osobliwa kolonia gawronów (na słupach energetycznych) |
Autor |
Wiadomość |
gajowy
|
Wysłany: 2006-03-25, 19:05 osobliwa kolonia gawronów (na słupach energetycznych)
|
|
|
ja przynajmnie widziałem coś takiego pierwszy raz
ok 20 Gawronów zakładało "kolonię" na słupie energetycznym wyskoiego napięcia - nosiły budulec + dwa gniazda były już prawie na ukończeniu...
widziałem już gniazda kruków na słupach, ale kolonie gawronów??!
hmmm... wypadało by chyba napisać jeszcze gdzie to było: Wisła, powyżej ujścia Pilicy, słup stał przy wale powodziowym; nieużytki i sady, najbliższe zabudowania ok. 300 m |
_________________ Marek Paciorek |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-25, 20:54
|
|
|
gajowy napisał/a: | ja przynajmnie widziałem coś takiego pierwszy raz |
To rzeczywiście b. ciekawa obserwacja. Gdzieś juz słyszałem o takim zachowaniu, ale nie pamiętam okoliczności. gajowy - koniecznie monitoruj to miejsce, to bardzo fajna ciekawostka... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-25, 21:50
|
|
|
Mirek napisał/a: | Gdzieś juz słyszałem o takim zachowaniu, ale nie pamiętam okoliczności. |
Hmm... Ciekawe gdzie... Moze kolega Ci w pracy opowiadal? |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-26, 06:49
|
|
|
Marfu napisał/a: | Moze kolega Ci w pracy opowiadal? |
Może... |
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-26, 07:35
|
|
|
No dobra - przy takim natłoku mozna zapomniec. Ja mialem kolonie w Zyrardowie (Sochaczewie??) - kilka gniazd na topolach tzw. wloskich i 2-3 na slupie. Lat temu... male 10 chyba.
Gajowy - masz okazje te kolonie obserwowac? Z tego co wiem, to jest sytuacja wyjątkowa... Kogo mozna zapytac? Leszek Jerzak?? Mirek - czy ksiazka o krukowatych cos na ten temat mowi? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-26, 07:46
|
|
|
Nie mam jej dzisiaj pod ręką - jest w biurze. W poniedziałek zobaczy się... |
 |
|
|
|
 |
gajowy
|
Wysłany: 2006-03-26, 16:58
|
|
|
byłem w tamtych okolicach dość przypadkowo (w poszukiwaniu "przelotów wiosennych") ale myślę, że chociaż raz postaram sie tam zajrzeć, i zrobić przy okazji jakieś fotki...
i prześlę do biura TP Bocian dokładną lokalizację, może ktoś będzie miał okazję tam być?! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-26, 17:08
|
|
|
Zamieść tutaj, może ktos zajrzy przejazdem - np. jadac do Radomia okrężną droga |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-03-26, 18:40
|
|
|
Regów, gmina Baranów, powiat Grodziski, kolonia gawronów (min 6 gniazd ale moze wiecej) na słupach sredniego napiecia. Z tym że słupy są z kratownicy, czyli takie jak wysokiego napięcia, ale nizsze. Miała tam byc kiedys linia kolejowa i tam gdzie przecianała sie z linia energetyczna postawiono takie słupy, ponieważ linii kolejowej niedokńczono, słupy takze są bez przewodów, jedyny z nich pozytek mają własnie gawrony, jeden bocian, kobuzy i pustułki które na nich przesiaduja. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-26, 19:25
|
|
|
Hm... To juz trzy... |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-26, 20:09
|
|
|
Jeszcze troche, a zaraz powstanie praca naukowa o nietypowym zachowaniu gawronów!:lol: |
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-03-26, 21:26
|
|
|
A w Działdowie pozrzucali wszystkie gniazda gawronów i obcieli dużo gałęzi, żeby uniemożliwić ponowne zbudowanie gniazd. Dziś jednak widziałem już kilka zaczętych nowych gniazd. "Przy okazji" wycieli kilka drzew w parku
Dowiedziałem się w Urzędzie Wojewódzkim, że władze Działdowa dostali zgodę na zrzucanie gniazd do 10 kwietnia i na płoszenie ptaków do 14 kwietnia oraz na przycięcie gałęzi, ale o wycinaniu drzew nie było mowy. Zgłosiłem ten incydent, mają się w poniedziałek zająć. |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
gajowy
|
Wysłany: 2006-03-26, 21:41
|
|
|
lokalizacja...
Wisła powyżej ujścia Pilicy (lewy brzeg Wisły), miejscowość Mniszew, pow. Grójec, gmina Warka, ok. 500m w dół Wisły - od gminnej oczyszczalni ścieków w Mniszewie.
Słup wysokiego napięcia, przy samym wale powodziowym. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-26, 21:43
|
|
|