dzięcioły syryjskie/białoszyje w Warszawie |
Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-02, 00:13
|
|
|
szymon cz napisał/a: | Do wabieniaw zupełności wystarcza bębnienie i działa świetnie. |
Być może, że tak, ale powyżej dyskutowaliśmy o stwierdzaniu na podstawie głosu, dzięki któremu znacznie łatwiej wykryć te ptaki.
szymon cz napisał/a: | Widzę że mało kto za tym gatunkiem się rozgląda, szkoda bo sam to raczej całej warszawy nie policzę. |
A dlaczego nie?! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-03-02, 07:27
|
|
|
Mirek napisał/a: | szymon cz napisał/a:
Widzę że mało kto za tym gatunkiem się rozgląda, szkoda bo sam to raczej całej warszawy nie policzę.
A dlaczego nie?! |
Inaczej moze - zaproponuj wspolna akcje, chetni sie znajda. Jezeli w ciagu tygodnia (Mirek popraw mnie...) napiszesz o dzieciole syryjskim ogolnie, o tym co wiadomo o nim w Warszawie, i zaproponujesz ustalenie jego sytuacji i liczebności w naszym miejscie, napiszesz jak to zrobic i w jakich terminach (w sumie ze 2 strony maszynopisu) pojdzie do najblizszej Kraski, ktora niebawem bedzie konczona. Czyli pojdzie do wszystkich naszych czlonkow. Chetni sie znajda!!
Czy planujesz liczenie tylko w tym roku czy i w przyszlym? |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
mender

|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-15, 13:04
|
|
|
No wreszcie - więc szukajcie syryjczyków! Teraz powinny nadawać... na nagraniu są chyba 2 osobniki, ale wyraźny jest też głos paszczowy, więc jest ok. posłuchajcie, a zaraz znajdziecie |
 |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2006-03-15, 19:39
|
|
|
Mirek, przeciez mówiłem Ci że ja mam wszystko z Europy 17 CD głosów |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-03-15, 20:56
|
|
|
Coś nasz Szymon przestał się odzywać, ale bez względu na niego warto posłuchać głosu, który zapodał Mender. Naprawdę zbyt mało wiemy jeszcze o rozmieszczeniu syryjczyka w Polsce. Więc jak idziecie na spacer do miejskiego parku, nad rzeczkę itp., to nasłuchujcie - nawet jak z boku idzie dziewczyna |
 |
|
|
|
 |
szymon cz
|
Wysłany: 2006-03-25, 21:08
|
|
|
Już się odzywam
Z tymi dzięciołami w warszawie to jest tak że jest ich o wiele więcej niż wszystkim się wydaje a przynajmniej wiecej niż kilka lat temu kiedy oszacowano ich liczebność na 20-40 par. Po policzeniu ich na kilku powierzchniach jestem w stanie powiedzieć że szacując po ilości pasujących im środowisk te 20-40 par może być bardzo zaniżoną wartością. Myślę że byłoby dobrze policzyć je ale warszawa jest ogromna a ja mam zrobić nie liczebność w
wwie a na wybranych powierzchniach. Tak więc boję się że jak zajmę się tym co mam zrobić to nic z moich badań nie wyjdzie. Myślę że jeżeli uporam się z obowiązkami a jeszcze będą dzięcioły śpiewały to chętnie skożystam z pomocy forowiczów i można zrobić liczenie w całej warszawie. To byłyby ciekawe dane zważywszy że nikt nie badał tego gatunku w polsce ( no może 1 osoba ale nic nie opublikowała). Napisze ogłoszenie za jakiś czas i mam nadzieję że zgłosi się ktoś hehe pozdrawiam |
|
|
|
 |
|