|
zaskrońce |
| Autor |
Wiadomość |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-08-03, 13:47 zaskrońce
|
|
|
| Z roku na rok widuję coraz więcej tych węży. Kiedyś mimo iż często szwędałem się w terenie nie widziałem nigdy tylu zaskrońców. Teraz prawie codziennie spotykam je jak wygrzewają się na poboczach polnych dróg. W ciągu ostatnich 5 dni widziałem chyba z 15 wężyków o dł. od ~30 cm do około 50 cm. Do tego doliczyć jeszcze dorosłe zaskrońce. Największy jakiego widziałem miał ~170 cm. Wiele z tych węży "wprowadziło" się w okolice domów itp. gdzie znajdują pokarm w postaci małych gryzoni lub też płazów (np. żab), które szwędają się w okolicy oczek wodnych. Tam też węże te są brane za jadowite i groźne przez co płacą życiem przez głupotę i niewiedzę ludzką. Czy w okolicach waszych miejsc zamieszkania, węże te także są częstymi "współlokatorami" ?? |
|
|
|
 |
kasiorek

|
Wysłany: 2006-08-03, 14:13
|
|
|
| u mnie by się przydały zaskronce bo nie robi czlowiekowi krzywdy i wyżera wszystkie szkodniki typu myszy, nornice itp. a poza tym są wrogami żmij i gdy jest zaskroniec to zmij nie ma... jesli bym miala zaskronca w ogrodku nie probowalabym sie go pozbyc bo same pożyteczne rzeczy robi. |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-03, 14:31
|
|
|
Parę lat temu jak byłem u babci to całkiem spory zaskroniec wylegiwał sie na progu domu Drugiego malutkiego złapały koty ale go uratowałem |
|
|
|
 |
Pełek
Jakub Pełka

|
Wysłany: 2006-08-03, 15:15 Zazdroszcze
|
|
|
Ja widuje z roku na rok coraz mniej....
ludzie je tępią bo podobne do żmiji, a jak widzą że cos się wije, to nie patrzą na kształt glowy, plamki za skroniami itd... poza tym środowisko ciągle coraz bardziej marnieje, więc i o zaskrońca trudno, a szkoda. |
_________________ "Those were the days of good hunting and good sleeping" R.Kipling
Zdjęcia lotnicze małych obszarów - www.gisproject.pl |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-08-03, 15:48
|
|
|
| kasiorek napisał/a: | | a poza tym są wrogami żmij i gdy jest zaskroniec to zmij nie ma |
A no popatrz, nie wiedziałem
...to moze dlatego tak ciężko u mnie o żmiję.
Wczoraj wieczorem złapałem małego (około 40 cm) zaskrońca jak próbował wejść do wiązki słomy. Inaczej prawdopodobnie ktoś przebił by go widłami. |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-03, 16:00
|
|
|
Moja najciekawsza obserwacja zaskrońca, to jak próbował połknąć dorosłą ropuchę szarą, ta się nadęła, a gdy gadzina mnie zobaczyła to wypuściła nieszczęsnego płaza!
Ostatnio w terenie ok. 1 m zaskroniec urzędował pod gniazdem bociana czarnego, zanim przygotowałem aparat, aby zobić mu fotę wśilnął się do norki! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2006-08-03, 16:04
|
|
|
| kasiorek napisał/a: | | a poza tym są wrogami żmij i gdy jest zaskroniec to zmij nie ma | ktoś przeprowadzał badania w tym kierunku?
Korelacje Żmija - Zaskroniec? można gdzies to w necie znaleźć, czy to tylko Twoje spostrzezenia Kasiorek? |
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-08-03, 17:18
|
|
|
Widziałem kiedyś jak mały zaskroniec (około 70 cm) próbował zjeść ropuchę szarą. He, źle sobie ją złapał. Tylko jedna noga ropuchy szarej znalazła się w gardzieli wężora a pozostałe 3 kończyny ryły w ziemi aż miło . W końcu ropucha wygrała desperacko walkę o życie. A zaskrończyk musiał obejść się smakiem. |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-08-03, 17:20
|
|
|
| Alcedo napisał/a: | ktoś przeprowadzał badania w tym kierunku?
Korelacje Żmija - Zaskroniec |
To coś w stylu tam gdzie jest gąsiorek to jest i jarzebatka, a tam gdzie jest jarzębatka to jest i gąsiorek. Niestety nigdy nie widziałem jarzębatki
Ale do rzeczy, skoro kasiorek napisała o tym przypadku, to myślałem, że jest to poparte badaniami.... |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-03, 17:29
|
|
|
| Accipiter napisał/a: | | Niestety nigdy nie widziałem jarzębatki |
niemożliwe! |
 |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-03, 19:43
|
|
|
Mirek, ja jarzębatki tez nigdy nie widziałem więc jednak jest to możliwe |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-03, 19:56
|
|
|
| Syriusz napisał/a: | | ja jarzębatki tez nigdy nie widziałem więc jednak jest to możliwe |
To wszystko przed Tobą, może rzeczywiscie jest to gatunek rzadki na zachodzie Polski, bo u nas jarzębatka jest dość liczna, w niektórych okolicach nawet częstsza niż cierniówka. |
 |
|
|
|
 |
kasiorek

|
Wysłany: 2006-08-03, 20:18
|
|
|
| Alcedo napisał/a: | ktoś przeprowadzał badania w tym kierunku?
Korelacje Żmija - Zaskroniec? można gdzies to w necie znaleźć, czy to tylko Twoje spostrzezenia Kasiorek? |
to spostrzezenia moje i ludzi... jak ktos chce sie pozbyc zmij to kołuje sobie zaskronca i dziala;] nie potrzebuje naukowych badan czy czegos w tym stylu... samemu mozna do takich rzeczy dojsc. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-03, 20:31
|
|
|
| kasiorek napisał/a: | | jak ktos chce sie pozbyc zmij to kołuje sobie zaskronca i dziala;] |
no ciekawe, a co to znaczy? Łapie i wpuszcza zaskrońca na swoja posesję?! Zaskroniec zostaje a żmija się wynosi! Nie bardzo w to wierzę! |
 |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-03, 20:33
|
|
|