Proszę o identyfikację. |
Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2012-08-10, 06:28
|
|
|
niccolai napisał/a: | Na pierwszy rzut oka dzwoniec, |
Na drugi też - dzwoniec na pewno ! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2012-08-10, 10:30
|
|
|
niccolai napisał/a: | harrier napisał/a:
Właśnie trochę cienki na jastrzębia-może to krogul samica?
|
Chodziło mi o porównanie wielkości przy bliskim spotkaniu jastrzębia? z wroną czy pustułką.Dobrze widać różnice na rysunkach Jonsson'a pomiędzy małym samcem jastrzębia a dużą samicą krogulca-ale ze zdjęć to różnie bywa...
drap.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9016 raz(y) 37,17 KB |
|
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2012-08-10, 12:22
|
|
|
harrier napisał/a: | Chodziło mi o porównanie wielkości przy bliskim spotkaniu jastrzębia? z wroną czy pustułką. |
Samiec jastrzębia jest zbliżony wielkością do samicy krogulca i trudno odróżnić te 2 gatunki tylko na podstawie wielkości (zwłaszcza na zdjęciach, bo w terenie trochę łatwiej po sposobie lotu). Do tego potrzeba szeregu innych cech związanych z budową i ubarwieniem ptaków. Ptak na zdjęciach:
1) posiada krótki, w stosunku do reszty ciała, szeroki w nasadzie i zaokrąglony ogon - typowy dla jastrzębia. Na sterówkach widoczne są 3 (4) pręgi (u krogulca jest ich zwykle powyżej 4).
2) skrzydła długie i wąskie, z zauważalnie wąską dłonią, bez wyraźnej "esowatej" krzywizny tylnej części skrzydła- typowe dla jastrzębia (krogulec posiada szerokie i krótkie skrzydła z szeroką dłonią i wyraźnie "esowatą" tylną krawędzią). Charakterystyczne prążkowanie lotek również jest typowe dla jastrzębia.
3) charakterystyczny rysunek głowy złożony z białej brwi rozdzielającej część ciemieniową głowy i ciemne pokrywy uszne (u samicy krogulca rysunek nie jest tak kontrastowy przez co głowa wydaje sie bardziej jednolicie szarobrązowa).
To tak w dużym skrócie o cechach świadczących, że ptak na zdjęciach to jastrząb, a nie krogulec. |
_________________ DM |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2012-08-10, 12:28
|
|
|
Mirek napisał/a: | niccolai napisał/a: | Na pierwszy rzut oka dzwoniec, |
Na drugi też - dzwoniec na pewno ! |
No to sprawę uważam za zamkniętą |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Cycero8
|
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2012-08-10, 14:57
|
|
|
ZaP napisał/a: | @harier - krogulec miałby prosty ogon - to najprawdopodobniej samiec gołębiarza
ZaP |
A walka pozorowana z....małym sokołem pustułką-czy z sokołem wędrownym-rozpiętość skrzydeł podobna
pus.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8972 raz(y) 18,04 KB |
|
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2012-08-10, 19:51
|
|
|
co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!
człowieki co za #@#@#@ piszesz !!
wiesz ile waży samiec jastrzębia od 560g do nawet 800 a największa samica krokulca nie więcej niż 300g. Więc samiec gołębiarza jest co najmniej 2 razy większy.
Najprostrzym sposobem rozpoznania w locie jest kształt ogona u krogulca prosty u jastrzębia zaokrąglony.
Zanim znow wprowadzisz jakieś mądrości albo sugestie do mnie to informuję, że jastrzębie hoduje i pracuje z nimi od 7 lat na codzień. Krogulce też miałem i porównanie samicy krogulca do samca jastrzębia to jak zbliżona wielkość malucha i poloneza !
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
ZaP
Harris user

|
Wysłany: 2012-08-10, 19:54
|
|
|
acha i biała brew u jastrzębia pojawia się w 3cim lub 4tym piórze na tyle wyraźna, żeby o niej pisać. NIe wiem gdzie lektury czytasz, ale ja te ptaki mam na codzień obok siebie.
Ad ostatniego zdjęcia - wędrowny ma ostro zakończone skrzydła - pierwszy ptak na zdjęciu to pustułka - wędrowny ma całkiem inny układ sterówek - nadmieniam, że pustułki też posiadam o wędrownych nie wspomnę
ZaP |
_________________ --
http://drapole.pl |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2012-08-10, 21:00
|
|
|
Widzę, że zostałem wywołany do tablicy, więc po kolei postaram sie ustosunkować do zarzutów
ZaP napisał/a: | co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!człowieki co za #@#@#@ piszesz !!
wiesz ile waży samiec jastrzębia od 560g do nawet 800 a największa samica krokulca nie więcej niż 300g. Więc samiec gołębiarza jest co najmniej 2 razy większy. |
Po pierwsze mówiąc o "wielkości" ptaka miałem na myśli jego rozmiary wyrażone w tzw. "rozpiętości skrzydeł" i "długości ciała" - i tak chyba rozumie to większość obserwatorów ptaków! To prawda, że samiec jastrzębia, jest zdecydowanie (nawet 3-4x) cięższy od krogulca, ale ta informacja jest praktycznie bezużyteczna w przypadku obserwacji wzrokowej - chociaż ta różnica ciężarów przejawia się właśnie w sposobie lotu obu gatunków, o której pisałem w poprzednim poście. Generalnie jednak nie jesteśmy w stanie ocenić wagi ptaka na podstawie obserwacji wzrokowej! Jedyne wielkość związana z rozpiętością skrzydeł i długością ciała ma w takich sytuacjach praktyczne znaczenie! W przypadku samca jastrzębia i samicy krogulca rozpiętość skrzydeł może być na tyle niewielka, że trudno tę cechę dostrzec na pierwszy rzut oka - oczywiście wprawne oko doświadczonego obserwatora nie będzie miało z tym wielkiego kłopotu, ale amatorowi na pewno sprawi nie lada trudność!
ZaP napisał/a: | Najprostrzym sposobem rozpoznania w locie jest kształt ogona u krogulca prosty u jastrzębia zaokrąglony |
To prawda, że jest to jedna z bardziej istotnych cech, ale nie może być jedyną cechą, w oparciu o którą oznaczamy gatunek! Dla ornitologów i obserwatorów ptaków nie jest to cecha wystarczająca do pewnego oznaczenia gatunku, i aby być pewnym oznaczenia potrzeba dodatkowych cech diagnostycznych! Osobiście uważam, że wcale nie kształt ogona jest najłatwiejszą cechą rozpoznawczą, ale kształt skrzydeł, który wykazuje mniejsza zmienność!
ZaP napisał/a: | Zanim znow wprowadzisz jakieś mądrości albo sugestie do mnie to informuję, że jastrzębie hoduje i pracuje z nimi od 7 lat na codzień. |
Nie bardzo wiem o jakich mądrościach i sugestiach wobec siebie piszesz, gdyż post który cytujesz, był skierowany do harriera?!
A co do doświadczenia, to ja obserwuję je od dzieciństwa, więc również posiadam pewną wiedzę o tych ptakach
ZaP napisał/a: | acha i biała brew u jastrzębia pojawia się w 3cim lub 4tym piórze na tyle wyraźna, żeby o niej pisać. |
Piszę o brwi, bo widać ja na zdjęciach! Jeśli Pan Sokolnik, nie zorientował się, ze wypowiadam się o konkretnym osobniku widocznym na zdjęciach, to informuję, ze moja wypowiedź nie była teoretyzowaniem, ale wypowiedzią o konkretnych cechach widocznych u konkretnego osobnika!
ZaP napisał/a: | NIe wiem gdzie lektury czytasz, ale ja te ptaki mam na codzień obok siebie. |
Zapewniam Cię, że korzystam z fachowych i rzetelnych opracowań. Dodatkowo korzystałem z nauk i czerpałem z doświadczeń najlepszych specjalistów od "drapoli" szkoły lubelskiej i warszawskiej - więc wiedzy i doświadczenia też mi nie brak (choć ich nigdy dość)
ZaP napisał/a: | Ad ostatniego zdjęcia - wędrowny ma ostro zakończone skrzydła - pierwszy ptak na zdjęciu to pustułka - wędrowny ma całkiem inny układ sterówek - nadmieniam, że pustułki też posiadam o wędrownych nie wspomnę |
To oczywiście wyjaśnienie skierowane do harriera, ale zgadzam się wymienionymi cechami. Żywię tylko nadzieję, że doświadczenie z hodowanymi przez szanownego interlokutora ptakami drapieżnymi, jest większe niż jego ego! |
_________________ DM |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2012-08-11, 13:45
|
|
|
ZaP napisał/a: | co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!
. |
hachlica napisał/a: |
Mam nadzieje że pan się na mnie nie obrazi.
|
Wzorem - " Wzajemne antypatie, kłótnie w środowisku czy nawet liczne postępowania sądowe "źródło: http://magazynsezon.pl/in...how/event/1_60/ - strach pisać na takim forum ! |
|
|
|
 |
hachlica

|
Wysłany: 2012-08-11, 16:28
|
|
|
Cytat: |
Mam nadzieje że pan się na mnie nie obrazi.
Wzorem - " Wzajemne antypatie, kłótnie w środowisku czy nawet liczne postępowania sądowe "źródło: http://magazynsezon.pl/in...how/event/1_60/ - strach pisać na takim forum ! |
Kurcze trochu się boje
Ale dla wyjasnienia.
Nie mam nic do pana ZaPa .
Na pewno gdybym go spotkał to bym go polubił.
Jesli poczuł się pan urażony to z góry przepraszam.
Pozdrawiam.
Kurcze przepraszam coś sie podziało z moimi wypowiedziami są aż trzy prosze dwóch pierwszych nie czytać.
Przepraszam. |
|
|
|
 |
Cycero8
|
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2012-08-16, 19:53
|
|
|
ZaP napisał/a: | co za bzdura, że samiec jastrzębia jest podobny wielkością do samicy krogulca !!
wiesz ile waży samiec jastrzębia od 560g do nawet 800 a największa samica krokulca nie więcej niż 300g. Więc samiec gołębiarza jest co najmniej 2 razy większy.
Najprostrzym sposobem rozpoznania w locie jest kształt ogona u krogulca prosty u jastrzębia zaokrąglony. |
dla mnie też mocniejszy dziób z bardziej wysuniętą głową porównanie też podobne sokoła wędrownego z kobuzem |
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2012-08-16, 20:18
|
|
|
ciekawe jaki to drapol z moich fot?
sokol.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8722 raz(y) 24,32 KB |
|
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2012-08-16, 22:50 Re: ZaPa
|
|
|
Cycero8 napisał/a: | No to nowe choć kiepskie ale może ciekawe ? |
Zdjęcie trochę niewyraźne, ale wygląda na rokitniczkę
Cycero8 napisał/a: | B Kląskawka ? |
Bardzo możliwe, choć mnie bardziej wygląda on na pokląskwę - na podstawie tego zdjęcia trudno mieć jednak całkowitą pewność, który to gatunek. Coś dziwna kolorystyka tego ptaka. Przydałoby sie inne ujęcie. |
_________________ DM |
|
|
|
 |
|