Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie na narty biegowe w sylwestra?
Autor Wiadomość
swistunka 

Wysłany: 2006-11-18, 18:21   Gdzie na narty biegowe w sylwestra?

Mam ochotę wybrać się na pare dni w okolicach sylwestra na narty biegowe, ale nie wiem gdzie. Jestem początkującym biegacczem więc o stromych podejściach nie może być mowy, ale chciała bym żeby to były góry. Ewentualnie jakieś inne okolice dające możliwość zrobienia fajnych zimowych zdjęć. Doradźcie coś!

Mirek 

Wysłany: 2006-11-18, 19:24   

swistunka napisał/a:
Doradźcie coś!

Małopolanie pewnie coś doradzą, tylko, że wiekszość z nich zajrzy tutaj dopiero w poniedziałek...

ZaP 
Harris user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2006-11-18, 23:35   

ja polecam SYlwestra w Mrągowie na stoku - moze nie wielka góra ale wyciągi zawsze w Sylwestra są free i fanie sie smiga przy muzie LIVE :)
ZaP
PS ja napewno bedę :)

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2006-11-19, 09:24   

swistunka, Hmm..... pytanie skąd jesteś, jak zamierasz nocować itd. Całe Gorce stoją przed Tobą otworem z Turbaczem i Gorcem na czele. Jeśli troche niżej to pasmo od Myślenic, przez Wiśniową, Kasinę itd. Troche podejść jest wszędzie ale na wierzchowinach jest juz spokojniej :) mozna popomykac po Puszczy Niepołomickiej - absolutnie płaksko i tez mozna cos spotkac i jakby snieg spadl to ladnie bedzie :) Na szybko to mi sie tyle wymyslilo :)

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2006-11-19, 09:26   

zap, że niby na Mazurach?? To jakie tam są stoki!? :P

swistunka, to jeszcze całe podlasie, polesie i Zamojszczyzna :) Ale to niech sie wschód wypowiada :) Ja bym sobie nad Biebrze / Narew pojechal jakbym mial pełną możliwość wyboru :) Albo jakby byla baaaardzo ostra zima i -20 to po wybrzeżu - po zaśnieżonej plaży :)

ZaP 
Harris user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2006-11-19, 11:56   

ano na mazurach jest kilka miejsc do pozjeżdzania - najnowszy choć nienajdłuższy stok jest w Mrągowie, najdłuższy zaś jest w Gołdapi na PIęknej górze
ZaP

x-bowman 

Wysłany: 2006-11-19, 23:42   Re: Gdzie na narty biegowe w sylwestra?

swistunka napisał/a:
Mam ochotę wybrać się na pare dni w okolicach sylwestra na narty biegowe

Parę razy byłem w Wetlinie na biegówkach - zrobili tam nawet specjalne trasy do biegania - trzy czy cztery, nawet niezłe, ale po dwóch dniach znasz je już na pamięć i zaczynają się nudzić.
Dobrym rozwiązaniem znaleźć sobie jakąś dolinkę albo tory wąskotorówki i przejść się wzdłuż - w Bieszczadach jest dużo takich miejsc.

Jeśli jesteś początkująca, to przede wszystkim wykorzystaj wszystkie możliwości przed wyjazdem w góry do treningu - przede wszystkim wytrzymałościowego: jak jest śnieg to śmigaj na nartach po płaskim ile się da, jak nie ma śniegu, to zdejmij narty i chodź z kijkami (szkoda czasu na wyjeździe żeby męczyć się z zakwasami)

Ja w okolicach sylwestra jadę w Beskid Niski/Bieszczady, czy na rakietach czy na biegówkach, to tak do końca jeszcze nie wiem, tak czy inaczej zaczynam szukać ekipy na małą zimową wyprawę.

Logan 

Wysłany: 2006-11-20, 08:02   

Mirek napisał/a:
Małopolanie pewnie coś doradzą, tylko, że wiekszość z nich zajrzy tutaj dopiero w poniedziałek...

zagladam :shock: :green:

swistunka napisał/a:
Doradźcie coś!

co prawda na nartach nie biegam (wole lazic w rakietach) ale nie znajdziesz chyba lepszego miejsca (niezbyt strome stoki, widoki itp.) jak Pieniny ale nie glowne (Park Narodowy :!: ) tylko Male Pieniny i Pieniny Spiskie :!: (okolice Jaworek i miedzy Nidzica a Nowa Biala) gdzie mozna smigac bez przeszkod (poza rezerwatami :wink: ) polecam :green:

Stokrotka 

Wysłany: 2006-11-20, 18:46   

BESKIDY!
8.11.2006 pokochałam Tatry!

swistunka 

Wysłany: 2006-11-21, 22:45   

DZIEKI Z ODPOWIEDZI
A znacie jakieś fejne i TANIE (na studencką kieszeń) noclegi, ktore jest jeszcze szansa zarezerwować?
Myślę głównie o polecanej t ziemi wielicko-imanowskiej i beskidach np.żywieckim.
Jestem z malopolski wiec Biebrza i Mazury to na tych pare dni trochę za daleko.

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2006-11-22, 05:12   

swistunka, czyli swoja :) skoro z malopolski :P :) Hmm... powiedzmy ze schroniska fundują w miare tanie noclegi i zawsze mozna sie wbic na podloge :P a tak poza tym, to w niektorych regionach są bacówki gdzie mozna sie schowac przed sniegiem i zimnem, a czasem nawet ogrzac przy wlasnym ognisku (Logan moze poinformowac co i jak). A tak to najlepiej szukac po kwaterach agrotur. albo jakby Ci sie hardcorek zamarzył to śpiwór do -30 i namiocik lub bez :P

Logan 

Wysłany: 2006-11-22, 07:56   

swistunka napisał/a:
A znacie jakieś fejne i TANIE (na studencką kieszeń) noclegi, ktore jest jeszcze szansa zarezerwować?

obawiam sie ze z koncem XI to juz raczej nie znajdziesz nigdzie wolnych miejsc na Sylwka :neutral:
w Wyspowym w prawie kazdej wsi jest gospodarstwo agro - polecam takie jedno na przeleczy Rydza-Smiglego w Chyszowkach (Ci co byli na obozie rok temu moga potwierdzic, ze warto tam jechac :green: )

Pełek napisał/a:
to w niektorych regionach są bacówki gdzie mozna sie schowac przed sniegiem i zimnem, a czasem nawet ogrzac przy wlasnym ognisku

no ale to jest juz nocleg dla amatorow ujemnych temp. albo dla desperatow :razz:
zwlaszcza jesli w bacowce zawiewa przez szpary w deskach

Pełek 
Jakub Pełka

Wysłany: 2006-12-05, 07:49   

mozesz jeszcze podzwonic po schroniskach - np. dojscie do ostatnio odwiedzanego przeze mnie Lubonia wielkiego jest dosc lagodne (nawet na biegowki), potem tam noc, a potem niebieskim (dosc lagodnie) szlakiem na dół i do Rabki Zaryte. Skorzystac z pomocy wyciagu i na czerwony szlak i na Turbacz. Tez bez wiekszych przewyzszen juz... i tam mozna sobie druga noc spedzic... tylko musisz zadzwonic i sie dowiedziec... A jakby na Turbaczu miejsca nie bylo to trawers na Gorc, a tam ponoc ladna bacówka jest, ale to Logan zna szczegóły.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-12-05, 09:23   

swistunka napisał/a:

dobry śpiwór, karimata, i namiot - tak co roku na studiach włóczyliśmy się zimą po Bieszczadach - tydzień, dwa nie schodząc do ludzi - tylko śnieg, przyroda - no i koszty - do spania są też idealne szopy na sadzonki a i u smolarzy zawsze się jakiś kont znajdzie :green:

Odpowiedz do tematu