Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona dudka
Autor Wiadomość
Dominik 

Wysłany: 2006-02-13, 23:22   

Cytat:
No ładnie - to w Siedlcach nic nie zostanie! A dudki nad Bugiem?! Tam jest ich pełno!

Ja nie musze przeciez zamawiac. Wiadomo, ze 10 skrzynek idzie do mnie :P
Powiesilismy juz 6 skrzynek konstrukcji Adama. Teraz czekamy na efekty.

norbert 

Wysłany: 2006-02-14, 08:38   

Basior napisał/a:
Nisko ale blacha ma uniemozliwic penetracje przez łasice i kuny.

a macie jakieś zabezpieczenia przed złomiarzami

Jurek7 

Wysłany: 2006-02-14, 14:00   

Powodzenia!

Powiescie tez na lakach pod Gora i Janowkiem k. Nowego Dworu Maz, i w dolinie Lasicy we wsch. i sr. P. Kampinoskiej, tam sa doskonale laki!

A propos - dlaczego robicie budki pod konkretny gatunek? Czy np. pojdzka moze skorzystac z takiej budki?

I jeszcze - czy laki z aktywnym wypasem sa lepsze dla dudka od pastwisk (owady koprofagiczne)?

Mirek 

Wysłany: 2006-02-14, 14:07   

Jurek7 napisał/a:
Powiescie tez na lakach pod Gora i Janowkiem k. Nowego Dworu Maz,

Tutaj chyba już wiszą budki dla dudka konstrukcji Basiora. A dudki sa w wielu miejscach...

Na razie budki są do sprawdzenia na małą skalę - później sie zobaczy!

Basior 

Wysłany: 2006-02-14, 19:50   

Mirek napisał/a:
Jurek7 napisał/a:
Powiescie tez na lakach pod Gora i Janowkiem k. Nowego Dworu Maz,

Tutaj chyba już wiszą budki dla dudka konstrukcji Basiora.

Wiszą, ale typ D, czyli tradycyjne. W zeszłym roku były w nich tylko szpaki, przyczym minimum dwa lęgi cosik zjadło...
Jurek7 napisał/a:
i w dolinie Lasicy we wsch. i sr. P. Kampinoskiej, tam sa doskonale laki!

pomyslimy a własciwie juz pomyslelismy, konieczne jest uzyskanie zgody KPNu.
norbert napisał/a:
a macie jakieś zabezpieczenia przed złomiarzami

załozenie jest takie, ze maja wisiec w bezpiecznych miejscach, czyli np. w opłotkach lub ogrodzonych terenach, ostatecznie w ogolnodostepnych ale dobrze ukryte.
Jurek7 napisał/a:
A propos - dlaczego robicie budki pod konkretny gatunek? Czy np. pojdzka moze skorzystac z takiej budki?

Ja mysle że poza dudkiem to i sikorki sie zmieszczą... Ale dla pójdzki spokojnie mozna wieszac wyzej niz dla dudka. Pozatym po zapoznaniu sie z wynikami wieszania budek dla pójdzki w innych krajach trzeba zmienic konstrukcje dotychczas stosowanej u nas budki dla pójdzki... Wiec jest nad czym sie głowić i pora zacząc testy.
Pójdzka mogłaby skorzystac z takiej budki pokrytej blachą, wystarczy średnice otworu zmienic z 55 na 63 mm, jednak jak wyzej pisalem trzeba dla niej wieszac wyżej. Pozatym jak narazie to własnie dudek wchodził do budek dla pójdzki...

kubelec 

Wysłany: 2006-02-15, 06:04   

Adam, to ja mam dla Ciebie (a wlasciwie dla budki :D ) miejsce: Jezyska kolo Lochowa. Tam na skraju lasu jest ok 100 dzialek, wokol sporo lak, Bug niedaleko. Moj wujek ma tam dom, w ktorym mieszka od kwietnia do pazdziernika, wiec i obserwacje bylyby dokladne. Musielibysmy sie kiedys przejechac, zebys wybral najlepsze miejsce i szlus.

PePe 

Wysłany: 2006-02-15, 12:53   

Jak się mogę upomnieć o jedną, to też bym chciał powiesić...
Miejscowowść Łacha - dudek stwierdzony kilkunastokrotnie, więc chętnie mu coś
przybiję! Jeśli reglamentacji wystarczy??

Zbig 

Wysłany: 2006-02-15, 13:23   

W Kampinosie okolicach Łasicy i w stronę Wisły rzeczywiście są dudki. Przynajmniej od dwóch lat 1 para gniazduje w okolicy Sowiej Woli.
A łąki mogą być nawet z wypasem psów. Ach te pyszności co lęgną się w psich kupach. :lol: W zeszłym roku jeden dudek spędził na porządkowaniu mojego trawnika dobrze ponad dwie godziny.
W związku z tym czy może zamiast „wysępić” (czy raczej „wydudkować)” budkę można dostać wymiary? Relacje też gwarantowane.

PePe 

Wysłany: 2006-02-15, 14:25   

Hahaha, no z tymi pysznościami to przesadziłeś, akurat mam śniadanko przed nosem.., a tu jeszcze psie.

Zapewne Basior i/lub Mirek szybko Cię poratują w kwestii wymiarów budek, a masz obserwacje w naturalnych siedliskach?

Jurek7 

Wysłany: 2006-02-15, 16:25   

I jeszcze obudkujcie Bagno Calowanie! :mrgreen: Tam jest co najmniej jedna para, a srodowiska na duzo wiecej!

A propos - tam sa tez pojdzki. Wiec moze wieszac budki "pojdzkowo-dudkowe"? Przeciez oba gatunki gniezdza sie czesto w tych samych miejscach, np. glowiastych wierzbach.

Szybszy 

Wysłany: 2006-02-15, 16:30   

A gdzie taką budkę umieścić tj. jakie drzewo i wysokość ? Mam jedną budkę od Basiora to powiesilibyśmy z jemikiem gdzieś nad Bugiem

Mirek 

Wysłany: 2006-02-15, 18:07   

Ho ho, to ja muszę wziąść jakąś kartke i pospisywać wszystko!

Jurek7 napisał/a:
I jeszcze obudkujcie Bagno Calowanie!

Całowanie częściowo obudkowane - jak mnie rachunek nie myli powinno być tam 16 budek pustułkowych...

PePe 

Wysłany: 2006-02-15, 19:01   

Tak, Całowanie pod kontrolą. "jam to nie chwaląc się sprawił" - i nie sam! dodaję natychmiast.
Mirku,ale dla duda, czy pójdźki tam chyba nic nie wisi?? Przynajmniej nie maczałem w tym paluchów, ani nie widziałem...

Szybszy, Adaś gdzieś już tu na forum wyjaśniał na jakiej wysokości, nie wiem czy nawet nie wyżej w tym temacie...

Zbig 

Wysłany: 2006-02-15, 21:13   

PePe napisał/a:

Zapewne Basior i/lub Mirek szybko Cię poratują w kwestii wymiarów budek, a masz obserwacje w naturalnych siedliskach?

Nie próbowałem namierzyć dokładnie gniazda, choć mniej więcej wiem gdzie powinno być (łąka, stare wierzby itp.) po trasach kursowania. Wieczorem ostatniego lata niemal można było zegarek regulować kiedy jeden/jedna przelatywał. Nie był to pierwszy rok buszowania dudków w tej okolicy (od 3 lat kiedy tu mieszkam są co roku, choć miejsce gniazdowania dopiero w ostatnim sezonie zlokalizowałem.

Mirek 

Wysłany: 2006-02-17, 21:23   

Żeby nie było tak łatwo, dla tych, którzy otrzymają dudkowe budki
wymyśliłem dodatkowe zadanie.
Już dawno po głowie chodził mi pomysł, żeby wykorzystać kupy kamieni wyciągane z pól na przydroża i śródpolne nieużytki. Są to potencjalne miejsca gniazdowania dudka oraz (znacznie częściej) białorzytki, ew. wchodzi w grę jeszcze pliszka siwa! Często jednak kamienie są małe i ich ułożenie na kupę nie powoduje powstania odpowiednio dużych szczelin, wewnątrz których ww. gatunki mogły by założyć gniazdo. Moim zamysłem jest to, aby ptakom pomóc. Po prostu do środka trzeba włożyć coś na kształt budki - rys. w załączeniu. A szczegóły do dyskusji...
Oczywiście dla każdego uczestnika zakładam realizacje takiego zadania!

kamienie.jpg
Plik ściągnięto 74 raz(y) 51,28 KB

Odpowiedz do tematu