Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o identyfikację.
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2012-08-10, 06:28   

niccolai napisał/a:
Na pierwszy rzut oka dzwoniec,

Na drugi też - dzwoniec na pewno ! :wink:

harrier 

Wysłany: 2012-08-10, 10:30   

niccolai napisał/a:
harrier napisał/a:
Właśnie trochę cienki na jastrzębia-może to krogul samica? :smile:

:roll:

Chodziło mi o porównanie wielkości przy bliskim spotkaniu jastrzębia? z wroną czy pustułką.Dobrze widać różnice na rysunkach Jonsson'a pomiędzy małym samcem jastrzębia a dużą samicą krogulca-ale ze zdjęć to różnie bywa...

drap.jpg
Plik ściągnięto 9016 raz(y) 37,17 KB

niccolai 

Wysłany: 2012-08-10, 12:22   

harrier napisał/a:
Chodziło mi o porównanie wielkości przy bliskim spotkaniu jastrzębia? z wroną czy pustułką.

Samiec jastrzębia jest zbliżony wielkością do samicy krogulca i trudno odróżnić te 2 gatunki tylko na podstawie wielkości (zwłaszcza na zdjęciach, bo w terenie trochę łatwiej po sposobie lotu). Do tego potrzeba szeregu innych cech związanych z budową i ubarwieniem ptaków. Ptak na zdjęciach:
1) posiada krótki, w stosunku do reszty ciała, szeroki w nasadzie i zaokrąglony ogon - typowy dla jastrzębia. Na sterówkach widoczne są 3 (4) pręgi (u krogulca jest ich zwykle powyżej 4).
2) skrzydła długie i wąskie, z zauważalnie wąską dłonią, bez wyraźnej "esowatej" krzywizny tylnej części skrzydła- typowe dla jastrzębia (krogulec posiada szerokie i krótkie skrzydła z szeroką dłonią i wyraźnie "esowatą" tylną krawędzią). Charakterystyczne prążkowanie lotek również jest typowe dla jastrzębia.
3) charakterystyczny rysunek głowy złożony z białej brwi rozdzielającej część ciemieniową głowy i ciemne pokrywy uszne (u samicy krogulca rysunek nie jest tak kontrastowy przez co głowa wydaje sie bardziej jednolicie szarobrązowa).
To tak w dużym skrócie o cechach świadczących, że ptak na zdjęciach to jastrząb, a nie krogulec.

niccolai 

Wysłany: 2012-08-10, 12:28   

Mirek napisał/a:
niccolai napisał/a:
Na pierwszy rzut oka dzwoniec,

Na drugi też - dzwoniec na pewno ! :wink:

No to sprawę uważam za zamkniętą :smile:

Cycero8 

Wysłany: 2012-08-10, 14:53   Re re nad wodą

Podziękowania dla obu.An
An

harrier 

Wysłany: 2012-08-10, 14:57   

ZaP napisał/a:
@harier - krogulec miałby prosty ogon - to najprawdopodobniej samiec gołębiarza
ZaP

A walka pozorowana z....małym sokołem pustułką-czy z sokołem wędrownym-rozpiętość skrzydeł podobna :smile:

pus.jpg
Plik ściągnięto 8972 raz(y) 18,04 KB

ZaP 
Harris user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-08-10, 19:51   

co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!
człowieki co za #@#@#@ piszesz !!
wiesz ile waży samiec jastrzębia od 560g do nawet 800 a największa samica krokulca nie więcej niż 300g. Więc samiec gołębiarza jest co najmniej 2 razy większy.
Najprostrzym sposobem rozpoznania w locie jest kształt ogona u krogulca prosty u jastrzębia zaokrąglony.
Zanim znow wprowadzisz jakieś mądrości albo sugestie do mnie to informuję, że jastrzębie hoduje i pracuje z nimi od 7 lat na codzień. Krogulce też miałem i porównanie samicy krogulca do samca jastrzębia to jak zbliżona wielkość malucha i poloneza !
ZaP

ZaP 
Harris user

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-08-10, 19:54   

acha i biała brew u jastrzębia pojawia się w 3cim lub 4tym piórze na tyle wyraźna, żeby o niej pisać. NIe wiem gdzie lektury czytasz, ale ja te ptaki mam na codzień obok siebie.
Ad ostatniego zdjęcia - wędrowny ma ostro zakończone skrzydła - pierwszy ptak na zdjęciu to pustułka - wędrowny ma całkiem inny układ sterówek - nadmieniam, że pustułki też posiadam o wędrownych nie wspomnę :)
ZaP

niccolai 

Wysłany: 2012-08-10, 21:00   

Widzę, że zostałem wywołany do tablicy, więc po kolei postaram sie ustosunkować do zarzutów :wink:
ZaP napisał/a:
co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!człowieki co za #@#@#@ piszesz !!
wiesz ile waży samiec jastrzębia od 560g do nawet 800 a największa samica krokulca nie więcej niż 300g. Więc samiec gołębiarza jest co najmniej 2 razy większy.

Po pierwsze mówiąc o "wielkości" ptaka miałem na myśli jego rozmiary wyrażone w tzw. "rozpiętości skrzydeł" i "długości ciała" - i tak chyba rozumie to większość obserwatorów ptaków! To prawda, że samiec jastrzębia, jest zdecydowanie (nawet 3-4x) cięższy od krogulca, ale ta informacja jest praktycznie bezużyteczna w przypadku obserwacji wzrokowej - chociaż ta różnica ciężarów przejawia się właśnie w sposobie lotu obu gatunków, o której pisałem w poprzednim poście. Generalnie jednak nie jesteśmy w stanie ocenić wagi ptaka na podstawie obserwacji wzrokowej! Jedyne wielkość związana z rozpiętością skrzydeł i długością ciała ma w takich sytuacjach praktyczne znaczenie! W przypadku samca jastrzębia i samicy krogulca rozpiętość skrzydeł może być na tyle niewielka, że trudno tę cechę dostrzec na pierwszy rzut oka - oczywiście wprawne oko doświadczonego obserwatora nie będzie miało z tym wielkiego kłopotu, ale amatorowi na pewno sprawi nie lada trudność!
ZaP napisał/a:
Najprostrzym sposobem rozpoznania w locie jest kształt ogona u krogulca prosty u jastrzębia zaokrąglony

To prawda, że jest to jedna z bardziej istotnych cech, ale nie może być jedyną cechą, w oparciu o którą oznaczamy gatunek! Dla ornitologów i obserwatorów ptaków nie jest to cecha wystarczająca do pewnego oznaczenia gatunku, i aby być pewnym oznaczenia potrzeba dodatkowych cech diagnostycznych! Osobiście uważam, że wcale nie kształt ogona jest najłatwiejszą cechą rozpoznawczą, ale kształt skrzydeł, który wykazuje mniejsza zmienność!
ZaP napisał/a:
Zanim znow wprowadzisz jakieś mądrości albo sugestie do mnie to informuję, że jastrzębie hoduje i pracuje z nimi od 7 lat na codzień.

Nie bardzo wiem o jakich mądrościach i sugestiach wobec siebie piszesz, gdyż post który cytujesz, był skierowany do harriera?! :shock:
A co do doświadczenia, to ja obserwuję je od dzieciństwa, więc również posiadam pewną wiedzę o tych ptakach :wink:
ZaP napisał/a:
acha i biała brew u jastrzębia pojawia się w 3cim lub 4tym piórze na tyle wyraźna, żeby o niej pisać.

Piszę o brwi, bo widać ja na zdjęciach! Jeśli Pan Sokolnik, nie zorientował się, ze wypowiadam się o konkretnym osobniku widocznym na zdjęciach, to informuję, ze moja wypowiedź nie była teoretyzowaniem, ale wypowiedzią o konkretnych cechach widocznych u konkretnego osobnika! :twisted:
ZaP napisał/a:
NIe wiem gdzie lektury czytasz, ale ja te ptaki mam na codzień obok siebie.

Zapewniam Cię, że korzystam z fachowych i rzetelnych opracowań. Dodatkowo korzystałem z nauk i czerpałem z doświadczeń najlepszych specjalistów od "drapoli" szkoły lubelskiej i warszawskiej - więc wiedzy i doświadczenia też mi nie brak (choć ich nigdy dość) :razz:
ZaP napisał/a:
Ad ostatniego zdjęcia - wędrowny ma ostro zakończone skrzydła - pierwszy ptak na zdjęciu to pustułka - wędrowny ma całkiem inny układ sterówek - nadmieniam, że pustułki też posiadam o wędrownych nie wspomnę :)

To oczywiście wyjaśnienie skierowane do harriera, ale zgadzam się wymienionymi cechami. Żywię tylko nadzieję, że doświadczenie z hodowanymi przez szanownego interlokutora ptakami drapieżnymi, jest większe niż jego ego! :twisted:

wieslawbaginski 

Wysłany: 2012-08-11, 13:45   

ZaP napisał/a:
co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!
.

hachlica napisał/a:

Mam nadzieje że pan się na mnie nie obrazi.

Wzorem - " Wzajemne antypatie, kłótnie w środowisku czy nawet liczne postępowania sądowe "źródło: http://magazynsezon.pl/in...how/event/1_60/ - strach pisać na takim forum !

hachlica 

Wysłany: 2012-08-11, 16:28   

Cytat:

Mam nadzieje że pan się na mnie nie obrazi.

Wzorem - " Wzajemne antypatie, kłótnie w środowisku czy nawet liczne postępowania sądowe "źródło: http://magazynsezon.pl/in...how/event/1_60/ - strach pisać na takim forum !

Kurcze trochu się boje :green:
Ale dla wyjasnienia.
Nie mam nic do pana ZaPa .
Na pewno gdybym go spotkał to bym go polubił. :grin:
Jesli poczuł się pan urażony to z góry przepraszam. :wink:
Pozdrawiam.

Kurcze przepraszam coś sie podziało z moimi wypowiedziami są aż trzy prosze dwóch pierwszych nie czytać.
Przepraszam.

Cycero8 

Wysłany: 2012-08-16, 12:10   ZaPa

ZaPa gdzie jest Pan teraz ?
Panie Wiesławie są ludzie i ludziska a strach nie jest dobrym doradcą,proszę pozostać na forum ze swoją wiedzą i nadal wspomagać adeptów. Niccolai tak trzymać,pozdrawiam.An
No to nowe choć kiepskie ale może ciekawe ?
A

Uploaded with ImageShack.us
B Kląskawka ?

Uploaded with ImageShack.us
An

harrier 

Wysłany: 2012-08-16, 19:53   

ZaP napisał/a:
Najprostrzym sposobem rozpoznania w locie jest kształt ogona u krogulca prosty u jastrzębia zaokrąglony.

dla mnie też mocniejszy dziób z bardziej wysuniętą głową :wink: porównanie też podobne sokoła wędrownego z kobuzem :smile:

harrier 

Wysłany: 2012-08-16, 20:18   

ciekawe jaki to drapol z moich fot?

sokol.jpg
Plik ściągnięto 8722 raz(y) 24,32 KB

niccolai 

Wysłany: 2012-08-16, 22:50   Re: ZaPa

Cycero8 napisał/a:
No to nowe choć kiepskie ale może ciekawe ?

Cycero8 napisał/a:
A

Zdjęcie trochę niewyraźne, ale wygląda na rokitniczkę

Cycero8 napisał/a:
B Kląskawka ?

Bardzo możliwe, choć mnie bardziej wygląda on na pokląskwę - na podstawie tego zdjęcia trudno mieć jednak całkowitą pewność, który to gatunek. Coś dziwna kolorystyka tego ptaka. Przydałoby sie inne ujęcie.

Odpowiedz do tematu