Zamknięty przez: Mirek 2006-08-02, 21:58 |
gniazda ciekawych ptaszków |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-16, 10:43 gniazda ciekawych ptaszków
|
|
|
Proszę podać nazwę gatunku ptaka - polską (0,5 punktu) i łacińską (0,5 punktu) wraz z uzasadnieniem (1 punkt). Oba gniazda należą do tego samego gatunku!
Gniazdo na sośnie jest jeszcze w trakcie budowy!
Rozwiązanie podam na koniec miesiąca, tj. 31 lipca - mam nadzieję, że tym razem w terminie!
2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 154 raz(y) 68,01 KB |
3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 159 raz(y) 63,98 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-07-17, 22:40
|
|
|
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
|
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2006-07-18, 13:47
|
|
|
| Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
|
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-07-19, 07:30
|
|
|
|
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-07-21, 13:37
|
|
|
|
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-07-24, 11:53
|
|
|
|
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
Carduelis
|
Wysłany: 2006-07-31, 00:02
|
|
|
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-31, 20:27
|
|
|
Najwyższy czas na rozwiązanie. Mam niestety przykrą wiadomość. Nikt nie podał prawidłowej odpowiedzi. Ale przy okazji może się czegoś dowiecie. W obu przypadkach są to gniazda srokosza Lanius excubitor. Co prawda pokazane z boku, ale są charakterystyczne. Pierwsze zrobione zostało nad Biebrzą na jednym z wyniesień, na szczycie niewielkiej sosenki (dość charakterystyczna miejscówka w krajobrazie rolniczym), drugie gniazdo umiejscowione było na dzikiej gruszy (koło Janowa Podlaskiego). To tez charakterystyczna miejscówka. W obu gniazdach widoczne są plastikowe sznurki, co u srokosza jest bardzo charakterystyczną cechą. Ponadto dużo więcej jest grubszych gałązek czego nie ma np. u drozdów. Nie wiem dlaczego typowaliście srokę, przecież gniazdo nie ma daszka, a i grubość sznurków byłaby nieproporcjonalna do grubości patyków użytych do budowy.
Dziekuję jednak wszystkim, którzy spróbowali swoich sił, bo zagadka była naprawdę b. trudna. Udział w zagadce wzięli:
Beata, zap, Accipiter, mender, mixer, Carduelis.
Na razie nie zamykam do jutra, może jakaś krótka dyskusja... |
 |
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-07-31, 20:53
|
|
|
Nic dziwnego że nie zgadłem skoro w mej knidze nawet srokosza nie ma |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-07-31, 21:15
|
|
|
nie miałam okazji widzieć nigdzie, ani na żywca, ani w żadnej książce gniazda srokosza. No , no - właściwie ta sroka mi mało pasowała, bo tak jak Mirku napisałeś - gniazdo nie miało "daszka" - ale z kolei nie pasowało do żadnego innego ptaka. Potem zaczęłam się zastanawiać , czy faktycznie nie jest to grubodziób, tak jak napisała Carduelis
ale teraz już wiem nauka napewno nie pójdzie w las... |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-31, 22:47
|
|
|
| Dodam jeszcze, że właściwie nie kojarzę innych gniazd srokosza, które mogły być umiejscowione na czym innym niż na sośnie lub na dzikiej gruszy. Sorry, jeszcze na akacjach! Ciekawe jest umiejscawianie na sosenkach - na ogół w małych śródpolnych laskach lub w niewielkich kępach sosen lub sosenek. Srokosz na ogół umiejscawia gniazdo w rozwidleniu szczytowych gałązek drzewa tak, że od dołu go zupełnie nie widać - np. jak wejdziemy do środka śródpolnego lasku, to możemy znaleźć gniazdo kwiczoła, grzywacza, ostatnio coraz częściej sójki czy inne, a gn. srokosza się nie zauważy. Rzadko na sosnach srokosz umieszcza gniazdo na bocznej gałęzi. A na gruszkach, to jak widać na załączonym zdjęciu! Gniazdo srokosza najłatwiej znaleźć w kwietniu. jest to wczesny gatunek, czasem już w pierwszej połowie tego miesiaca ma pełny lęg, ale to oczywiście zależy od przebiegu wiosny. jesli ptaka zauważymy w kwietniu na otwartym terenie, a nie dalej jak 100-300 m jest jedyny sosnowy lasek, to napewno jest tam gniazdo! To tyle o srokoszu! |
 |
|
|
|
 |
|
|