Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ptaków 2013
Autor Wiadomość
snapi_007 

Wysłany: 2013-01-13, 22:35   

Dzisiejszy spacer koło miejscowości Porbady dał takie wyniki:
- myszołów - 2 os
- gil - 5 os
- sikora modra - 1 os
- bogatka - 10 os
- bażant - 1 os
- kwiczoł - 6 os
i na koniec gdy już myślałem że spacerek taki sobie dołożyły czyżyki których szacuję na około 700 os . Były 2 stada ( ilość liczyłem z fotek, ale liczyć te kropeczki to horror :sad: na monitorze więc wydrukowałem sobie i wtedy troszkę łatwiej było liczyć :twisted: )

Na tym naliczyłem 374 os :green:

To jest 2 stado ( tego nie liczyłem, ale przyjąłem miej więcej tyle samo. foto niżej to jest to samo)

snapi_007 

Wysłany: 2013-01-14, 18:11   

Po dokładnym policzeniu kropeczek na powiększonych fotkach wyszło 900 os. :green:

Anton 

Wysłany: 2013-01-15, 20:04   

Dziś skraj lasu jodłowego przez chwilę:
- paszkoty, w sumie kilkanaście - "polatują" po koronach jodeł, żerują tam na jemiołach,
- kosy- 2 samce, co rok mniej lub więcej samców zimuje w lesie, w tym roku sądząc po obserwacjach w grudniu, pozostało ich dośc dużo; myślę że ma na to wpływ spora ilość owoców różnych krzewów w tym roku; niesamowite wrazenie robią potem w marcu takie zimujące kosy, śpiewają a w lesie często jeszcze wtedy śnieżnie i mrożnie,

sopel88 
White Boy

Wysłany: 2013-01-16, 11:23   

Wczoraj około południa podczas spaceru wzdłuż rzeki Brynicy zauważyłem 20 szt. łabędzi niemych ok. 30 kaczek krzyżówek wśród nich tzw. "sołtysy" ,parkę cyraneczek oraz parkę kokoszek (kurek wodnych) . Takie ciekawe okazy można zobaczyć na zwykłym ścieku kto by pomyślał :)

Mirek 

Wysłany: 2013-01-17, 10:35   

sopel88 napisał/a:
zauważyłem 20 szt. łabędzi niemych ok. 30 kaczek krzyżówek wśród nich tzw. "sołtysy" ,parkę cyraneczek oraz parkę kokoszek (kurek wodnych) .

Te obserwacje możesz zarejestrować tutaj: kartoteka-przyrodnicza.pl będą w późniejszym czasie o wiele łatwiejsze do odnalezienia niż na Forum ;)

snapi_007 

Wysłany: 2013-01-17, 16:56   

Dzisiaj jadąc rano do pracy napotkałem 7 kuropatw w Jonkowie oraz około 14 obserwowany myszołów włochaty w miejscowości Giedajty.

piotrk 

Wysłany: 2013-01-17, 20:09   

Witam serdecznie,
trochę sie zastanawiałem czy to napisać bo i tak mi nie uwierzycie, lecz dziś ok 15.00 na wodach Brdy w samym centrum bydgoszczy zaobserwowałem dwie młode kaczki. Podejrzewam, że to krzyżówki. Z wyglądu mogły mieć około miesiąca. Strasznie żałuje, ze nie miałem aparatu... jakim cudem :?: :?: Czy ktoś z Was słyszał o podobnym przypadku??

lukasz0207 

Wysłany: 2013-01-17, 21:16   

A może te dwie młode kaczki to perkozki a na Brdzie są często spotykane i wiele osób myśli, że to jakieś młode kaczki. Proponuje im się lepiej przyjrzeć.

Ania B. 

Wysłany: 2013-01-17, 23:03   

Od poniedziałku regularnie obserwuję samca pustułki który przylatuje polować koło CH Skorosze w Warszawie, jest tam (jeszcze...) taki mały nieużytek.
A poza tym, do karmnika poza sikorami, dzwońcami i grubodziobami zaczęły od wczoraj zaglądać szpaki (stadko ok. 10 os.) :D

titina 

Wysłany: 2013-01-17, 23:48   

Wczoraj widziałam 4 szczygły, pasły się na chwastach między wierzbami u mnie na łące.

harrier 

Wysłany: 2013-01-19, 17:54   

Samiec myszołowa włochatego z dziś-

wlochaty.jpg
Plik ściągnięto 9041 raz(y) 32,15 KB

Mirek 

Wysłany: 2013-01-19, 19:04   

harrier napisał/a:
Samiec myszołowa włochatego z dziś-

Super fota edukacyjna :)

snapi_007 

Wysłany: 2013-01-20, 16:53   

U mnie przy karmniku standard, chociaż wczoraj zawitała zięba pierwszy raz tej zimy

Akrobata i sikora patrząca na to wszystko z politowaniem

Pliszek 

Wysłany: 2013-01-24, 13:57   

Tez obserwuje ptaki przy karmniku sikor jest tyle ze az miło! czasami na słoninie jest ich aż 11;) a czasami tylko jedna bo jedna 2 płoszy dziś nawet był dzięciol ale nie wiem jaki wielkość jak szpak byc możne to był dzięciołek. mam zdj.

niccolai 

Wysłany: 2013-01-25, 09:09   

Pliszek napisał/a:
dziś nawet był dzięciol ale nie wiem jaki wielkość jak szpak byc możne to był dzięciołek. mam zdj.

No to wrzucaj to zdjęcie na forum - zobaczymy, co to za jegomość - choć skoro dorównywał wielkością szpakowi, to raczej nie dzięciołek, tylko któryś z większych przedstawicieli - najpewniej dz. duży (Dendrocopos major) :smile:

Odpowiedz do tematu