|
Wędrówki wiosenne i przyloty pustułek 2007 |
| Autor |
Wiadomość |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-03-19, 17:41
|
|
|
Jacie nie w przylotach tylko w obserwacjach |
_________________ wacko |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
Wysłany: 2007-03-23, 15:44
|
|
|
wieści z dzisiaj
Inowrocław - 1 latający samiec
Markowice k/ Inowrocławia - jedna pustułka w zawisie
przedmieście Gniezna (od strony Torunia) - samiec który zawisł jakiś metr nad gniazdem sroki jakby chciał zobaczyć czy może zająć to gniazdo
Gniezno (od strony Poznania) - jeden samiec siedziący na linii energetycznej 10 m od drogi |
Tęskno mi Panie[...]
C. K. Norwid |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2007-03-23, 16:35
|
|
|
pustułka w zawisie, dobre fajnie to brzmi ja z jakieś 2 tyg temu zauważyłam po raz pierwszy pustułke w centrum Gdańska...latala sobie nad Madisonem już w przylotach, czy obserwacjach o tym pisalam;p wczoraj też tam latała i nawet o tej samej porze co wcześniej... |
|
|
|
 |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-03-23, 18:01
|
|
|
| Dzisiaj znowu polowała pustulka 1 os. samica w tym samym miejscu, siedziała na maszcie napięciowym.Chyba to jest ta sama co kilka dni temu.Tereny Januszna siedzialem w krzaczorach sosenek a na łeb mi się lało jak z cebra a wszystkiemu winne szczygly 45 os. |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2007-03-24, 14:16
|
|
|
|
|
|
|
 |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-03-24, 19:19
|
|
|
Faktycznie ale dowalilem,śmiechu warte to przez kolesia co był jak pisalem.Nawijał o maszcie do elektrowni wiatrowej i o tych napięciach jakie uzyska.A chodziło o slupy wysokiego napięcia pustułka czatowala wysoko na tej poprzeczce.Przepraszam
Dziś tam byłem ale bez efektu. |
|
|
|
 |
martynina

|
Wysłany: 2007-03-25, 15:49
|
|
|
to jeszcze nic jaw szponie zamiast napisać dzięcioł czarny napisałam bocian czarny bo rozmawiałam w tym czasie i spojrzałam się na logo forum i tak jakoś wyszło |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-03-25, 18:27
|
|
|
| Pustułek jeden polujący na coś wczoraj (ale chyba bezskutecznie) na zaoranym polu w Babicach k.Warszawy widziany z okien autobusa ... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
barin

|
Wysłany: 2007-03-25, 21:49
|
|
|
dziś widziałem pustułkę jedną polującą przy dworcu kolejowym Stradom w Częstochowie całkiem nieźle wyszła na zdjęciach |
_________________ żuł żubr żuchwą żurawinę... |
|
|
|
 |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-03-25, 22:54
|
|
|
U Ciebie Martynina to kolory się zgadzały a u mnie wysokość.
Dziś lot godowy samczyka pustułki doprowadził mnie do ich gniazda.Na sośnie gniazdo chyba po grzywaczach bo na sąsiedniej sośnie mają gniazda ,kilka dziś widziałem.Samiczka pustułki cały czas siedziała obok gniazda a samczyk przelatywał jak strzała,dwa razy w odstępach 30 min.miał miejsce akt parzenia się. Obserwacja trwała 2 godz.Miejsce obserwacji 2 km od Pionek w stronę Januszna,pierwszy raz mialem tak dokladną obserwację pustułki.Sporządzilem notatki bedę sprawdzal to miejsce. |
|
|
|
 |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-03-27, 21:26
|
|
|
| Obserwacją pustulek obok gniazda pięknie przekazywały sobie myszę i te przepiękne loty. |
|
|
|
 |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-04-03, 22:36
|
|
|
| Para opisywana wcześniej siedzi na jajach, pojawiła się 2 para na starym miejscu, lecz ich gniazdo zabrała wichura .Zrobiły kilka razy oblot i gdzieś się podziały. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-04-03, 22:37
|
|
|
| krogulec napisał/a: | | Para opisywana wcześniej siedzi na jajach, |
A widziałeś te jaja?! Bo wysiaduje praktycznie samica! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
krogulec
obserwator
|
Wysłany: 2007-04-03, 23:24
|
|
|
| Jaj nie widzialem ,owszem wysiaduje samica ,trochę wcześniej żle to opisałem .Lecz obserwowałem ich sporo czasu a wiesz Mirku że nie trzeba widzieć jaj a wiedzieć że samica je wysiaduje i fakt że w godzinach południowych podmienia ją samiec.I taki sam wniosek miał Sławek dłatego postanowiłem napisać to stwierdzenie.Chyba że moje archiwalne notatki sa nic nie warte. |
|
|
|
 |
|
|