Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Budki dla jerzyka
Autor Wiadomość
ondre 

Wysłany: 2012-05-09, 16:58   

Kolego Cadaver!
Cieszy mnie to że znalazłeś metodę obliczenia ilości jeżyków :!: No cóż w tym kraju wszystko jest możliwe. I są ludzie którzy na wszystko znajdą rozwiązanie :!: np politycy :green: Dlatego wierzę Ci na słowo że to zrobisz!Tak jak wierzę premierowi że będziemy drugą Irlandią :smile: Napisz nam jeszcze jaki błąd statystyczny będą miały Twoje obliczenia, i w jaki sposób ten bład ustalisz :?: No i czekam z niecierpliwością na wyniki :!: Oj szykuje nam się rewelacja naukowa :idea:

piotrk 

Wysłany: 2012-05-20, 09:48   

Witam.
Dziś na własne oczy przekonałem się o skuteczności budek lęgowych dla jerzyków. Otóż niedawno powieszono budki ( 30 szt. w trzech grupach po 10) na jednym z osiedli na bydgoskim Górzyskowie. Widziałem klika par wlatujących i wylatujacych z budek :lol: (będe musiał skontrolować pozostałe 20 budek). Smuci jedynie fakt umieszczenia na nich kolców. Wiem, jerzykom to nie powinno wyrządzić szkody ale trochę to sie kłóci z ideą ochrony ptaków.

Szybszy 

Wysłany: 2012-05-20, 18:13   

piotrk napisał/a:
Witam.
Dziś na własne oczy przekonałem się o skuteczności budek lęgowych dla jerzyków. Otóż niedawno powieszono budki ( 30 szt. w trzech grupach po 10) na jednym z osiedli na bydgoskim Górzyskowie. Widziałem klika par wlatujących i wylatujacych z budek :lol: (będe musiał skontrolować pozostałe 20 budek). Smuci jedynie fakt umieszczenia na nich kolców. Wiem, jerzykom to nie powinno wyrządzić szkody ale trochę to sie kłóci z ideą ochrony ptaków.

Widziałem takie kolce także na budce dla nurogęsi w Ujściu Wisły. Domniemywam, że to po to aby nie zagnieździł się tam np. grzywacz (gatunek powszechny) przez co budka może nie być atrakcyjna dla nurogęsi.

Sławasz 

Wysłany: 2012-05-20, 21:13   budki lęgowe

A u mnie jest tak. Mam trzy budki - w założeniu dla jerzyków - jedna zawsze zajmowana przez jerzyki, jedna pusta, jedna zamiennie przez wróble i szpaki. Budki są na oknach w kamienicy przy parku. W tym roku chyba odkleiłam budki za wcześnie. W pustej i jerzykowej zainstalowały się szpaki, w trzeciej wróble. Bardzo mnie to zmartwiło. Widziałam wielokrotnie jak jerzyki wypędzały wróble, niestety wyrzucając z gniazda wróblęta, ale sądziłam, że szpaki się nie dadzą i biedne jerzyki będą musiały poszukać sobie innego miejsca. A jednak jerzyki przepędziły szpaki. Urzędują w swojej budce od kilku dni. I niestety znalazłam na chodniku pisklaki. Ale nie wiem czy to z moich budek. I teraz ma m w budkach jerzyki, szpaki i wróble. SG

ondre 

Wysłany: 2012-05-21, 17:03   

Sława :!: widzisz niekiedy chcąc pomóc w przyrodzie niechcący coś zepsujemy. Ale znowu nierobiąc nic, możemy skazać na wymarcie całe gatunki :!:
Ja w tamtym roku walczyłem jak lew z iwestorem ocieplającym w trakcie gniazdowania jerzyków sąsiedni wierzowiec (do dziś nie było sprawy w sądzie), efektem tego, wycięto siateczki w montowanych otworach do stropodachów :!: Tak tylko otwory są większe niż powinny być dla jeżyka i gnieżdżą się tam od tego czasu z powodzeniem kawki :grin: a jerzyki nie wchodzą od tego czasu tam :sad: Na osłodę mam jednak widok licznej w tym roku populacji, dziennie goniącej nad blokami, 20-30 osobnikowymi grupami z wrzaskiem sriiii :grin: No i takie to życie....

strusiol 

Wysłany: 2012-05-22, 09:10   

Witam.
W tym roku był mój "pierwszy raz" :)
Wszystko pięknie przygotowałem. Nawet budkę zaopatrzyłem w kamerkę. Z głośniczków odtwarzałem wabik. No i tyle. Żaden jurek nie chciał się wprowadzić do przestronnego mieszkanka.
Niestety mieszkam w takim miejscu, że pod prawie każdym oknem mam fragment dachu (mieszkam w kamienicy) w związku z tym nie jest zachowana zasada wolnej przestrzeni pod budką. W przyszłym roku zamontuję budkę na parapecie ostatniego okna, gdzie co prawda przestrzeń jest, ale jest też mocno ruchliwa ulica. Mam nadzieję, że im to nie będzie przeszkadzać.
Dzięki Wam i "Bocianowi" zacząłem obserwować ptaki a szczególnie jerzyki, których jak się okazało jest pełno w miejscach, które odwiedzam.
No nic. Taki wywód mi wyszedł :) . Dzięki za "zarażenie" i pozdrawiam

boo9 

Wysłany: 2012-05-22, 15:39   

> W przyszłym roku zamontuję budkę na parapecie ostatniego okna
a nie zmieściłbyś tam parę budek, tak conajmneij 3, to stadne bestie i lubią towarzystwo, pozatym nie ma 100% zajetości budek

strusiol 

Wysłany: 2012-05-24, 10:58   

I tak uczynię. Muszę zacząć pracować nad argumentacją, by do tego pomysł.u przekonać również żonę :)

Sturnus vulgaris 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2012-06-15, 12:11   

a w mej jerzykowej budce jest juz pusto młode pleszki wyleciały

marioptak 

Wysłany: 2012-06-19, 14:51   

W moim siedmiokomorowym hotelu bogatki karmią pisklęta z 2 lęgu.
Na dachu hotelu, w doniczce, kopciuszki także karmią pisklęta :-) .
Jerzyków jak nie było tak nie ma. Latają jak oszalałe ale do budek nie podlatują.

boo9 

Wysłany: 2012-07-01, 11:53   

Mam dwie budki nad balkonem, w ubiegłym roku w obu były po dwa młode,
W tym roku tylko jedna zasiedlona, ale często wieczorami 4-8 jerzyków robi sztukasowe naloty.
tydzień temu widziałem suche skorupki na balkonie pod budką, świetnie pomyślałem, nowe pokolenie,
dzisiaj w rano widzę jajecznicę z jednego jajka na podłodze balkonu,

Budka ma uchylaną przednią ściankę - tą z wlotem.

Czy mogę zajrzeć do środka w celu sprawdzenia co tam się wyprawia ?
Jak tak, to o jakiej porze dnia ?

boo9 

Wysłany: 2012-07-30, 18:16   

Sezon jerzykowy chyba dobiega powoli końca, widuję niewiele osobników, nawet w rejonach bloków gdzie są duże kolonie.
W Szczecinie - Na www.jerzykionline.pl z 7 pisklaków został tylko jeden.
U mnie z budki wyleciał wczoraj pisklak, jedynak, bo z drugiego zrobiła się jajecznica na balkonie. Wygląda na błąd konstrukcyjny budki, brak listewki oddzielającej gniazdo od reszty budki i się jajo pewnie wytoczyło, a wlot jest na poziome podłogi w celu zniechęcenia szpaków.

ondre 

Wysłany: 2012-07-31, 18:51   

A u mnie od paru dni ani jednego jerzyka na niebie. A było ich więcej niż w ubiegłym roku. Odchowały młode i wioo z tego paskudnego kraju! I mają rację :green: W tamtym roku były jeszcze do ok 10 sierpnia a w tym już 26, 27 lipca nie mogły wytrzymać tego co się tu dzieje....Mają absolutną rację :lol:
pozdrawiam :grin:

boo9 

Wysłany: 2012-08-28, 13:33   

Czy można umieścić budki dla jerzyka na budynku od strony południowej ?
Czytałem że raczej nie, ale jakbym umieścił pod dachem jak na obrazku to czy byłoby OK czy lepiej nie ryzykować ?

krokwia-2.jpg
pod strzechą
Plik ściągnięto 130 raz(y) 20,29 KB

Basior 

Wysłany: 2012-08-28, 22:01   

boo9 napisał/a:
ale jakbym umieścił pod dachem jak na obrazku to czy byłoby OK

OK, grunt ze są schowane, co prawda i tak nawet pod dachem bedzie ciepło, ale to nie to samo co budka wystawiona na bezpośrednie słońce.
Mamy zajete i z sukcesem lęgowym budki wystawione non stop na słońce, ale są zaizolowane styropianem lub mają pogrubiony daszek, a najważniejsze że są koloru białego. Między innymi budka w której była kamerka internetowa w Warszawie. Czyli jak się wie jak to można i od południa :-)

Odpowiedz do tematu