ptaki, niekoniecznie ofiary ruchu drogowego |
Autor |
Wiadomość |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-02-20, 14:54 ptaki, niekoniecznie ofiary ruchu drogowego
|
|
|
zakładam nowy temat, bo słonka, któa znalazłam nie jest ofiara ruchu drogowego
zdjęcia znalezionej wczoraj słonki na byłym poligonie wojskowym zaraz za miastem.
miejsce dosyć dziwne, bo w promieniu kilku kilometrów nie ma żadnego podmokłego lasu, cieków wodnych ani jeziorek, czyli jest sucho, a nie tak jak słonka lubi. Poza tym jest trochę wcześnie jak na przyloty, chociaż tej zimy wszystko jest możliwe ; bo przecież nie zimująca Zauważyłam z daleka "coś" na drzewku i myślałam, że to jest jakieś gniazdo, dopiero gdy podeszłam ze zdziwieniem zobaczyłam, że to wciśnięty między gałęzie ptak. Być może wsadził ja tam drapol albo jakiś spacerowicz . W pobliżu natknęłam się na świeżą lisią norę...
Ptak częściowo nadjedzony - głowa i grzbiet oraz kuper
widok z daleka:
i zdjęcia z bliska:
tu lekko rozłożyłam skrzydła:
 |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-02-20, 20:53
|
|
|
No nic nie rozumiem... Niech ptaszarze się wypowiedzą
To prawie tak jak znalezienie przeze mnie żaby trawnej (martwej lekko zasuszonej) w dziupli na wysokości ok. 3 metrów w P.Białowieskiej. Co ją tam zaniosło? Sama weszła? |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-02-20, 20:58
|
|
|
Słonke moze cos niosło w szponach i sie wymskła?
Wujek Kryzys napisał/a: | tak jak znalezienie przeze mnie żaby trawnej (martwej lekko zasuszonej) w dziupli na wysokości ok. 3 metrów w P.Białowieskiej. Co ją tam zaniosło? Sama weszła? | Na przykład łasiczka, miałem takie przypadki w budkach legowych. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-02-23, 09:18
|
|
|
a ma ktoś pomysł, skad słonka o tej porze roku? faktycznie łagodna zima i wcześniejsze przyloty? a zdarzały się zimowania? |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-02-23, 09:48
|
|
|
Beata napisał/a: | a ma ktoś pomysł, skad słonka o tej porze roku? faktycznie łagodna zima i wcześniejsze przyloty? a zdarzały się zimowania? |
Sama sobie odpowiedziałaś. A co do faktów to: na Śląsku odnotowano 8 przypadków ze stycznia i lutego, w Wielkopolsce - dwa przypadki (źródło "Awifauna Polski" Tomiałojcia i Stawarczyka). A ponadto stwierdzano częste przypadki z I poł. grudnia. Zważywszy na fakt ciepłego przebiegu zimy (zwłaszcza na zachodzie) nie powinno to dziwić
Pewnie czytałaś w obserwacjach, że zimą 16 stycznia pojawiły się czajki i siewki złote pod Siedlcami, na Kurpiach do pierwszego załamania pogody szwędał się kulik wielki więc... |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2007-02-23, 22:24
|
|
|
Basior napisał/a: | Na przykład łasiczka | raczej tchórz, gatunek który uwielbia płazy |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-02-23, 23:53
|
|
|
xhardcorex napisał/a: | Cytat: | Na przykład łasiczka | raczej tchórz, gatunek który uwielbia płazy | Tylko ciekawe jak ten tchórz wchodził do budki typu A czyli srednica wlotu 33 mm? A czy do szpaka 47mm tchórz tez moze sie dostac? |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2007-02-25, 17:54
|
|
|
Basior napisał/a: | ciekawe jak ten tchórz wchodził do budki | aleWujek Kryzys napisał o żabie w dziupli a nie w budce
ps sorki Beata za złe cytowanie, coś musiało sie komputerowi poprzestawiać Moderatorzy może to zmienią |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-02-25, 20:52
|
|
|
Zmienili. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |