|
Ile gatunków ssaków występuje w Polsce? |
| Autor |
Wiadomość |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 17:46 Ile gatunków ssaków występuje w Polsce?
|
|
|
| Ile gatunków ssaków występuje na wolności (wliczając w to Człowieka współczesnego) w Polsce? |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-19, 17:54
|
|
|
Z człowiekiem to 97 (przynajmniej według wikipedii ) |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 17:56
|
|
|
| No właśnie. Tylko że w tym artykule jest napisane "najważniejsze". Są do tego jeszcze zdziczałe zwierzęta domowe, napewno są jeszcze jakieś nieodkryte stworzenia. Myslę że wolno żyjących ssaków w Polsce jest grubo ponad setka. |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-19, 18:54
|
|
|
| nikifoor napisał/a: | | Myslę że wolno żyjących ssaków w Polsce jest grubo ponad setka. |
jeśli wliczymy te, które pouciekały z klatek, np. jakieś chomiki dżungalskie, myszoskoszki etc. to napewno, ale rodzimych to może jest nawet mniej. Przybył co prawda ostatnio jeden gatunek susła, ale ciekawe czy występuje jeszcze tchórz stepowy np.? |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 19:00
|
|
|
| Do ssaków wolno żyjących nie zaliczajmy jakiś niewielkich, sztucznych populacji nie mających szans na przetrwanie. Odliczmy jednak te które wystąpiły z terenu Polski. |
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-19, 20:03
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | np. jakieś chomiki dżungalskie |
Mirek, dżungarskie Fajne zwierzaki, miałem kiedyś jednego |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-19, 20:09
|
|
|
| Syriusz napisał/a: | | dżungarskie Fajne zwierzaki |
Wiem, ja nigdy nie hodowałem. Przypomniało mi się, jak kiedyś w Białowieży zwiało parę sztuk takich zwierzaczków, a Panie nauczycielki, które wyjechały na terenówkę w ramach studiów zaocznych wzięły je za myszy i unicestwiły |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 20:57
|
|
|
| Nauczycielki czego? Inteligencja się znalazła. |
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-19, 21:26
|
|
|
| Mirek napisał/a: | | a Panie nauczycielki, które wyjechały na terenówkę w ramach studiów zaocznych wzięły je za myszy i unicestwiły | to chyba dobrze, ze unicestwiły, bo nowych uciekinierów to juz nam chyba w naszej faunie nie trzeba |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:08
|
|
|
| To nie mogły zanieść gdzieś? Boże co za głupie baby. |
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:12
|
|
|
no ja jak spotkam norke czy tym bardziej szopa, alibo innego uciekiniera, to na pewno nie bedę go nigdzie zanosił, tylko rozprawię się z nim na miejscu |
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:13
|
|
|
| Jedne zwierzęta odchodzą (rosomak) inne przychodzą. I chodziło ci chyba o Norkę amerykańską. |
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
| Ostatnio zmieniony przez nikifoor 2006-08-19, 22:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:15
|
|
|
A jak się z nim rozprawisz?
W sumie to szkoda tych chomików ale lepiej, że zostały unicestwione zanim zaczęly się rozmnażać |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:22
|
|
|
| nikifoor napisał/a: | | Jedne zwierzęta odchodzą (rosomak) inne przychodzą. Nie słyszałem żeby Jenot jakoś szczególnie zachwiał równowagę ekologiczną | a ja słyszałem , przykład - powiedzmy norka amerykańska i PN Ujście Warty - gdzie wszystkie niemalże kosze lęgowe dla kaczek są przez nie penetrowane a legi niszczone
| Syriusz napisał/a: | | A jak się z nim rozprawisz? | są i na to sposoby
| nikifoor napisał/a: | | Jedne zwierzęta odchodzą (rosomak) inne przychodzą. | no poza ekspansywnym jenotem to tak same z siebie nie przychodzą |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:23
|
|
|
| nikifoor napisał/a: | | I chodziło ci chyba o Norkę amerykańską. | o junata tyż |
|
|
|
 |
|
|