Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja relacja z wykonania i wiesznia budek lęgowych
Autor Wiadomość
Pliszek 

Wysłany: 2011-05-05, 08:17   

Kościuszkowiec napisał/a:
A czy ptaki podejmujące drugi lęg zmieniają zajmowaną budkę?
Tak zdecydowanie ale ponoc zdarza sie ze ptaki maja leg w tej samej budce np mazurki maja np 3 legi w jednej budce z tego co wiem no a sikory gdy jeszcze karmia młode maja juz jaja w innej budce lub dziupli.

Pliszek 

Wysłany: 2011-05-05, 08:22   

Grzegorz Dyczko napisał/a:
Wieszać. Zawsze masz szansę na spóźnialskich, lub drugi lęg.
no własnie! ja jedna budke przewiesiłem bo ta budka wgl niemiała zainteresowanie przez ptaki one chyba wgl niewiedziały ze ona tam wisi bo np w innych budkach były odchody tzn ze ptaki w tych innych budach zimowały ta była czysta-niebyło odchodów tylko pajęczyny wiec ja dałem na takie drzewo 5m dalej. W zeszłym roku tez tam wisiała budka no i były w niej sikory ale przewiesiłem ja. Mysle ze jakas sikora sie skusi na 2 leg w "nieuzywanej" budce:) Co myslicie?

:) :wink:

piotrk 

Wysłany: 2011-05-10, 21:13   

Grzegorz Dyczko napisał/a:
Wieszać. Zawsze masz szansę na spóźnialskich, lub drugi lęg. :smile:

Powiesiłem je 3 dni temu, może coś w tym roku sie uda chociaż wątpie. Natomiast w budce na orzechu są już młode bogatki. Rodzice uwiają się w ukropie z dostarczaniem pokarmu dla piskląt :wink:

Pliszek 

Wysłany: 2011-05-13, 20:18   

piotrk napisał/a:
Rodzice uwiają się w ukropie z dostarczaniem pokarmu dla piskląt :wink:
umnie w jednej budce własnie rodzice robia sobie duze przerwy w karmieniu czasami przylatruja raz na 8 minut;(

Jerzyk 
ornitolog

Wysłany: 2011-05-13, 21:16   

skąd informacje, że 8 minut to duża przerwa w karmieniu?

Pliszek 

Wysłany: 2011-05-15, 18:28   

Jerzyk napisał/a:
skąd informacje, że 8 minut to duża przerwa w karmieniu?

no bardzo duza jak w gniezdzie jest 14 młodych to napewnop kazdy młody niedostanie dostatecznie duzo pozywienia! Wiec to oznacz ze w gniezdzie młode zdechną ni wszystkie ale napewno w budce zrobi sie wiecej miejsca!

Jerzyk 
ornitolog

Wysłany: 2011-05-15, 21:29   

a ja jednak myślę, że bez konkretnych badań ciężko stwierdzić czy to dużo czy mało i czy wystarczy na wykarmienie całej gromady. czasami nie warto rzucać niesprawdzonych haseł ;)

Piotreczek 

Wysłany: 2011-05-17, 13:24   

U mnie z kilku budek wyszły już młode szpaki :grin:

Anton 

Wysłany: 2011-05-17, 18:50   

Piotreczek napisał/a:

U mnie z kilku budek wyszły już młode szpaki

:smile: lęgi w tym roku są przyśpieszone.
U mnie szpaki od dziś wyglądają z budek.

ania tal 
Turdus merula

Wysłany: 2011-05-17, 19:52   

U mnie drugi rok z rzędy goszczą pleszki. Samiczka siedzi w budce a samiec krąży w pobliżu.

P5153752.JPG
Plik ściągnięto 9052 raz(y) 93,73 KB

piotrk 

Wysłany: 2011-05-17, 22:20   

W mojej budce młode sikorki coraz głośniej dają o sobie znać jednakże stała się rzecz smutna, od 2 dni karmi je tylko samiec samicy nie widziałem choć długo obserwowałem. Podejrzewam, że mogła paść ofiarą kota. Jak myślicie czy samiec sam da radę wykarmić młode? oraz czy u Was też zdarzały się takie sytuacje, a później się okazywało, że jeden z ptaków wracał do karmienia? (wiem wiem robie sobie nadzieje ale cóż począć w tej sytuacji.. :neutral: )

morelee 

Wysłany: 2011-05-23, 16:05   

i co Piotrk, jak Twoje sikorki? Słychać je? Nie mam doświadczenia z tego rodzaju przypadkiem, ale wiele gatunków wychowanie młodych pozostawia samej samiczce, więc mam nadzieję że sam samczyk też da radę.

piotrk 

Wysłany: 2011-05-23, 19:07   

Sikoki już słychaći to bardzo wyraźnie. Wykluły się najprawdopodobiej 8 maja więc już niedług wylecą (może nawet jutro). Samiec radzi sobie świtnie. Samica nie pojawia się przy gnieździe już od tygodnia.Spotkalem się z opinią,że może przygotowywać gdzieś indziej gniazdo pod 2leg.

Pliszek 

Wysłany: 2011-05-23, 19:12   

piotrk napisał/a:
Spotkalem się z opinią,że może przygotowywać gdzieś indziej gniazdo pod 2leg.
nom tez tak moze byc

piotrk 

Wysłany: 2011-05-28, 11:39   

Moje sikorki wyfruneły. Nie wiem kiedy dokładnie ponieważ jeszcze wczoraj ok 17 moja żona słyszała jak piszczą w budce. Dziś ok 9 spostrzegłem, że wróble wnoszą do srodka materiał gniazdowy. Zaniepokojony otworzyłem budkę w której znalazłem jednego podlota zadziobanego najprawdopodobniej przez wróble. Budke szybko wyczyściłem , a wróble niemal od razu po tym zabiegu sie wprowadziły. Juz uwijaja sie przy budowie gniazda:) Szkoda tylko, że nie wiem ilu sikor sie dochowałem:(

Odpowiedz do tematu