Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wędrówki wiosenne i przyloty pustułek 2007
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2007-04-03, 23:33   

krogulec napisał/a:
wiesz Mirku że nie trzeba widzieć jaj a wiedzieć że samica je wysiaduje i fakt że w godzinach południowych podmienia ją samiec.

Wiem wiem, tylko, że pierwsze dni kwietnia to wczesnie na pustułkę, choć nie neguję, że nie możliwe. W przypadku skrzynek, to ptaki najpierw pilnują miejsca przez dłuższy czas. Posiedleckie skrzyunkowe pustułki zwykle siadaja na jajach nie wczesniej niż w połowie miesiąca, ale ten rok jest wyjątkowy! Może też być tak, że samica siedzi "na pusto". No ale zobaczymy... Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że tak drążę. Jeśli coś odbiega od reguły trzeba być tego pewnym!

ZaP 
Harris user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-04-04, 07:14   

samica zanim zniesie jaja to siedzi pół dnia w budce - jaj nie ma a grzebie i kręci się jak by miała. Popieram tu Mirka - jak nie zobaczysz to nie mow, że ma jaja. U mnie jak samicy znudzi sie siedzenie to samiec wlatuje do budki i czeka az ona wróci i powtarzam - to normalne ale PRZED ZŁOŻENIEM jaj.
ZaP - co pustułkom do mieszkania na bieżąco zagląda

krogulec 
obserwator

Wysłany: 2007-04-04, 22:06   

Mirku czy mam ci za zle, przeciwnie cenie takich co dbają o dokładne obserwacje i popieram wyjaśnianie nade wszystko wątpliwości.A co do siedzenia na pusto, miałem kiedyś taką pare co to zrobiła mnie w konia.Wynikało że siedzi na jajach, wszystko odnotowałem a potem z obserwacji wynikło że siedziała 40 dni.Właśnie to siedzenie na pusto mi przypomniałeś.Ta obserwacja miała miejsce w 1982 r. miałem tam zawsze załamaną kartkę w notesie.Ale się rozpisałem.

Szybszy 

Wysłany: 2007-04-12, 12:31   

W sobotę 7 kwietnia 1 pustułka nad ul. Ostrobramską w Warszawie oraz 1 pustułka na obrzeżach miejscowości Dobre po drodze do Węgrowa.

krogulec 
obserwator

Wysłany: 2007-04-16, 23:44   

Wczoraj zlokalizowałem 2 pare pustułek w odległości 1 km od wcześniej opisywanych.Zajeły gniazdo po wronach na wysokich sosnach.Obserwowałem ich kopulację.Są jakiś tydzien bo to miejsce miałem pod lupą od miesiąca ze względu na grzywacze.

GOSIA 695 

Wysłany: 2007-04-19, 17:28   

W przypadku skrzynek, to ptaki najpierw pilnują miejsca przez dłuższy czas.

U mnie to pilnowanie przeradza się w istną powietrzną woję. Przez pomyłke wpadła im do skrzynki kawka , to myślałam ze już nie wyjdzie cała.
A ja wciąż czekam na jaja - wkrótce postawie kamerkę

krogulec 
obserwator

Wysłany: 2007-04-24, 22:24   

Obserwacje 21-04-2007 okol. Nowego Targu zlokalizowałem gniazdo pustułek na sośnie na skraju Rezerwatu Bór Na Czerwonem od strony lotniska.
22-o4-2007 w części tego Rezerwatu ale od strony Szaflar 2 gniazdo pustułek i 2 os w locie nad Szaflarami + 1 os samiec w czasie polowania.Z obserwacji gniazd w dniu 23-04-2007 wynika że samice jeszcze nie siedzą na gniazdach.

Odpowiedz do tematu