|
Jaszczurka Zielona w Polsce |
| Autor |
Wiadomość |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-01, 14:39 Jaszczurka Zielona w Polsce
|
|
|
| Czy ktoś mi może napisać czy są one obecnie obserwowane w Polsce? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-01, 14:47
|
|
|
| Raczej nie, jesli już to takie, które ktoś przywióżł z południa Europy i wypuścił, ale to też mało prawdopodobne. Często intensywnie zabarwione na zielono samce zwinki mylone są z jaszczurkami zielonymi! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Syriusz

|
Wysłany: 2006-08-01, 14:53
|
|
|
| A czy stanowisko na Śląsku Cieszyńskim gdzie były kiedys obserwowane to jest wogóle naturalne? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-08-01, 20:21
|
|
|
| Syriusz napisał/a: | | A czy stanowisko na Śląsku Cieszyńskim gdzie były kiedys obserwowane to jest wogóle naturalne? |
Paweł Górski powinien więcej wiedzieć. Chyba były tam jakoś pod koniec lat siedemdziesiatych, ale pewności nie mam! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-08-02, 00:10
|
|
|
To czemu się podaje, że Lacerta viridis jest gatunkiem naszej herpetofauny, skoro nigdzie nie wystepuje |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-08-02, 08:02
|
|
|
| pieczara napisał/a: | | To czemu się podaje, że Lacerta viridis jest gatunkiem naszej herpetofauny, skoro nigdzie nie wystepuje |
Bo kiedyś występował. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-08-03, 00:05
|
|
|
To stanowisko to kamieniołomy w Ustroniu Sląskim prawie na samej Czeskiej granicy. Niestety juz od 30 albo i więcej lat nikt ich tam ani nigdzie w Polsce nie widział |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
kasiorek

|
Wysłany: 2006-08-03, 11:07
|
|
|
tu gdzie mieszkam jest baaardzo duzo jaszczurek roznorodnych, czesto spotykam, lecz niestety nie odrozniam... no i nawet gdybym chciala sie przypatrzec jakiejs to mi szybko pitnie bo to takie zwinne zwierzaczki...
heh a moze widzialam ta zielona ale z tego powodu ze nie odrozniam to nie zauwazylam w tym nic dziwnego...? heh ale skoro piszecie ze od lat nikt w Polsce jej nie widzial to ja pewnie tez nie |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-17, 13:17
|
|
|
| Podobno na zamku w Siedlisku (koło Nowej Soli! A co!) jakiś mój ziomek wypuścił te jaszczurki ale raczej nie przetrwały. A o samej zielonej był artykuł w biuletynie towarzystwa Salamandra. Czy ktoś go kupuje? |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-17, 17:21
|
|
|
| nikifoor napisał/a: | | Czy ktoś go kupuje? |
kupowac nie kupuje, bo dostaje jako czlonek tegoz tow. Uwazam ze jest b. ciekawe, ale przydaloby sie wiecej tego typu czasopism |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
nikifoor
Przyrodoman

|
Wysłany: 2006-08-18, 20:57
|
|
|
Dane o występowaniu jaszczurki zielonej w Ustroniu na Śląsku opublikowane przez Bielawskiego i T. Ramika w roku 1972, nie zostały potwierdzone nowymi znaleziskami. Chociaż mimo zastrzeżeń niektórych, oznaczenie opisywanego okazu jest poprawne i nie budzi wątpliwości, istnieje przypuszczenie, że stanowisko to już nie istnieje. Wszystkie dane o jej wyspowych stanowiskach w okolicach Warszawy. Torunia, w Lubelskiem czy w okolicach Buska, pochodzą sprzed kilkudziesięciu lat i nie były dokładnie sprawdzone. Stosunkowo niedawno krążyły pogłoski o występowaniu jaszczurki zielonej na Śląsku naprzeciwko Bramy Morawskiej. Wobec tego jednak, że jaszczurka ta żyje w Czechosłowacji dość blisko granicy polskiej, oraz że jej wyspowe, reliktowe stanowiska znajdują się w Brandenburgii, a wiec również blisko naszego terytorium występowanie jej w Polsce jest wysoce prawdopodobne.
Znalazłem to na stronie http://www.gadyiplazypolski.amend.pl/gady.php#4 |
_________________ Gdy człowiek chce upolować tygrysa, nazywa to sportem; gdy tygrys chce upolować człowieka, mówimy o okrucieństwie.
George Bernard Shaw
www.pajacyk.pl - pomóż!
www.polskieserce.pl - też pomóż!
Klikaj codziennie, pomożesz nie płacąc ani grosza! |
|
|
|
 |
|
|