|
Niedźwiedź zabił żubra |
| Autor |
Wiadomość |
rafklim
Ostoja IBA nr 145

|
Wysłany: 2006-08-18, 11:11 Niedźwiedź zabił żubra
|
|
|
www.o2.pl
Bieszczady: Niedźwiedź zabił żubra
2006-08-18 10:44
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=259558
W lasach nadleśnictwa Baligród w Bieszczadach niedźwiedź zabił 3-letnia żubrzycę - poinformował w piątek rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie, Edward Marszałek.
Jest to pierwszy udokumentowany przypadek, który pokazuje, że żubry mogą być ofiarami drapieżnictwa niedźwiedzi. Do tej pory nie mieliśmy nawet takich podejrzeń. Bieszczady są jedynym miejscem w Polsce, gdzie wspólnie żyją oba gatunki - powiedział Marszałek. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-18, 11:42
|
|
|
dorzuce jeszcze fotke bo w artukule nie widziałem
rozszarpana.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 15005 raz(y) 28,69 KB |
|
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-08-18, 12:09
|
|
|
Niezły ten misio |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-08-18, 13:13
|
|
|
| Smacznego. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-08-18, 14:40
|
|
|
| Ciekawe jak ja zabił. P. Jakubiec opowiadal kiedys w warszawie o misiu i pamietam, ze sporego byka zabija walac raz w karczycho... Kregoslup peka i po wszystkim. Wiec taka krowka - nie ma sie co dziwic. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2006-08-18, 14:53
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Ciekawe jak ja zabił. P. Jakubiec opowiadal kiedys w warszawie o misiu i pamietam, ze sporego byka zabija walac raz w karczycho... Kregoslup peka i po wszystkim. Wiec taka krowka - nie ma sie co dziwic | no właśnie - tez jestem ciekaw jak to wygladało, choć w artykule pisze, ze misiek wyjadł jej kawały miesa gdy jeszcze zyła, a wiec chyba nie zabił jej od razu - myśle że zaatakował z niecacka i dogonił zrywajacą się do ucieczki krowę, rozdzierając jej tylne części ciała
Ciekawi mnie też to zdanie :Najprawdopodobniej żubrzycę niedźwiedź wziął po prostu "pod pachę" albo na plecy i wyniósł do swojej kryjówki - jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-08-18, 14:56
|
|
|
| O tym, że niedźwiedzie zaczynają posiłek, gdy żarcie jeszcze żyje słyszałem już kiedyś dawno temu (jakiś reportarz w TV) ciekawe dlaczego? |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Pełek
Jakub Pełka

|
Wysłany: 2006-08-18, 16:46
|
|
|
No ładnie |
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" R.Kipling
Zdjęcia lotnicze małych obszarów - www.gisproject.pl |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-08-19, 07:33
|
|
|
bo w lesie nie ma prądu i mikrofalówki, nie ma gdzie mięsa podgrzać - a one lubią ciepłe dania
w końcu niedźwiedź też człowiek i czasem ciepły posiłek lubi zjeść
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-19, 18:40
|
|
|
Luudzie! Co Wy gadacie |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2006-08-21, 00:05
|
|
|
| Dołączam się do życzeń smacznego. Z podobnej beczki - od osób z KOO słyszałem, że raz ludzie z Boaciana odpędzali na bagnach Nietlickich bieliki atakujące boćka. Karygodne, serio ! |
|
|
|
 |
zjelon

|
Wysłany: 2006-08-21, 08:44
|
|
|
| Hm a jak ludzia zacznie jeść misio to odganiać czy nie?, przecież to też naturalny proces walki w naturze o przetrwanie i papu. |
_________________ pozdrawiam Zbyszek
http://republika.pl/zjelon |
|
|
|
 |
Szybszy

|
Wysłany: 2006-08-21, 12:12
|
|
|
| zjelon napisał/a: | | Hm a jak ludzia zacznie jeść misio to odganiać czy nie?, przecież to też naturalny proces walki w naturze o przetrwanie i papu. |
A jak Cię pchła czy komar gryzie to nadstawiasz jej co miększy i lepiej ukrwiony kawałek ciała czy zabijasz lub odganiasz?
Nie przejaskrawiaj bez sensu. |
|
|
|
 |
zjelon

|
Wysłany: 2006-08-21, 13:54
|
|
|
| Szybszy napisał/a: | A jak Cię pchła czy komar gryzie to nadstawiasz jej co miększy i lepiej ukrwiony kawałek ciała czy zabijasz lub odganiasz?
Nie przejaskrawiaj bez sensu. |
Bez sensu to jest pisanie dobry misio, ładnie papusia Żubra na żywca.
A ani pchła ani komar mnie nie gryzie, bo używam ofa i nie tędy droga, aby zaraz zabijać, przeganiać a i pozwalać na zabijanie, lecz w rozpatrzeniu ewentualnych strat i zysków z zaistniałej sytuacji.
Bo załóżmy niech misio zasmakuje w Żubrach to na ile one wystarczą jako jego pożywienie?, a jak ich zostanie już garstka czy nie staniesz w pierwszym szeregu krzycząc rozwalmy te niedźwiedzie, bo nie będziem mieć Żubrów? |
_________________ pozdrawiam Zbyszek
http://republika.pl/zjelon |
|
|
|
 |
|
|