Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głosy szpaków
Autor Wiadomość
Tigri 

Wysłany: 2006-03-31, 15:16   Głosy szpaków

Wreszcie nadeszła upragniona wiosna. Szpaki pewnie już wszędzie dotarły (w mojej okolicy są od tygodnia). Chciałabym zatem zaproponować bardzo lekki wiosenny temat.

Jakie słyszeliście najciekawsze głosy naśladowcze tych cudnych ptaków?

Ja wczoraj spotkałam szpaka "gwiżdżącego na psa" w typowy dla ludzi sposób.

PS
A tak w ogóle to chciałam się wreszcie oficjalnie przywitać. Na forum trafiłam już jakiś czas temu ale jakoś nie było okazji. Zatem, witam wszystkich cieplutko i pozdrawiam! :smile:

Batman 

Wysłany: 2006-03-31, 16:37   

Witamy, Tigri :cool:
ja slyszalem jak nasladuje myszolowa, dzieciola, ale najlepszym wedlug mnie dzwiekiem byl... odglos jakby odpalanego motocykla :grin:

Mirek 

Wysłany: 2006-03-31, 18:02   

Tigri napisał/a:
Zatem, witam wszystkich cieplutko i pozdrawiam!

Również serdecznie witamy...
Tigri, skoro założyłaś taki temat, to może pozbierać tutaj informacje ile gatunków innych ptaków naśladuje szpak i jakie jeszcze ciekawe odgłosy wydaje. Ale to np. dla tego roku. Spisuj skrzętnie informacje podawane przez kolejne osoby, a na koniec każdego miesiąca podawaj jakieś podsumowanie! To będzie mobilizowało ludzi do podawania takich informacji...

Logan 

Wysłany: 2006-03-31, 18:07   

Mirek napisał/a:
Ale to np. dla tego roku.

szkoda

pare lat temu w marcu nastapil nalot smieszek, ktore darly sie wszedzie w lasach na Pogorzu :green:
a standardem jest uslyszec wilge jak przylatuja pierwsze szpaki
zauwazyliscie ze potem, w pelni sezonu jakby im troche przechodzila ta mania na nasladowanie :?:

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-03-31, 18:13   

Ze szpakami bywały dość śmieszne sytuacje.
Zdarzało się, że jak ktoś wychodził z domu, słyszał charakterystyczny gwizd przypominajacy sposób w jaki człowiek gwiżdże na drugiego człowieka. Bywało tak, że ..czy to ja, czy ktoś z rodziny rozglądał się dookoła, bo myśleliśmy, że to ktoś sobie jakieś żarty robi. No i robił-...szpaki. :)

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

Mirek 

Wysłany: 2006-03-31, 18:52   

Logan napisał/a:
Mirek napisał/a:
Ale to np. dla tego roku.

szkoda

Ale to tylko taka moja propozycja - nie wiem co na to Tigri?! W końcu to jej pomysł...

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-03-31, 19:28   

Cześć Tigri!
W zeszłym roku siedział na balustradzie tarasu szpak - oczywiście wczesną wiosną,wcześnie rano i oczywiście przy karmniku - robił szybki przegląd stacji radiowych na falach "średnich i krótkich". Dawno nie słyszeliśmy tak różnych języków i różnorodnej muzyki podawanej w takim tempie. Zerwaliśmy się z łóżek, żeby zobaczyć co się dzieje - nieźle nas nabrał.
A w ubiegłą niedzielę , zaraz z oknem, na gałęzi drzewa siedziała sójka. Zaglądała do środka i "naśmiewała się szyderczo" - nie wierzyłam własnym uszom. Czytałam już wcześniej jakie to są naśladowniki, ale pierwszy raz miałam okazję usłyszeć ją na żywo. :green:

zoomaniak 

Wysłany: 2006-04-01, 17:28   

Znajomy ze wsi koło Wieliczki wspominał mi kiedyś o tym jak ktoś w niedzielne popołudnie traktorem po wsi jeździł :D Okazało się, że to szpak ... małorolny :mrgreen:

Natomiast sam słyszałem wielokrotnie... jak komuś na drzewie komórka dzwoniła :mrgreen:

Lulek 

Wysłany: 2006-04-01, 17:55   

W zeszłym roku słyszałem jak szpak naśladował kuropatwe i myszołowa. A w tym roku jak naśladował gila.

Tigri 

Wysłany: 2006-04-03, 09:08   

Mirek napisał/a:
to może pozbierać tutaj informacje ile gatunków innych ptaków naśladuje szpak i jakie jeszcze ciekawe odgłosy wydaje

Mirek napisał/a:
a na koniec każdego miesiąca podawaj jakieś podsumowanie

Bardzo dobry pomysł!

Zatem uwaga!
Będzie podsumowanie, pewnie na koniec miesiąca, ale zobaczymy jak się temat rozwinie.

Proponuję dwie kategorie:

1) naśladownictwo innych gatunków - obserwacje tylko z tego roku
2) inne głosy - pełna dowolność chronologiczna, ale piszcie czy to Wasza obserwacja, czy też zasłyszana kiedyś od kogoś.

A więc - nasłuchujcie uważnie!

Ja właśnie wczoraj dałam się nabrać. Byłam pewna, że słucham śpiewu zięby. Wytężałam wzrok, szukając jej wśród gałęzi, w końcu przyjrzałam się szpakowi obok budki lęgowej i to on właśnie otwierał dziób dokładnie wtedy, gdy odzywała się niewidzialna zięba :grin:

Tigri 

Wysłany: 2006-04-03, 10:01   

Batman napisał/a:
ja slyszalem jak nasladuje myszolowa, dzieciola

To w tym roku było, czy wcześniej?

A z tym jakby odpalaniem motocykla musiało być świetne :grin:

janko 

Wysłany: 2006-04-03, 12:14   

Mnie tej zimy wielokrotnie niepokoiło miauczenie kota w pobliżu karmnika. Nawet schodziłem do ogrodu by go przegonić. Kota nie zauważyłem , ale któregoś dnia zobaczyłem sójkę siedzącą na dzrewie gdzie wisiał karmnik. To ona "robiła" za kota. Kapitalne. Szpak też mnie tej wiosny nabrał udając wilgę.
Pozdrawiam

kamil6 

Wysłany: 2006-04-03, 13:35   

Ja chcę dopisać się do kategorii 2. W czasie ostatnich 2 lat na mojej posesji gniazdował szpak, który wydawał następujące głośy:
wiosna 2004-ćwierkanie wróbla, śpiew kosa, dymówki, głosy mew śmieszek, kuropatw, szereg różnych gwizdów, śpiew potrzeszcza, trznadla, alarm samochodowy i głosy po których go zawsze poznawałem(zawsze następowały po sobie) szczekanie psa, kwakanie kaczki i gdakanie kur.
wiosna 2005-dodał jeszcze przerażliwy płacz dziecka i jakby stukanie młotkiem w jakieś żelazo.

W tym roku także wrócił, pogdakł trochę na drzewie na podwórku, ale musiał sobie gdzieś indziej poszukać miejsca na gniazdo, bo wszystlie budki były już zajęte.

amikosik 

Wysłany: 2006-04-15, 08:14   

Dziś o świcie usłyszałem głos młodego puszczyka. Wstałem z łóżka a właściwie to się zerwałem i podbiegłem do okna. Na balkonie siedział szpak:D, dałem się nabrać.

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-04-17, 10:46   

Dzisiaj widziałem szpaka, który naśladował "kumkanie" żaby,
a drugi naśladował sposób w jaki człowiek gwiżdże na psa.

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

Odpowiedz do tematu