Obserwacje ptaków 2013 |
Autor |
Wiadomość |
snapi_007
|
Wysłany: 2013-01-13, 22:35
|
|
|
Dzisiejszy spacer koło miejscowości Porbady dał takie wyniki:
- myszołów - 2 os
- gil - 5 os
- sikora modra - 1 os
- bogatka - 10 os
- bażant - 1 os
- kwiczoł - 6 os
i na koniec gdy już myślałem że spacerek taki sobie dołożyły czyżyki których szacuję na około 700 os . Były 2 stada ( ilość liczyłem z fotek, ale liczyć te kropeczki to horror na monitorze więc wydrukowałem sobie i wtedy troszkę łatwiej było liczyć )
Na tym naliczyłem 374 os
To jest 2 stado ( tego nie liczyłem, ale przyjąłem miej więcej tyle samo. foto niżej to jest to samo)
 |
_________________ http://fotoforum.gazeta.pl/u/anasacuta.html |
|
|
|
 |
snapi_007
|
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2013-01-15, 20:04
|
|
|
Dziś skraj lasu jodłowego przez chwilę:
- paszkoty, w sumie kilkanaście - "polatują" po koronach jodeł, żerują tam na jemiołach,
- kosy- 2 samce, co rok mniej lub więcej samców zimuje w lesie, w tym roku sądząc po obserwacjach w grudniu, pozostało ich dośc dużo; myślę że ma na to wpływ spora ilość owoców różnych krzewów w tym roku; niesamowite wrazenie robią potem w marcu takie zimujące kosy, śpiewają a w lesie często jeszcze wtedy śnieżnie i mrożnie, |
|
|
|
 |
sopel88
White Boy
|
Wysłany: 2013-01-16, 11:23
|
|
|
Wczoraj około południa podczas spaceru wzdłuż rzeki Brynicy zauważyłem 20 szt. łabędzi niemych ok. 30 kaczek krzyżówek wśród nich tzw. "sołtysy" ,parkę cyraneczek oraz parkę kokoszek (kurek wodnych) . Takie ciekawe okazy można zobaczyć na zwykłym ścieku kto by pomyślał |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2013-01-17, 10:35
|
|
|
sopel88 napisał/a: | zauważyłem 20 szt. łabędzi niemych ok. 30 kaczek krzyżówek wśród nich tzw. "sołtysy" ,parkę cyraneczek oraz parkę kokoszek (kurek wodnych) . |
Te obserwacje możesz zarejestrować tutaj: kartoteka-przyrodnicza.pl będą w późniejszym czasie o wiele łatwiejsze do odnalezienia niż na Forum |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
snapi_007
|
Wysłany: 2013-01-17, 16:56
|
|
|
Dzisiaj jadąc rano do pracy napotkałem 7 kuropatw w Jonkowie oraz około 14 obserwowany myszołów włochaty w miejscowości Giedajty. |
|
|
|
 |
piotrk
|
Wysłany: 2013-01-17, 20:09
|
|
|
Witam serdecznie,
trochę sie zastanawiałem czy to napisać bo i tak mi nie uwierzycie, lecz dziś ok 15.00 na wodach Brdy w samym centrum bydgoszczy zaobserwowałem dwie młode kaczki. Podejrzewam, że to krzyżówki. Z wyglądu mogły mieć około miesiąca. Strasznie żałuje, ze nie miałem aparatu... jakim cudem Czy ktoś z Was słyszał o podobnym przypadku?? |
|
|
|
 |
lukasz0207
|
Wysłany: 2013-01-17, 21:16
|
|
|
A może te dwie młode kaczki to perkozki a na Brdzie są często spotykane i wiele osób myśli, że to jakieś młode kaczki. Proponuje im się lepiej przyjrzeć. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ania B.

|
Wysłany: 2013-01-17, 23:03
|
|
|
Od poniedziałku regularnie obserwuję samca pustułki który przylatuje polować koło CH Skorosze w Warszawie, jest tam (jeszcze...) taki mały nieużytek.
A poza tym, do karmnika poza sikorami, dzwońcami i grubodziobami zaczęły od wczoraj zaglądać szpaki (stadko ok. 10 os.) |
|
|
|
 |
titina
|
Wysłany: 2013-01-17, 23:48
|
|
|
Wczoraj widziałam 4 szczygły, pasły się na chwastach między wierzbami u mnie na łące. |
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2013-01-19, 17:54
|
|
|
Samiec myszołowa włochatego z dziś-
wlochaty.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9041 raz(y) 32,15 KB |
|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2013-01-19, 19:04
|
|
|
harrier napisał/a: | Samiec myszołowa włochatego z dziś- |
Super fota edukacyjna |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
snapi_007
|
Wysłany: 2013-01-20, 16:53
|
|
|
U mnie przy karmniku standard, chociaż wczoraj zawitała zięba pierwszy raz tej zimy
Akrobata i sikora patrząca na to wszystko z politowaniem
 |
|
|
|
 |
Pliszek

|
Wysłany: 2013-01-24, 13:57
|
|
|
Tez obserwuje ptaki przy karmniku sikor jest tyle ze az miło! czasami na słoninie jest ich aż 11;) a czasami tylko jedna bo jedna 2 płoszy dziś nawet był dzięciol ale nie wiem jaki wielkość jak szpak byc możne to był dzięciołek. mam zdj. |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2013-01-25, 09:09
|
|
|
Pliszek napisał/a: | dziś nawet był dzięciol ale nie wiem jaki wielkość jak szpak byc możne to był dzięciołek. mam zdj. |
No to wrzucaj to zdjęcie na forum - zobaczymy, co to za jegomość - choć skoro dorównywał wielkością szpakowi, to raczej nie dzięciołek, tylko któryś z większych przedstawicieli - najpewniej dz. duży (Dendrocopos major) |
_________________ DM |
|
|
|
 |
|