Przyloty 2006 |
Autor |
Wiadomość |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2006-03-27, 12:05
|
|
|
kukułka w Krośnie.
5:00 rano :O |
|
 |
janko
|
Wysłany: 2006-03-27, 12:08
|
|
|
mender napisał/a: | janko napisał/a: | Czy to jest może ta sama para? |
Jeśli w zeszłym sezonie grzywacze wyprowadziły z sukcesem lęg w tej okolicy to jest duza szansa ze sa to te same. Żeby sie jednak przekonac należałoby ptaki zaobrączkować, ale nawet nie wiem czy ktoś w Polsce obrączkuje grzywacze... |
Tak, wyprowadziły. Obserwowałem jak młode rosną i ucza się latać z rodzicami oraz jeść czereśnie. Dzięki za informację, pozdrawiam Ciebie i Działdowo/Olsztyn. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-27, 12:41
|
|
|
Ludzie - czy Wy nie za duzo pijecie??
Najwczesniejsze obserwacje w POlsce to 1 i 4 IV... Nie szpak??
To byloby niesamowite, bo wydawaloby sie, ze ta zima jest dluga, wiec ptaki przyleca pozniej, a tu takie rewelacje... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-27, 12:47
|
|
|
Informacja wg. Awifauny Poslki. Ja mialem w zeszlym roku 18 IV i chyba to rekord dla Mazowsza |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2006-03-27, 12:51
|
|
|
byłem tylko po kawie i po 0,5l herbaty, nic nie piłem %
a na serio - szpaka nigdy w życiu nie słyszałem naśladującego kukułke - to po raz (mało znaczący podpunkt )
a po dwa - szpaki nadawały pod blokiem, a pojedynczy głos kukułki dochodził z miejsca gdzie ją widywałem w ubiegłych latach.
rzuciłem ksiazki i otworzyłem okno... moja mina wyglądała o tak: " " |
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-27, 12:56
|
|
|
No to ladnie |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-27, 13:23
|
|
|
Al, poproszę o wszelkie szczegóły! Masz ją nagrać i już. Wierzyc mi sie nie chce. Tyla lat obserwuje ptaki i zawsze pierwsze kukułki pojawiały się w ostatnich dniach kwietnia lub w pierwszych dniach maja... jesteś pewien na 100% - to niezwykle istotne! Może jednak szpak naśladował kukułkę - one potrafia wszystko. Czy głos był dobitny i typowo kukułczy, z daleka, z bliska. Rozumiem, że ptaka nie widziałaeś. Sprawdź jutro - jak szpak, to tez będzie jutro! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2006-03-27, 13:29
|
|
|
Ok nie ma sprawy - będe nasłuchiwał
głos był typowo kukułczy, z daleka.
ptaka nie widziałem.
co do nagrania to ugh... ciężko będzie |
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-03-27, 13:53
|
|
|
Nie chcę się narzucać, ale to też wydaje mi się troche dziwne. Chyba za wcześnie na kukułki. A może to był głos sierpówki, takie typowe "gu guh gu...". |
_________________ Paweł Wójcik
* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/ |
|
|
|
 |
Alcedo
PonadPodziałami

|
Wysłany: 2006-03-27, 13:58
|
|
|
sierpówka odpada, też tego mase pod blokiem mam - wiem jak sie odzywają
qrcze szkoda ze jej nie moglem zobaczyć
tak czy siak -> będe nasłuchiwał |
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-27, 17:51
|
|
|
U mnie dzisiaj na osiedlu Zona Moja Agnieszka slyszala kopciuszka, wiec juz chyba sa... Slyszala tez kosa - nikt nie podawal A wieczorek ja kosa w Warszawie (Zacisze) slyszalem. |
|
|
|
 |
Zbig
|
Wysłany: 2006-03-27, 22:46
|
|
|
Wprawdzie nie mam rewelacji na miarę kukułczo-przepiórkarskicch, ale dla formalności dodam, że w północnej części Puszczy Kampinoskiej są już szpaki w ilościach hurtowych, skowronki (te zarejestrowałem dopiero dzisiaj ) i pliszka siwa (bo tylko jedną widziałem też dziś).
W sumie gawrony też już nie są z importu bo choć w paszport im nie zaglądałem to okupują już gniazda. |
|
|
|
 |
kubelec
|
Wysłany: 2006-03-28, 07:17
|
|
|
A u mnie w ogrodku dzis wyladowal rudzik !!! przylatuje tu co roku, kreci sie na wiosne i szuka miejsca na gniazdo. Potem go zniechecaja walesajace sie koty sasiadow i gdzies znika, ale niedaleko, bo co jakis czas przylatuje na zwiedzanie ogrodka. Czas chyba zamknac karmnikowa lige, bo co, mam dopisac rudzika? Siadl sobie na galezi tak z metr od szyby, ja patrzylem na niego a on na mnie. Moze jednak wygospodaruje jakies miejsce w kacie ogrodu i walne tam kupe chrustu, moze wtedy zostanie.
Na razie zima znalazlem gniazdo pokrzewki, ale ten rudzik.....
to juz musi byc wiosna !!! |
_________________ Paweł T
========= |
|
|
|
 |
Accipiter
Dreptak bagienny

|
Wysłany: 2006-03-28, 10:16
|
|
|
U mnie właśnie pojawiły się kopciuszki. Co roku budują gdzieś u mnie gniazdo. 2 lata temu odchowały 4 młode w garażu, a rok temu 3 młode. |
|
|
|
 |
|