|
Budzenie się płazów |
| Autor |
Wiadomość |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2007-03-07, 14:18
|
|
|
wczoraj sonia pogonila zabe ale po ciemku nie rozpoznalem gatunku |
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-03-08, 22:02
|
|
|
| Dzisiaj jadac samochodem o malo nie najechalam na ropuche przschodzila na druga strone ulicy .Oczywiscie jak zawsze w takiej sytuacji zatrzymuje sie i przenosze na druga strone albo syn jak jest ze mna .To pierwsza zabka w tym roku u mnie w stawie na razie cisza nie widzialam zabek .Jedynie ryby prowadza ozywiona dzialalnosc .Wpiwnicy pojawila mi sie woda nie zagladalam tam dopiero dzis nie korzystam z tej piwnicy okazalo sie ze maz znalazl jedna traszke niezywa a druga gdzies sie skryla niewiem jak dostala sie do piwnicy /Jutro zajrze jeszcze raz bo bylo juz ciemnawo |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-09, 06:13
|
|
|
| Maria02 mnie wyprzedzila... U mnie tez dzisiaj pod domem (Jabłonna) ropuch szara na drodze. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-03-09, 22:23
|
|
|
A ja dzisiaj 4 gatunki płazów spotkałem (a właściwie trzy i pół) W godowisku w Kabackim juz pierwsze żaby trawne nogami przebierają, ale mało ich jeszcze - jakies 5 sztuk. W planowanym (przez nas na razie, ale jest szansa, że coś drgnie w tej sprawie) uzytku ekologicznym koło rezerwatu pierwsza traszka grzebieniasta - samiec z pokaźnym już grzebieniem. Czyli siedzi w wodzie juz pewnie od kilku dni. Tamże 1 żaba moczarowa - chyba samiec ale jeszcze bez barw godowych. A na Moczydłowskiej tuz obok 2 ropuchy szare rozplackowane.
No - czas chyba godów nadchodzi szybkim krokiem |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Marinho Chagas
|
Wysłany: 2007-03-10, 20:37
|
|
|
| Faktycznie płazy sie budzą... wczoraj sójka niosła rozjechaną żabkę:( |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-03-11, 01:35
|
|
|
Wiec wczoraj z synem wyjelismy traszke ta zywa z piwnicy .Wrece byla niezbyt ruchliwa ale polozylismy ja kolo oczka wodnego wsliznela sie do wody .Traszka grzebieniasta spod pomaranczowy przeplatany czarnym i oczywiscie grzebien .Szkoda ze ta druga nie zyje |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Pawelele
|
Wysłany: 2007-03-18, 16:01
|
|
|
No ja ostatnio mam nieco obserwacji żab trawnych - ale takie tam do kilkunastu godujących. Moczarowych niestety niet...
Poza tym rozjechałem ostatnio 1 ropuchę szarą |
_________________ Paweł Kmiecik
Przyroda Zagłębia Dąbrowskiego |
|
|
|
 |
Marcin
|
Wysłany: 2007-03-21, 12:18
|
|
|
Tak, tak! Ropuchy wędrują coraz liczniej po asfalcie. Dzisiaj po drodze kilka udało mi się ominąć |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2007-03-21, 12:27
|
|
|
| wczoraj 2 ropuchy szare na spacerze z psem - naq śniegu bo wczoraj spadł :] |
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-03-21, 18:26
|
|
|
Dzisiaj w 2 miejscach dość intensywne gody żab trawnych - w Szydłowce (staw w srodku wsi), staw koło Pietrus (gm. Olszanka) - widziałem już skrzek.
Ponadto słyszałem głosy grzebiuszek w tym ostatnim miejscu. |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-03-21, 19:26
|
|
|
| forestman napisał/a: | | 2 ropuchy szare na spacerze z psem |
ale kto kogo wyprowadzał na spacer? ropuchy psa czy na odwrót |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-03-25, 20:46
|
|
|
Na użytku ekologicznym Białe Błota (gm. Olszanka, pow. łosicki) dzisiaj wielkie godowisko żab moczarowych. Tak na oko cn. 200 samców, ale myślę, że było ich 2 razy więcej. W załączeniu obrazek z tego miejsca.
ż_moczarowe.JPG Z prawej strony widać samicę znosząca skrzek. |
 |
| Plik ściągnięto 9465 raz(y) 135,07 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Anka44
Ania
|
Wysłany: 2007-03-25, 23:09
|
|
|
| Rowniez w Puszczy Zielonce widzialam dzis spiewajace zaby moczarowe. Niestety byly bardzo pochowane i udalo mi sie dojrzec tylko 7 samcow, ale sadzac po odglosach bylo ich znacznie wiecej. |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-03-26, 21:53
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | wielkie godowisko żab moczarowych. Tak na oko cn. 200 samców, ale myślę, że było ich 2 razy więcej |
No pogratulować. W Warszawie to takie stada były za Stanisława Augusta
A w Kabatach w Wawie w przyszłym (ciągle mamy taką nadzieję) użytku ekologicznym moczarowe już się zniosły. Co ciekawsze - traszki się już zniosły! To jest wcześniej o 2-3 tygodnie niż kiedykolwiek! Nie wiem czy grzebieniasta, czy zwyczajna bo kaloszków nie wziąłem i się sprawdzić nie dało... No, ale traszki jakieś na pewno. Poza tym grzebiuszki słychać liczne więc też się pewnie zaraz zniosą. Takoż pierwsze połączone parki ropuchy szarej. Super!
Wiosna już jest!
Niech żyją hormony płciowe! |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
|
|