Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jerzyki - odloty - 2012
Autor Wiadomość
boo9 

Wysłany: 2012-07-31, 18:17   Jerzyki - odloty - 2012

Sezon jerzykowy chyba dobiega powoli końca, widuję niewiele osobników, nawet w rejonach bloków gdzie są duże kolonie.

U mnie z budki 3 dni temu wyleciał 'jedynak'.

Mirek 

Wysłany: 2012-07-31, 18:36   

W Siedlcach jeszcze wszędzie latają, ale to chyba ostatnie dni - myślę że za kilka dni zrobi się pusto, pozostaną niewielkie grupki...

Marfu 

Wysłany: 2012-08-01, 09:18   

A u mnie przelot, chociaż na północny zachód. 25 lipca wieczorkiem na niebie pojawiły się krążące, małe punkciki - bardzo wysoko lecące jerzyki. Kręciły się w kółko, jak to jerzyki, ale jednak przemieszczały się. Obserwowałem kilkanaście minut, cały czas leciały. Musiały ich być duże setki, albo i małe tysiące, całkowicie nie policzalne.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2012-08-01, 22:18   

Marfu napisał/a:
A u mnie przelot, chociaż na północny zachód. 25 lipca wieczorkiem na niebie pojawiły się krążące, małe punkciki - bardzo wysoko lecące jerzyki. Kręciły się w kółko, jak to jerzyki, ale jednak przemieszczały się. Obserwowałem kilkanaście minut, cały czas leciały. Musiały ich być duże setki, albo i małe tysiące, całkowicie nie policzalne.

Dzisiaj w okolicy wsi Niewieścin (pow.Świecie n./ Wisłą w kuj.- pom.) w południe obserwowałem krążące wysoko stado jerzyków liczące ok. 1500-2000 os. przemieszczające się dość szybko na północ z niewielkim odchyleniem kierunku zachodnim. Zwróciłem na nie uwagę, bo posłyszałem nad głową głosy jerzyków. Po przemieszczeniu się głównego stada, w pobliżu miejsca gdzie je dostrzegłem, krążyło i polowało nadal, równie wysoko, kilkaset jerzyków.
Tą grupę filmowałem kompaktem przez lunetę, z miernym skutkiem, ze względu na stosunkowo małe pole widzenia w takim zestawie.
Pozdrawiam

heninsyn 

Wysłany: 2012-08-06, 09:02   

... od dwóch dni tj. 4-5 sierpnia jerzykowa cisza nad Ostrowią Maz. ( przynajmniej wschodnią częścią miejscowości ) i pustka po wyjątkowo licznym stadzie w Starym Lubiejewie !

snapi_007 

Wysłany: 2012-08-07, 22:15   

U mnie jeszcze latają. Wczoraj było około 70 os, dzisiaj widziałem kilkanaście os. ale może to było spowodowane kiepską pogodą. Zobaczymy jutro.
W ubiegłym roku ostatnie jerzyki odleciały 15 sierpnia.

Tatrica 

Wysłany: 2012-08-08, 11:59   

W Warszawie w południowej dzielnicy narazie ostatnie jerzyki widziałam we wtorek rano tj. 7 sierpnia.Były to jednak pojedyncze grupki.A bardzo dużą grupę krążącą wysoko ponad blokami widziałam w niedzielę czyli 5 sierpnia.Wczoraj wieczorem i dziś rano nie zaobserwowałam już ani jednego. Tak więc chyba z Warszawy też już odleciały. Mam nadzieję, że jerzyk , którym się opiekowałam 24 dni też doleci do Afryki...

boo9 

Wysłany: 2012-08-12, 00:28   

Pod Krakowem.
Dzisiaj widziałem pojedynczego jerzyka żerującego razem ze stadem jaskółek 10-15 sztuk.
Pomyłka wykluczona, kształt skrzydeł jerzyka to sierp, jaskółki to trójkąt.

Mirek 

Wysłany: 2012-08-12, 07:30   

boo9 napisał/a:
Dzisiaj widziałem pojedynczego jerzyka żerującego razem ze stadem jaskółek

Jerzyki spotykane będą regularnie (pojedyncze lub małe grupki) jeszcze do końca sierpnia. Ciekawe są obserwacje wrześniowe! Obecnie jeszcze niektóre pary mogą mieć w gniazdach młode (powtarzane lęgi).

snapi_007 

Wysłany: 2012-08-12, 08:27   

U mnie jeszcze jest około 30 - 40 os. Część z nich cały czas zalatuje do otworów w stropie. Pewnie tak jak pisze Mirek :smile: mogą karmić młode.

Zobaczymy kiedy wznowią termomodernizację która została wstrzymana w kwietniu. Jak na razie nie widać aby coś przygotowywali.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2012-08-12, 11:02   

snapi_007 napisał/a:
U mnie jeszcze jest około 30 - 40 os.

Mógłbyś zamieścić zdjęcie tych jerzyków ?
Pozdrawiam

snapi_007 

Wysłany: 2012-08-12, 20:47   

Rozumiem że Kolega wieslawbaginski, :smile: myśli że tych jerzyków nie ma.
Zmusił mnie Kolega do tego aby dzisiaj zrobić wieczorem jakiekolwiek fotki jerzyków ( od rana byłem w trasie, wróciłem około 19,30 z Gdyni ) ale co tam, co się nie robi aby uprawdopodobnić swoje posty. A co to by było jak jutro by odleciały i nie miałbym ich fotek ( Snapi sobie wymyśla by były teksty)

Pod tym linkiem są fotki i jeden filmik ( wszystko bardzo dokumentacyjne )
jerzyki

Dzisiaj to co policzyłem - było ich 45 os. ale nie wykluczam że mogło być nawet trochę więcej.

Tak na marginesie, odkąd mieszkam tu gdzie mieszkam to jerzyki lęgowe mam od ogrodu około 50 do 150 metrów. Jest zasiedlonych około 130 - 140 otworów przez jerzyki ( odliczyłem 6 otworów które zajęły wróble w tym roku) i naprawdę potrafię odróżnić jerzyka od jaskółki. Poza tym wiem co lata nad domem i ogrodem oraz co już kilkakrotnie zmarnowało mi drinka ;)

boo9 

Wysłany: 2012-08-12, 20:51   

snapi_007 napisał/a:
Poza tym wiem co lata nad domem i ogrodem oraz co już kilkakrotnie zmarnowało mi drinka

Kolizja z jerzykiem ? pytałem na forum ale ponoć niemożliwe bo "człowiek za wolno się porusza"

niccolai 

Wysłany: 2012-08-12, 20:56   

boo9 napisał/a:
Kolizja z jerzykiem ? pytałem na forum ale ponoć niemożliwe bo "człowiek za wolno się porusza"

Raczej nieoczekiwana domieszka :wink:

snapi_007 

Wysłany: 2012-08-12, 20:58   

niccolai, :smile: Dokładnie :grin:

Odpowiedz do tematu