|
świętokrzyskie czyli co i jak ? |
| Autor |
Wiadomość |
wilczuss
|
Wysłany: 2007-02-12, 18:49 świętokrzyskie czyli co i jak ?
|
|
|
Zwierzęta to jest moja drugie hobby zaraz po rowerze.
Chciałem teraz je obserwować.
Mieszkam w Kielcach więc nie wiem co tu (w obrębie 50 km) można spotkać.
Prosił bym was o jakieś fajne tereny z dużą ilością zwierząt , myślałem o świetokrzyskim parku narodowym ale sam nie wiem .
Dodam ze przyroda zaciekawiła mnie po spotkaniu na wyprawie rowerowej Wilka w okolicach podkarpacia.(Serce mi biło wtedy jak po amfetaminie)
Ps. Czy w świętokrzyskim występują jakieś Wilki ? |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2007-02-13, 12:42
|
|
|
moze w zoo ale nie wiem czy w kielcach macie ogrod zoologiczny
takie informacje sa u wojewodzkiego konserwatora przyrody
ale guglujac w necie znalazlem takiego linka :
http://www.skarzysko.org/...b4342db98627d4a |
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-02-13, 17:17
|
|
|
Wilków może nie być, ale w Świętokrzyskich sa ptaszory nie bylejakie i traszka górska i owady super. Na ssakach słabo sie znam, ale jakieś pilchy to chyba w ŚPNie są? Tak podsumowujac - trzeba jeździc i szukać i rozglądac się na wszystkie strony - cos fajnego sie znajdzie, nawet lepiej niż po amfie |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2007-02-14, 07:44
|
|
|
pilchy są na pewno...rok temu w okolicach ktos widział sóweczkę, jest tez puszczyk uralski...
w swietokrzyskiem jest przyroda...tylko z canisem lupusem bym sie nie wyglupial |
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2007-02-14, 09:16
|
|
|
| forestman napisał/a: | | tylko z canisem lupusem bym sie nie wyglupial |
a ja slyszalem ze w ostatnich latach sie pojawily (w koncu z Karpat wystarczy przejsc przez puszcze Podkarpacia) |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-06-02, 01:16
|
|
|
to ja dopowiem - w Świętokrzyskim są wilki!, trzymała się wataha w N-ctwie Suchedniów (nie wiem jak teraz), a ostatnio, z rozmów z tubylcami wiem, że pojawiły się chyba też w Skarżysku (a więc prą na północ! ).
Ale na wilki to bym Ci raczej nie polecał się wybierać (dla dobra wilków ), a terenów z dużą iloscia zwierząt (wszelakich) masz w okolicach Kielc od groma (wystarczy tylko z miasta wyjechać w którym bądź kierunku) |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-06-02, 01:21
|
|
|
| wilczuss napisał/a: | | Dodam ze przyroda zaciekawiła mnie po spotkaniu na wyprawie rowerowej Wilka w okolicach podkarpacia | piękny początek "zabawy w przyrodę"!
Niektórzy chcą, a nie widzą, inni nie wiedzą, że chcą, a widzą
Skąd wiesz, że to był wilk? |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
orlik06

|
Wysłany: 2007-06-02, 07:41
|
|
|
| Tak się składa że ja mieszkam niedaleko Kielc.To zależy co chcesz obs.jesli ptaki wodne to polecam Chanczę,Suków i Borków.A jeśli leśne to np.pasmo Cisowsko-Orłowińskie m.in.lęgowe żurawie,bociany czarne i cietrzewie poza tym większość ptaków leśnych wszystkie dzięcioły oprócz trójpalczaka,białogrzbietego i syryjskiego.Jak chcesz to możemy się na jakąś wyprawę wybrać. |
_________________ Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody
www.tbop.org.pl
świętokrzyska Grupa Ornitologiczna
www.tbop.org.pl/sgo/sgo.html
 |
|
|
|
 |
|
|