Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje ssaków 2007
Autor Wiadomość
Kalina 

Wysłany: 2007-08-19, 11:13   

Rybna 17.08.07
-lis 1 (szedł w moim kierunku, ale jak zobaczył mojago psa to uciekł w pole kukurydzy i tyle go widziałam :wink: )

Cyrus 
patriota

Wysłany: 2007-08-20, 21:15   

17.08.07

Klępa z młodym łoszakiem(obserwacja z ok. 15 metrów, po zmierzchu). Co dziwne ktoś do mnie zadzwonił w tym momencie(i to 2 razy!) a i to ich nie spłoszyło wcale. :grin:

19.08.07
Siedząc na ambonie słyszałem z lasu okropne kwikanie dzika, strasznie się darł, że niosło się po całym lesie, po jakiś kilku sekundach przestał, nie wiem co się stało, czy się zaklinował czy co, może inny dzik go zaatakował, trudno powiedzieć, w każdym razie brzmiało to jakby ktoś go zarzynał...:roll:

P@tryk 

Wysłany: 2007-08-24, 15:44   

24.08.07
Parka młodych Saren.
Widziałęm je z odległości 10 m

rafklim 
Ostoja IBA nr 145

Wysłany: 2007-08-24, 21:42   

No z takiego bliska jak dziś widziałem zająca to już nie zobaczę -ok. 4 a max. 5m :wink:
Siedziałem na łące przy krzakach w trawie ok. 40cm, przede mną tylko porozrywana kępka wysokich traw ok 1,2m. Patrzyłem na samicę błotniaka (siedzącą i robiącą toaletę) przez monokular, odsuwam sprzęt od oka a na wprost mnie siedzi zając i nic, nie ucieka :shock: . Chyba mnie nie widział.
Po minucie coś poczuł i się poderwał ale tylko na 2-3m i stanął znowu, ale już prawie za moim polem widzenia(za linią krzaków).

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-08-26, 10:48   

26.08.2007 Kwiatków (powiat Nysa)

lis - zauważony gdy zabawiał się na łące ze swoją zdobyczą. Złapał jakiegoś gryzonia, miętolił go w paszczy i wypuszczał :roll: by znowu go dorwać. W końcu znudziła mu się ta zabawa i gryzoń znalazł się w lisim żołądku :)

* http://pawelwojcik-fotoprzyroda.flog.pl/

Ania B. 

Wysłany: 2007-08-27, 12:24   

24.08. miałam okazję obserwować jak lis robi podchody do dwóch srok - dla lisa niestety skończyło sie tylko na skradaniu bo sroki go dojrzały, a on tak się starał.

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-08-28, 08:09   

27.08.2007 Gierałcice

-wiewiórka pospolita (conajniej 5 - szwędały się po dębach i wrzask robiły niemiłosierny)
-borsuk (2 - wreszcie 2 pikne borsuczki po dlugiej przerwie :D , gdy przyszedłem na miejsce okazało się, że jeden z nich już buszował w lesie, drugi wyszedł jaieś 20 minut po moim przyjściu)
-pilch (uciekał po drzewie niecałe 4 metry ode mnie, ale trochu przyciemnawo i nie sposóbbyło oznaczyć pilcha)

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-09-17, 12:55   

16.09.2007 okolice Gierałcic:

-sarna (2 stada po 8 i 12 sztuk oraz kilka pojedynczych osobników (głównie koziołki))
-lis (spał sobie na miedzy a słońce świeciło akurat na niego i widocznie przyjemnie mu się leniuchowało :wink: )

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-09-20, 18:03   

20.09.2007 okolice Gierałcic:

-tradycyjnie już sarny :razz: (dzisiaj widziałem dorosłą sarnę razem z koźlakiem, musiały wyniuchać mnie dość szybko, bo momentalnie zdębiały i przez jakiś czas prawie się nie ruszały, ale po chwili wróciły do żerowania a ja miałem czas by je trochę pooglądać. Poza tym był także kozioł razem z kozą i dodatkowo jeszcze 2 pary. Raz trafiła się pojedyncza sztuka)
-lis (1, widziałem go tylko chwilę jak przemknął między drzewami)

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-09-23, 10:57   

23.09.2007 okolice Gierałcic:

Pominę obserwacje saren, które pokazują się w terenie niemal na zawołanie, za to pochwalę się inną, ciekawszą obserwacją :)
Dzis na jednej z ambon myśliwskich widziałem 2 popielice!

Wewnątrz ambony było mnóstwo odchodów, co wskazywało na to, że sama ambona jest często odwiedzana przez te zwierzaki.
Już raz widziałem tam jedną popielicę. Jestem pewien, że zamieszkują one dziuplę w topoli rosnącej obok ambony:

......

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2007-09-23, 15:23   

Niedawno wróciłem z drugiej już dzisiaj obserwacji popielic. Usiadłem sobie między krzakami kilka metrów od ambony i obserwując te zwierzęta okazało się, że ich rodzinka liczy trochę wiecej niż 2 osobniki. Teraz miałem okazję zobaczyć 3 popielice w jednym miejscu! :D

Mirek 

Wysłany: 2007-09-23, 15:34   

Super fotki Accipiter - szkoda, że nie zrobiłeś ich trochę wcześniej - byśmy je wykorzystali do naszej publikacji dla leśników o popielicowatych!

camelmk 

Wysłany: 2007-09-26, 09:03   

w niedzielę znalazłem mysz polną - w paczce po chipsach - ktoś wyrzucił w wysoką trawe a ta trąba jak tam wlazła to torebka przechyliła się tak, ze nie mogła juz wyjść - mysz uwolniona - moje dziecko zachwycone :) od tej pory chce mieć myszki w domu :D

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-09-27, 14:38   

dziś - Dolina Pacynki
zając 1+1
wiewiórka

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

green power 
ponad podziałami x 2

Wysłany: 2007-09-27, 14:42   

Accipiter napisał/a:
Dzis na jednej z ambon myśliwskich widziałem 2 popielice!
świetna sprawa! :smile: możesz im tam podrzucić troche smakołyków, żeby wspomóc przed zimą :smile:

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961.

Odpowiedz do tematu