|
Ptasia grypa |
| Autor |
Wiadomość |
zdezorientowana
|
Wysłany: 2006-02-16, 08:32 Ptasia grypa
|
|
|
| Mam u siebie bociulowe gniazdo. W zeszlym roku padly cztery mlode ptaszki (czyli wszystkie pisklaczki). Napatrzylam sie na rozpacz doroslych. Ale co w tym roku z ptasia grypa? Przeciez moje bociulki moga cos przywlec z tej afryki. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-02-16, 08:45
|
|
|
| Teoretycznie mogą coś przywlec, ale powodem tego, że młode padły mogło być zatrucie lub brak pokarmu (ogólnie ostatni sezon był słaby, jeśli chodzi o efekt lęgów u bocianów). A tak w ogóle, jak wpadniemy w panikę, to nie wyjdziemy z domu. W końcu wiosenne migracje ptaków za jakiś miesiąc na dobre się rozpoczną... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2006-02-16, 08:47
|
|
|
| zdezorientowana napisał/a: | | Przeciez moje bociulki moga cos przywlec z tej afryki. |
wszystko jest możliwe, ale nigdzie nie spotkałem doniesień o ogniskach ptasiej grypy w Afryce (niestety po drodze coś się może zdarzyć). |
|
|
|
 |
zdezorientowana
|
Wysłany: 2006-02-16, 08:57
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | W końcu wiosenne migracje ptaków za jakiś miesiąc na dobre się rozpoczną... |
Nie moge sie juz doczekac tego widoku i odglosu lecacych bocianow. Czekam na to, jak na nic juz od sierpnia, kiedy moje klekusie sie ze mna porzegnaja. |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-02-16, 09:47
|
|
|
| Dużo informacji o ptasiej grypie można znaleźć tutaj |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-02-16, 09:54
|
|
|
| I jeszcze polecam ten artykuł |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-02-17, 15:54
|
|
|
Mi wydaje się że ta ptasia grypa jest nieco rozdmuchana, z pewnością może być niebiezpieczna ale czy należy wpadać w paranoje nie tak dawno w telewizji uslyszałem że nie należy zbliżać się do żadnego dzikiego ptactwa!!!!!!!!!!!!!
a więc nie można wychodzić z domu w obawie że spotka się gawrona czy wróbla?!
Poza tym na 2 miliardy chińczyków na ptasią grypę umarło 4, więc mogę się założyć w tym samym okresie o wiele więcej zgineło ich w wypadkach samochodowych lub z powodu innych chorób. |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
zoomaniak
|
Wysłany: 2006-02-17, 16:57
|
|
|
mixer Podzielam opinię
Więcej ludzi umiera miesięcznie na samą grype niż na ptasią grype rocznie. Widocznie, "ktoś" ma w tym lukratywny interes ... albo dopiero będzie go miał...
A na bocianki tez nie moge sie doczekać |
_________________ "Świat bez wariatów byłby nienormalny"
Klub Ciconia |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-02-17, 17:28
|
|
|
Przed chwilą usłyszałem w radiu X( PRECZ Z KRYPTOREKLAMĄ! ) że w ramach "ćwiczeń"na wypadek gdyby do polski dotarła ptasia grypa zostanie zagazowanych 2000 kurczaków!!!!!!! |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
 |
|
|
|
 |
Wadera
życie jest piękne

|
Wysłany: 2006-02-17, 20:57
|
|
|
Tez się dołączam DO OCZEKIWAń NA BOCIANKI
A co do ptasiej grypy to jeden z naszych bocianowych przyjaciół (nie wymienie nazwiska) powiedził dziś : "..żebyś sie zaraziła pasią grypa to chyba chora kura musiałaby ci narobić do miski z zupą, i to w dodatku chłodną..." |
|
 |
APOMARIN
|
Wysłany: 2006-02-19, 11:59
|
|
|
Ptasia grypa przypomnijcie sobie jaka afera była z chorobą wściekłych krów????? Też nam podobno epidemia groziła ????????? Pic na wodę, no ale szczepionki na grypę wykupione ?????????? |
|
|
|
 |
sas

|
Wysłany: 2006-02-19, 12:19
|
|
|
| APOMARIN napisał/a: | | Pic na wodę, no ale szczepionki na grypę wykupione ?????????? |
"..powstaje pytanie . Kto za tym wszystkim stoi ? .." |
|
|
|
 |
APOMARIN
|
Wysłany: 2006-02-19, 12:40
|
|
|
No wiesz nie mówię że ktoś może za tym stać, ale na naiwności ludzi inni zbijają krocie, zamiast słuchać naukowców i lekarzy. Media robią wszystko by wycisnąć jak najwięcej z byle głupoty, a nasze społeczeństwo (nie tyko nasze) zachowuje się jak stado owiec p.s. Cytat z postu Wadery bardzo mi się podoba (wybacz Wadera ) Bocianki już do nas lecą |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-02-19, 14:08
|
|
|
Żeby uchronić Polske przed widmem ptasiej grypy proponuje zbombardować kurniki |
 |
|
|
|
 |
APOMARIN
|
Wysłany: 2006-02-19, 22:50
|
|
|
Mixer oby Twój pomysł nie dotarł na ulicę Wiejską w Warszawie bo mielibyśmy na sumieniu wiele kurzych istnień |
|
|
|
 |
|
|