
|
|
|
| marioptak napisał/a: | | będzie tam Bocianowe stoisko |
no to mamy jeszcze 2,5 godz |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
marioptak

|
Wysłany: 2007-09-16, 22:02
|
|
|
niestety nie pokazali naszego stoiska i wywiadu z Adamem |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-09-16, 22:08
|
|
|
Ano nie pokazali... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
SMUGA
arborysta

|
Wysłany: 2008-04-24, 06:59
|
|
|
Łosice, pow. łosicki - Pieczarkalia, Łosickie Święto Pieczarki (III kw.)...
O, nieładnie, Mirek, ze nie napisałeś tu o tym...
|
- Wojtek M.
 |
|
|
|
 |
|
|