Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptasia grypa
Autor Wiadomość
zdezorientowana 

Wysłany: 2006-02-16, 08:32   Ptasia grypa

Mam u siebie bociulowe gniazdo. W zeszlym roku padly cztery mlode ptaszki (czyli wszystkie pisklaczki). Napatrzylam sie na rozpacz doroslych. Ale co w tym roku z ptasia grypa? Przeciez moje bociulki moga cos przywlec z tej afryki.

Mirek 

Wysłany: 2006-02-16, 08:45   

Teoretycznie mogą coś przywlec, ale powodem tego, że młode padły mogło być zatrucie lub brak pokarmu (ogólnie ostatni sezon był słaby, jeśli chodzi o efekt lęgów u bocianów). A tak w ogóle, jak wpadniemy w panikę, to nie wyjdziemy z domu. W końcu wiosenne migracje ptaków za jakiś miesiąc na dobre się rozpoczną...

Namor 

Wysłany: 2006-02-16, 08:47   

zdezorientowana napisał/a:
Przeciez moje bociulki moga cos przywlec z tej afryki.

wszystko jest możliwe, ale nigdzie nie spotkałem doniesień o ogniskach ptasiej grypy w Afryce (niestety po drodze coś się może zdarzyć).

zdezorientowana 

Wysłany: 2006-02-16, 08:57   

Mirek napisał/a:
W końcu wiosenne migracje ptaków za jakiś miesiąc na dobre się rozpoczną...

Nie moge sie juz doczekac tego widoku i odglosu lecacych bocianow. Czekam na to, jak na nic juz od sierpnia, kiedy moje klekusie sie ze mna porzegnaja. :D

Jarek P 

Wysłany: 2006-02-16, 09:47   

Dużo informacji o ptasiej grypie można znaleźć tutaj

Jarek P 

Wysłany: 2006-02-16, 09:54   

I jeszcze polecam ten artykuł

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-02-17, 15:54   

Mi wydaje się że ta ptasia grypa jest nieco rozdmuchana, z pewnością może być niebiezpieczna ale czy należy wpadać w paranoje nie tak dawno w telewizji uslyszałem że nie należy zbliżać się do żadnego dzikiego ptactwa!!!!!!!!!!!!!
a więc nie można wychodzić z domu w obawie że spotka się gawrona czy wróbla?!
Poza tym na 2 miliardy chińczyków na ptasią grypę umarło 4, więc mogę się założyć w tym samym okresie o wiele więcej zgineło ich w wypadkach samochodowych lub z powodu innych chorób.

zoomaniak 

Wysłany: 2006-02-17, 16:57   

mixer :D Podzielam opinię :D

Więcej ludzi umiera miesięcznie na samą grype niż na ptasią grype rocznie. Widocznie, "ktoś" ma w tym lukratywny interes :roll: ... albo dopiero będzie go miał...

A na bocianki tez nie moge sie doczekać :lol:

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-02-17, 17:28   

Przed chwilą usłyszałem w radiu X( PRECZ Z KRYPTOREKLAMĄ! :D ) że w ramach "ćwiczeń"na wypadek gdyby do polski dotarła ptasia grypa zostanie zagazowanych 2000 kurczaków!!!!!!!

Wadera 
życie jest piękne

Wysłany: 2006-02-17, 20:57   

Tez się dołączam DO OCZEKIWAń NA BOCIANKI :lol:
A co do ptasiej grypy to jeden z naszych bocianowych przyjaciół (nie wymienie nazwiska) powiedził dziś : "..żebyś sie zaraziła pasią grypa to chyba chora kura musiałaby ci narobić do miski z zupą, i to w dodatku chłodną..." :roll:

APOMARIN 

Wysłany: 2006-02-19, 11:59   

Ptasia grypa :? przypomnijcie sobie jaka afera była z chorobą wściekłych krów????? Też nam podobno epidemia groziła ????????? Pic na wodę, no ale szczepionki na grypę wykupione ??????????

sas 

Wysłany: 2006-02-19, 12:19   

APOMARIN napisał/a:
Pic na wodę, no ale szczepionki na grypę wykupione ??????????

"..powstaje pytanie . Kto za tym wszystkim stoi ? .."

APOMARIN 

Wysłany: 2006-02-19, 12:40   

No wiesz nie mówię że ktoś może za tym stać, ale na naiwności ludzi inni zbijają krocie, zamiast słuchać naukowców i lekarzy. Media robią wszystko by wycisnąć jak najwięcej z byle głupoty, a nasze społeczeństwo (nie tyko nasze) zachowuje się jak stado owiec :? p.s. Cytat z postu Wadery bardzo mi się podoba :mrgreen: (wybacz Wadera ) Bocianki już do nas lecą :lol: :D :P

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-02-19, 14:08   

Żeby uchronić Polske przed widmem ptasiej grypy proponuje zbombardować kurniki :wink:

APOMARIN 

Wysłany: 2006-02-19, 22:50   

Mixer oby Twój pomysł nie dotarł na ulicę Wiejską w Warszawie bo mielibyśmy na sumieniu wiele kurzych istnień :mrgreen:

Odpowiedz do tematu