Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PREMIERA FILMU O GMO!
Autor Wiadomość
Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
  Wysłany: 2007-01-19, 20:16   PREMIERA FILMU O GMO!

CZEŚĆ!

Dzięki uprzejmości organizatorów EKOSPOTKAŃ trafia się nam zaproszenie na taką imprezę:

Zapraszamy na polską premierę filmu pt. "Życie wymyka się spod kontroli"
Film, cieszący się wielkim powodzeniem w wielu krajach, przedstawia zagrożenia dla konsumentów, rolników i środowiska naturalnego wynikające z wprowadzenia GMO (GMO-Genetycznie Modyfikowane Organizmy).

Premiera filmu odbędzie się 26 STYCZNIA 2007
Miejsce: Sala kominkowa, Polska YMCA - Biuro Główne, ul. Konopnickiej 6, Warszawa
Początek: godzina16:15
PROGRAM:

16:15-16:45 Czy Polska jest wolna od GMO? Wprowadzenie do filmu - Jadwiga Łopata i Sir Julian Rose, ICPPC
16:45-17:45 Film "Życie wymyka się spod kontroli"
17:45-18:00 Komentarz po filmie - Janusz Wojciechowski, Wiceprzewodniczący Komisji ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Parlamencie Europejskim
18:00-18:45 Dyskusja

Prosimy o potwierdzenie udziału w biurze ICPPC (dane poniżej)

Z poważaniem,
Jadwiga Łopata i Julian Rose
ICPPC - International Coalition to Protect the Polish Countryside,
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi
34-146 Stryszów 156, tel./fax 33 8797114
biuro@icppc.pl www.gmo.icppc.pl

A więc do zobaczenia w Sali Kominkowej!
Wujek Adam

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-19, 20:37   

A tam! I tak wszystko się cały czas modyfikuje w toku ewolucji... Zjadamy geny wszystkiego co żyje i nic nam się nie dzieje. Nie ma co się bać! Trzeba się bać tego czego trzeba.

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-19, 20:39   

Jeszcze ja: Trzeba się bać przede wszystkim genów wirusowych i bakteryjnych(rozmaitych) i swoich własnych :???:

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-19, 21:00   Wujek modyfikowany genetycznie...

NO I BARDZO DOBRZE!
Brawo, mamy już jednego dyskutanta stojącego po jednej stronie barykady! Jeszcze film ni grzyba nie obglądnięty, a już wzbudził reakcje. A co dopiero będzie po premierze? Wujku dobry Kryzysie! Bez Ciebie nie będzie zabawy! 26-go rzucaj wszystko i przyłaź na seans!
Pozdravki!
Wujek Adam

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-19, 22:08   

Jest pewien problem (w sprawie obglądnięcia filmu); Otóż mam wybór:
albo bedę szkodnice po łabędzkich lasach ścigał, albo wrócę wcześniej do Wawy na film. No to wybiorę świeże powietrze górnośląskie :wink:

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-19, 22:59   To gorzej...

To nienajlepi...
W takim razie może wyznaczysz z pośród powierzonego Twej, Wuju opiece grona jakiego 100-denta, co by honory z braku Ciebie pełnił, i ozywał się Głosem Słowo Prawdy w debacie o onych modyfikowanych dziwach niosąc? Mniemam, że takowy abiturient, na padawana Twego, Wuju mianowany z czeluści SGGW wnet wyhynie (wychynie?) i twarz swą objawi, a ustami swemi Mądre Zdania od Ciebie, Wuju, jako od Proroka czy Cadyka (nie mylić z cudakiem) nam czekającym i złaknionym Mądrości, a zebranym przed ekranem przyniesie? Czy takowa opcja jest, czy też musim się bez Osoby Twej i Zdania Twego, Wuju obejść, nie doświadczywszy ni Prawdy, ni Uciechy, ni Jajcarstwa, które zwykło za Tobą Wuju - a i za przez Ciebie przysposobionymi także - podążać dokądkolwiek byś się nie udał? Czyż więc ślozy potrzebnie, acz daremnie lejemy, imając się nadzieji resztek, że jednako Ty, Wuju, lubo jaki zmyślny i udatny wysłannik od Ciebie przybędzie?
Szaconek i różne inne wyrazy!
Wujek Adam

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-20, 20:26   

Wujek Adam napisał/a:
imając się nadzieji resztek, że jednako Ty, Wuju, lubo jaki zmyślny i udatny wysłannik od Ciebie przybędzie?

Nadzieja zawsze żywą jest... Popytamy, zobaczymy - moze i jakaś niunia pójdzie na film ów reklamowan. :wink:

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-01-20, 20:35   

A w ogóle to i tak jemy codziennie miliardy genów.. I co? I pstro! Trawimy je, tniemy (znaczy się nasze enzymy) na kawałeczki i na aminokwasy przerabiamy. Darz Bór!

Jarek P 

Wysłany: 2007-01-22, 08:00   

Niezbyt dokładny, bo z pamięci cytat z raportu jakiejś organizacji miedzynarodowej (GP?): Jak na razie nie udowodniono szkodliwości GMO dla ich zjadaczy, ale szkodliwość dla rolnictwa i środowiska jest bezsprzeczna.

gonia 

Wysłany: 2007-01-22, 09:06   

Koleś z którym miałam o diagnostyce molekularnej również mówił nam że pożywienie genetycznie modyfikowane nie mam negatywnego wpływu na jego zjadaczy.
i zastanawia mnie czy jego uprawa może być bardziej szkodliwa dla środowiska niż dotychczasowe rolnictwo.
szkoda bo nie mogę przyjechać na film ale jestem ciekawa opinii tych którzy będą

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-23, 02:57   GMO

Cześć!
Filmy, jak wiemy są rózne i przeróżne. Obgladnąłem juz parę "dokumentów", np. "Super Size Me", "Farenheit 9/11","The Blair Witch Project", czy "Z archiwum X". Widziałem też sporo materiałów z czarnej teczki Stana Tymińskiego, a ostatnio także kwity z Szafy Lesiaka. Jestem też zagorzałym fanem "Nie do wiary" i "Rozmów w toku". Bardzo to wszystko ciekawe, pouczajace i tajemnicze. Jednak niezupełnie we wszystko uwierzyłem. Śmiem więc watpić, czy autorzy sensacyjnego "Życie wymyka się..." bez problemu nawiną mi makaron na uszy. Rzecz trzeba obejrzeć i zastanowić się nad nią, szczególnie w kontekscie: kto, na zlecenie kogo i po co zrobił ten film? Czy jest to odezwa maniakalnych przeciwników GMO? A może stoją za tym wytwórcy modyfikowanych organizmów? Ekolodzy - idealiści? Poszukiwacze sensacji? Naukowcy opłacani przez koncerny żywieniowe? Zmodyfikowani genetycznie wysłannicy przyszłości? Nie wiem. Więc chetnie pójdę tam za te parę dni i się przekonam, bo oprócz pokazu ma być spotkanie i dyskusja. Puki nie zobaczę nie jestem za, ani przeciw filmowi. Może jest ciekawy i dajacy do myślenia? A może przereklamowany, nudny i/lub tendencyjny? Nie wiem. Jeszcze nie wiem.
Też chodźcie.
Wujek Adam

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-26, 21:22   po filmie

CZOŁEM!

...i już wiem.
Godzinny film z 2004 roku B.Vehaaga i G.Krober "Życie wymyka się spod kontroli" ocenię jako niejednoznaczny, nierówny i ogólnie taki sobie. Był to klasyczny Protest song przeciwko GMO, a zwłaszcza przeciw firmie Monsanto - potentata w tej branży. Fakty były przedstawiane niespójnie, czasem w sposóób wykluczający się, dobitnie, z zadęciem, wręcz efekciarsko i jednostronnie. Znaleazł się tu ciekawy przykład kanadyjskiego rolnika, który sądzi się z rzeczoną firmą o zainfekowanie jego pola przenoszonymi przez wiatr nasionami rzepaku. Mimo, że to nie jego wina, a wręcz mu to bardzo nie na rękę, Monsanto chciało od niego 100000 dolarów odszkodowania za czynną hodowle ich roślin. Jednak dotąd nie zapłacił, a po odwołaniach sąd wydał ugodowy werdykt, a rolnik... dzięki wsparciu różnych organizacji objechał już 40 krajów na świecie nawołując do walki z GMO! Nie zrozumiałem do końca, na co on właściwie jest dobrym przykładem. Po za wyraźnymi niedociągnięciami zauważalnymi przez średnio rozgarniętego gimnazjalistę film dotyka jednak wielu ciekawych kwestii i zmusza do przemyśleń. Mimo sporej dawki banalności, stonniczości i niezbyt dużemu profesjonalizmowi wart jest obejrzenia. Na uwagę zasługuje też fakt, że przedstawiciele ostro krytykowanego koncernu byli proszeni o wypowiedź w filmie, jednak z tego nie skorzystali, a mieli okazję bronić swych racji.

Ciekawsza niż sam film była dyskusja po projekcji. Zebrało się sporo osób, w tym przedstawiciele Ministerstw Rolnictwa, eurodeputowani, posłowie, naukowcy, redaktorzy i przedstawiciele różnych organizacji. Szkoda, że nie przybył nikt ze zwolenników GMO (a przynajmniej nie ujawnił się i nie odezwał). Wszyscy zabierający głos prezentowali w zasadzie ten sam pogląd - niechęci do GMO wogóle, a w Polsce w szczególności. Dyskusja wykraczałe czasem po za zasadniczy temat i zahaczała o równie ważne kwestei, jak np. zainfekowanie środowiska gatunkami obcego pochodzenia. Debata uzmysłowiła wszystkim, że oficjalne stanowisko, a także prawodawstwo Polski w sprawie upraw GMO wcale nie jest jednoznaczne i ostatecznie ukształtowane.

Chętnie podzielę się różnymi materiałami które dostałem na pokazie ze wszystkimi zainteresowanymi osobami, np. Raportem Monitoringu Krajowego Programu Bezpieczeństwa Biologicznego, czy Biuletynem Rolnym (ma po jednej sztuce, więc podzielę się dopiero, jak w Oddziale Warszawskim znów pojawi się kombajn skano-xero-drukujący, który stąd wyparował). Jeśli Forumowicze zgłoszą taką chęć, mogę też udzielić więcej informacji i rozwinąć wątek tyczący się GMO tutaj.

Wielka szkoda, że Zarząd TP"Bocian" zupełnie zignorawał pokaz filmu, a zwłaszcza dyskusje po nim. Była to niebagatelna okazja do nawiązania cennych kontaktów w środowisku ekologiczno - przyrodniczym. Takie kontakty mogły by zaowocować w przyszłości współpracą w realizacji różnych projektów i programów i znacznie podnieść rangę Naszej Organizacji. A tak - cóż, po raz kolejny zabrakło przedstawiciela "Bociana" w czymś ważnym i potrzebnym...

Relację prawie na żywo sporządził dla Was
Wujek Adam

Basior 

Wysłany: 2007-01-26, 23:16   

Wujek Adam napisał/a:
Wielka szkoda, że Zarząd TP"Bocian" zupełnie zignorawał pokaz filmu, a zwłaszcza dyskusje po nim. Była to niebagatelna okazja do nawiązania cennych kontaktów w środowisku ekologiczno - przyrodniczym. Takie kontakty mogły by zaowocować w przyszłości współpracą w realizacji różnych projektów i programów i znacznie podnieść rangę Naszej Organizacji. A tak - cóż, po raz kolejny zabrakło przedstawiciela "Bociana" w czymś ważnym i potrzebnym...

A kolega to kogo tam reprezentował? Harcerzy? :wink:
Jeśli uważasz ludzi z naszego zarządu za wybitnych specjalistów od GMO to napewno im bardzo miło :green: Temat interesujacy i ważny, a jak piszesz bylo wiele kompetentnych osób, które sie tym zajmują, jeśli chcesz utwórz w TPB komórke od GMO i bedziemy rozsyłać opracowane stanowiska w swiat, a tak to szkoda bić piany o czymś, czym sie nie zajmujemy.
Wujek Adam napisał/a:
podzielę się dopiero, jak w Oddziale Warszawskim znów pojawi się kombajn skano-xero-drukujący, który stąd wyparował).

Kolega nie zauważył za to kserokopiarki większej od tego kombajnu 4 razy? Może to i dobrze, bo tak to pewnie toneru i papieru juz by nie było... :twisted:

--------------------
Jak mawiają w USA: "specjalista od wszystkiego, ogólnie do niczego"

Wujek Adam
SE-TP"B"

Ostrzeżeń:
 4/3/6
Wysłany: 2007-01-27, 00:21   Reperkusje pofilmowe

Cześć wśród nocy!
Basiorku, spojrzyj w Statut TP"B". Jasno w nim stoi, że żadna osoba nie może reprezentować Towarzystwa bez pisemnej zgody Zarządu (ciekawe, ile osób ma takie pisma. Pamiętajcie więc wszyscy, którzy ich nie macie, że będąc gdziekolwiek i mówiąc cokolwiek NIE REPREZENTUJECIE "BOCIANA"!). Pisma takiego niestety nie posiadam. Nie mam więc prawa uczestniczyć w żadnych spotkaniach inaczej, niż Adam Woźniak. Mogę najwyżej dodać, że reprezentujący Legnickie Towarzystwo Entomologiczne, bo jestem także ich członkiem i przez to statutowo przedstawicielem.
Co do GMO: nie noszę się z zamiaram założenia specjalnej jednostki działającej w tym kierunku. Czy aby nie zbyt dosłownie odebrałeś mą wypowiedź? Chodziło raczej o to, że były tam różne ważne osoby i organizacje, wcale niekoniecznie ściśle związane z tą tematyką. Dodałem też, że w dyskusji były tematy wyktraczające po za meritum spotkania, w tym kilka bliskich naszej działalności. Sam wiesz, że w kuluarach można o niejednym porozmawiać, a także zawiązać sojusze i poznać ludzi - także o podobnych poglądach czy kierunkach działań. I właśnie doskonała okazja do zaprezentowania się "Bociana" w takim gronie minęła...
I co do monstrualnego xero: widzieć - widziałem, nawet włączyłem, ale nie umiem na nim nic wydrukować a tym bardziej zeskanować... Może nie doczytałem instrukcji, ale udaje mi się jedynie coś zxerować. A nawet do końca nie mi osobiście, a Wujkowi Kryzysowi. Poszło na to ze 4-ry kartki. A więc papier nie zginął. Nie mieliśmy świadomości, że z nim tak krucho... Był liczony? Oddać?
Chyba off topem zaczyna to pachnieć.
A może coś bardziej w GMO stronę?
Pozdravki!
Wujek Adam

Mirek 

Wysłany: 2007-01-27, 08:58   

Wujek Adam napisał/a:
Wielka szkoda, że Zarząd TP"Bocian" zupełnie zignorawał pokaz filmu, a zwłaszcza dyskusje po nim. Była to niebagatelna okazja do nawiązania cennych kontaktów w środowisku ekologiczno - przyrodniczym.

Nie wiem jak traktować tę wypowiedź, ale różnego rodzaju spotkań, gdzie można nawiązać kontakty ekologiczno-przyrodnicze mamy aż nadto. Chyba trzeba by było mieć spacjalny etat do obsługi tych wszystkich spotkań, gdzie jesteśmy zapraszani - trzeba wybierać. Chwała Ci Wujku Adamie, że wybrałeś się na takie spotkanie z własnej woli, ale tak jak napisał Basior - wszystkim co wiąże się z ochroną środowiska nie jesteśmy w stanie się zajmować, a chyba już napewno nie GMO. I pewnie przy najbliższym spotkaniu zrelacjonujesz w skrócie przebieg spotkania i przekażesz cenne informacje. No i do materiałów chętnie zajrzymy. :grin:

Odpowiedz do tematu