|
dziwne zachowania ptaków |
| Autor |
Wiadomość |
Aga

|
Wysłany: 2009-04-26, 10:44 dziwne zachowania ptaków
|
|
|
Od wczoraj dzieje się u mnie coś dziwnego. Wszystko zaczęło się rano, gdy usłyszałam hałasy dobiegające od okna. Okazało się, że to pliszka siwa ciągle podlatuje do okna i uderza dziobem o szybę. Ciągle powtarzała to uderzając mniej więcej w to samo miejsce. Pomyślałam, że powieszę sylwetkę ptaka drapieżnego na szybie. Na pewien czas to pomogło. Pliszka bała się, lecz tylko przez pewien czas. Później zmieniła okna, w które uderzała. Po pewnym czasie przestała. I normalnie się zachowywała - jak każda pliszka. W jej zachowaniu nie było nic dziwnego. Myślałam, że już jej przeszło, lecz dzisiaj rano...... obudziła mnie pliszka stukająca w okno.
Boję się, że jej się coś stanie (jeśli już się nie stało)...
Nie mam pojęcia czym może być spowodowane takie jej zachowanie. Czy ktoś ma jakieś pomysły? |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
Makeios
|
Wysłany: 2009-04-29, 09:35
|
|
|
Witam
Mam pytanie odnośnie szpaków. Od kilku dni nie pokazują się przy budce, w której są już jajka. Czy coś je wystraszyło i porzuciły zniesienie czy może był jakiś inny powód? |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2009-04-29, 10:42
|
|
|
| Makeios napisał/a: | Witam
Mam pytanie odnośnie szpaków. Od kilku dni nie pokazują się przy budce, w której są już jajka. Czy coś je wystraszyło i porzuciły zniesienie czy może był jakiś inny powód? |
Sprawdziles dokladnie? Może wysiadują sobie spokojnie? Cierpliwosci.
A jesli lęg porzucony to przyczyny mogą byc najróżniejsze, od wiatrówki sąsiada, zatrucie, kunę, krogulca czy kota. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Makeios
|
Wysłany: 2009-04-29, 10:56
|
|
|
| Budkę mam na wsi. Byłem w niedzielę, są 3 jajka w budce lecz przez cały czas szpaki w ogóle sie nie pokazywały. Miałem telefon z tamtąd że nadal ani widu ani słychu. Mam tam kota, ale szpaki jakoś się wcześniej nie zniechęciły. Wiatrówka raczej też odpada. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2009-04-29, 20:49
|
|
|
| Makeios napisał/a: | | Byłem w niedzielę, są 3 jajka w budce lecz przez cały czas szpaki w ogóle sie nie pokazywały. |
Być może jest to po prostu niepełne zniesienie - pełny lęg szpaków składa się od 3 do 6 czasem 7 jaj. A chyba zaczynają wysiadywanie od złożenia ostatniego lub przedostatniego jaja (nie pamiętam dokładnie). Tak więc po prostu nie siedzą w gnieździe! |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2009-04-30, 14:02
|
|
|
| W Warszawie wczoraj i dziś zaczęły się kluć szpaki i kawki w budkach, do innych nie zaglądałem. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Kosu1993

|
Wysłany: 2009-05-02, 14:12
|
|
|
| Mam kłopot . W ogrodzie ma gniazdo Kos i 4 jaja w nim . Nagle po około 2 tygodnie lub dłużej gniazdo zostało porzucone a jajka w nim leżą jak leżały , a Kosowej ani śladu . Samiec zaglądał do gniazda dzisiaj i patrzył na jajka i odleciał . Jaja całą noc były same i jakaś samica dzis rano zaczeła gonic po ogrodzie ale do gniazda nie zaglądła . . Czy jest możliwość ze jaja sie nie chcą wykluć ? Czy moze ktos jest bezpłodny ? |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-05-02, 20:25
|
|
|
| może samica zginęła, albo kolego częstym zaglądaniem spłoszyłeś ją |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
Kosu1993

|
Wysłany: 2009-05-03, 09:02
|
|
|
| Przez częste zaglądanie moze opuścic swoje jaja ? Bo zrobiła gniazdo obok altany wkoło której często się chodzi . To chyba przez to . |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-08-25, 11:43
|
|
|
| bez przesady, szpaki tak bardzo sie ludzi nie boją! Ja kontrolowałem budkę bogatek codziennie! |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2009-08-25, 14:23
|
|
|
| TB napisał/a: | | bez przesady, szpaki tak bardzo sie ludzi nie boją! Ja kontrolowałem budkę bogatek codziennie! |
Nikomu to nie potrzebne, a dla ptaków niebezpieczne! Kup sobie kurę.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2009-08-25, 21:18
|
|
|
| wieslawbaginski napisał/a: | TB napisał/a:
bez przesady, szpaki tak bardzo sie ludzi nie boją! Ja kontrolowałem budkę bogatek codziennie!
Nikomu to nie potrzebne, a dla ptaków niebezpieczne! Kup sobie kurę.
Pozdrawiam. |
Myślę, że też by się trochę stresowała. Najbardziej na miejscu jest kurczak w zamrażarce |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
Kosu1993

|
Wysłany: 2010-03-28, 16:54
|
|
|
Witam . Widziałem pustułke lecącą z martwą myszką a za nią leciala druga pustułka . I ta pustułka ze złowioną myszą tak jakby specjalnie spuszczała złapaną myszke w dół kusząc tą druga pustułke lecącą za nią . Czy takie zachowanie jest częscią zalotów tego gatunku np. jak u rybitw ( miłość za rybke ) Ale moze poprostu ta druga ją goniła
PZDR |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2010-03-28, 16:58
|
|
|
| Kosu1993 napisał/a: | | Czy takie zachowanie jest częscią zalotów |