To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Owady - HODOWLA I POZYSKIWANIE MATERIALU DO HODOWLI

Wujek Kryzys - 2007-05-12, 00:57

W Drewnickim nadleśnictwie dziś masowa rójka P. alni i mniej masowa paśnika (arcuatus). No i jeden zgnieciony na debowych klockach Pyrrhidium sanguineum. Okaz zniszczony, ale dane są.
Anonymous - 2007-05-20, 18:56

Jako początkujący ,,kózkarz" mogę się mylić - ale czy nie jest to czasami X. pantherinus?
Okaz wyhodowany z gałęzi wierzby iwy pobranej 30.03.07r. w Mielniku a imago wyszło w dniu dzisiejszym.

Rafał - 2007-05-20, 19:02

tak, to X.pantherinus
Anonymous - 2007-05-20, 19:13

No to się bardzo cieszę, że udało mi się to wyhodować i oznaczyć. Dzięki Rafał za potwierdzenie oznaczenia. Przy okazji podrzucam drugie zdjęcie.
Jacek Hilszczański - 2007-05-20, 19:22

Faktycznie wygląda jak X. pantherinus. Dla pewności sprawdź czy pod jasnymi plamami włosków pokrywy są jaśniejsze (żółtawe) w odróżnieniu od ciemnego tła.
Gratulacje, świetny gatunek!

Jacek

jaho - 2007-05-21, 00:55

Gratulacje Darku! Swoją drogą szacunek też dla Trachysa, który może poszczycić się tym samym znaleziskiem. Gatunek rzadki ale jak widać do wyciągnięcia tu i tam..
Radek P. - 2007-05-21, 20:30

jaho napisał/a:
Gratulacje Darku! Swoją drogą szacunek też dla Trachysa, który może poszczycić się tym samym znaleziskiem. Gatunek rzadki ale jak widać do wyciągnięcia tu i tam..

Ja wiem czy tu i tam, ja znam tylko dwa stanowiska z Polski w tym jedno prof. Dominika z Rogowa, gdzie za bardzo mu nie wierzy się. Ten okaz (jeśli to pantherinus), to nie byle jakie odkrycie i potwierdza obecnośc tego chrząszcza w Polsce. Gratuluję i dalej życzę owocnych łowów!!!

jaho - 2007-05-22, 17:29

W ciągu ostatnich 2 tygodni dowiaduję się o jego 2 nowych stanowiskach i z tego wznioskuję że (miejmy nadzieję) jeszcze wiele jego stanowisk czeka na swego odkrywcę. Odkrycie pierwsza klasa, jeszcze raz congratulations!
Anonymous - 2007-05-25, 22:41

Jacek Hilszczański potwierdził, że jest to X. pantherinus. Jutro przejrzymy jeszcze te iwy i może się uda coś jeszcze pozyskać.
Anonymous - 2007-05-26, 17:48

Okaz tej kózki wygryzł się przed chwilką :green: :green: :green: . Pobrany do hodowli w stadium poczwarki dwa tygodnie temu na naszym terenie.
variicornis - 2007-05-26, 19:05

To przyjedź jeszcze do Białowieży, może tragosomę odnajdziesz :) Gratuluję, masz rękę do "fajnych" gatunków.
Wujek Kryzys - 2007-05-26, 20:50

Darek, to nie "jaja"?
No bo schock normalnie - takie dwa gatuneczki, że palce lizać!
Zimą będziesz miał pewnie wielu gości, jak się wiadomości rozejdą... :cool:
A w ogóle to co byś chciał ze tego pantherinusa, którego jeszcze znajdziesz :green: :?:

Mirek - 2007-05-27, 07:06

DarekŁ napisał/a:
Okaz tej kózki wygryzł się przed chwilką

Darku, a co na to Twoja małżonka - podoba jej się :green: :wink:

Wujek Kryzys - 2007-05-27, 19:14

Mirek napisał/a:
a co na to Twoja małżonka - podoba jej się

Na pewno!
Dolores (czyli moja małżonka ) była by zachwycona! :green:

Rafał - 2007-05-27, 19:55

DarekŁ napisał/a:
Okaz tej kózki wygryzł się przed chwilką :green: :green: :green: . Pobrany do hodowli w stadium poczwarki dwa tygodnie temu na naszym terenie.

gratulacje! drugi rzadki gatunek :green: