Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwne zachowania ptaków
Autor Wiadomość
Aga 

Wysłany: 2009-04-26, 10:44   dziwne zachowania ptaków

Od wczoraj dzieje się u mnie coś dziwnego. Wszystko zaczęło się rano, gdy usłyszałam hałasy dobiegające od okna. Okazało się, że to pliszka siwa ciągle podlatuje do okna i uderza dziobem o szybę. Ciągle powtarzała to uderzając mniej więcej w to samo miejsce. Pomyślałam, że powieszę sylwetkę ptaka drapieżnego na szybie. Na pewien czas to pomogło. Pliszka bała się, lecz tylko przez pewien czas. Później zmieniła okna, w które uderzała. Po pewnym czasie przestała. I normalnie się zachowywała - jak każda pliszka. W jej zachowaniu nie było nic dziwnego. Myślałam, że już jej przeszło, lecz dzisiaj rano...... obudziła mnie pliszka stukająca w okno.
Boję się, że jej się coś stanie (jeśli już się nie stało)...
Nie mam pojęcia czym może być spowodowane takie jej zachowanie. Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2009-04-26, 12:40   

Aga napisał/a:
Nie mam pojęcia czym może być spowodowane takie jej zachowanie. Czy ktoś ma jakieś pomysły?

terytorialny samiec broniący swojego terenu.
widząc własne odbicie w szybie mysli że to konkurent i stara sie go odgonić.

Makeios 

Wysłany: 2009-04-29, 09:35   

Witam
Mam pytanie odnośnie szpaków. Od kilku dni nie pokazują się przy budce, w której są już jajka. Czy coś je wystraszyło i porzuciły zniesienie czy może był jakiś inny powód?

Basior 

Wysłany: 2009-04-29, 10:42   

Makeios napisał/a:
Witam
Mam pytanie odnośnie szpaków. Od kilku dni nie pokazują się przy budce, w której są już jajka. Czy coś je wystraszyło i porzuciły zniesienie czy może był jakiś inny powód?

Sprawdziles dokladnie? Może wysiadują sobie spokojnie? Cierpliwosci.
A jesli lęg porzucony to przyczyny mogą byc najróżniejsze, od wiatrówki sąsiada, zatrucie, kunę, krogulca czy kota.

Makeios 

Wysłany: 2009-04-29, 10:56   

Budkę mam na wsi. Byłem w niedzielę, są 3 jajka w budce lecz przez cały czas szpaki w ogóle sie nie pokazywały. Miałem telefon z tamtąd że nadal ani widu ani słychu. Mam tam kota, ale szpaki jakoś się wcześniej nie zniechęciły. Wiatrówka raczej też odpada.

Mirek 

Wysłany: 2009-04-29, 20:49   

Makeios napisał/a:
Byłem w niedzielę, są 3 jajka w budce lecz przez cały czas szpaki w ogóle sie nie pokazywały.

Być może jest to po prostu niepełne zniesienie - pełny lęg szpaków składa się od 3 do 6 czasem 7 jaj. A chyba zaczynają wysiadywanie od złożenia ostatniego lub przedostatniego jaja (nie pamiętam dokładnie). Tak więc po prostu nie siedzą w gnieździe!

Basior 

Wysłany: 2009-04-30, 14:02   

W Warszawie wczoraj i dziś zaczęły się kluć szpaki i kawki w budkach, do innych nie zaglądałem.

Kosu1993 

Wysłany: 2009-05-02, 14:12   

Mam kłopot . W ogrodzie ma gniazdo Kos i 4 jaja w nim . Nagle po około 2 tygodnie lub dłużej gniazdo zostało porzucone a jajka w nim leżą jak leżały , a Kosowej ani śladu . Samiec zaglądał do gniazda dzisiaj i patrzył na jajka i odleciał . Jaja całą noc były same i jakaś samica dzis rano zaczeła gonic po ogrodzie ale do gniazda nie zaglądła . . Czy jest możliwość ze jaja sie nie chcą wykluć ? Czy moze ktos jest bezpłodny ?

vermilion 

Wysłany: 2009-05-02, 20:25   

może samica zginęła, albo kolego częstym zaglądaniem spłoszyłeś ją

Kosu1993 

Wysłany: 2009-05-03, 09:02   

Przez częste zaglądanie moze opuścic swoje jaja ? Bo zrobiła gniazdo obok altany wkoło której często się chodzi . To chyba przez to .

TB 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2009-08-25, 11:43   

bez przesady, szpaki tak bardzo sie ludzi nie boją! Ja kontrolowałem budkę bogatek codziennie!

wieslawbaginski 

Wysłany: 2009-08-25, 14:23   

TB napisał/a:
bez przesady, szpaki tak bardzo sie ludzi nie boją! Ja kontrolowałem budkę bogatek codziennie!

Nikomu to nie potrzebne, a dla ptaków niebezpieczne! Kup sobie kurę.
Pozdrawiam.

vermilion 

Wysłany: 2009-08-25, 21:18   

wieslawbaginski napisał/a:
TB napisał/a:

Nikomu to nie potrzebne, a dla ptaków niebezpieczne! Kup sobie kurę.
Pozdrawiam.

Myślę, że też by się trochę stresowała. Najbardziej na miejscu jest kurczak w zamrażarce :wink:

Kosu1993 

Wysłany: 2010-03-28, 16:54   

Witam . Widziałem pustułke lecącą z martwą myszką a za nią leciala druga pustułka . I ta pustułka ze złowioną myszą tak jakby specjalnie spuszczała złapaną myszke w dół kusząc tą druga pustułke lecącą za nią . Czy takie zachowanie jest częscią zalotów tego gatunku np. jak u rybitw ( miłość za rybke :green: ) Ale moze poprostu ta druga ją goniła :razz:

PZDR

Mirek 

Wysłany: 2010-03-28, 16:58   

Kosu1993 napisał/a:
Czy takie zachowanie jest częscią zalotów
Kosu1993 napisał/a:
Ale moze poprostu ta druga ją goniła

Chyba jeden i drugi wariant jest możliwy :wink:

Odpowiedz do tematu