Wracając dzisiaj z Puszczy Kampinoskiej, zobaczyłem ogromną ilość bocianów, nigdy tyle ich nie widziałem, krążyły cały czas w kółko, było ich około 40 jak nie więcej. W jakim celu spotkały się one wszystkie razem i latały w jednym miejscu?? Ale widok był niesamowity
W jakim celu spotkały się one wszystkie razem i latały w jednym miejscu??
Łukaszu, bociany zbierają się już do odlotu, czyli sejmikują. Takie grupy bocianów z okolicy zbierają się w miejscach, gdzie jest duzo pożywienia. Co jakiś czas się przemieszczają, np. chetnie siadają na świeżo skoszonych łąkach. Już w połowie sierpnia część bocianów opuści Polskę, a do początków września większość...
A w ogóle takie obserwacje powinieneś zacząć wpisywać do kartoteki
Wracając dzisiaj z Puszczy Kampinoskiej, zobaczyłem ogromną ilość bocianów, nigdy tyle ich nie widziałem, [...]było ich około 40 jak nie więcej.[...]
uwierz mi że stada potrafią być bardziej "ogromnie" liczne
lukasz0207 napisał/a:
[...]krążyły cały czas w kółko,[...]W jakim celu spotkały się one wszystkie razem i latały w jednym miejscu??[...]
krążyły w tzw. kominie tj. unoszącej się masie ogrzanego powietrza. W ten sposób przy minimalnym wysiłku ptaki potrafią się wznieść na znaczną wysokość skąd lotem szybowcowym kierują się w wybranym kierunku, tak jak napisał Mirek albo w poszukiwaniu żerowiska, albo w poszukiwaniu kolejnego komina (jeśli wędrują).
Tak czy siak to musiała być fajna obserwacja
Tęskno mi Panie[...] C. K. Norwid
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum