Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CO jeszcze może zjesc wąż??
Autor Wiadomość
martynina 

Wysłany: 2006-08-30, 11:04   CO jeszcze może zjesc wąż??

nowy rekord? dla mnie to coś strasznego :P
http://www.metacafe.com/w...es_whole_hippo/

Batman 

Wysłany: 2006-08-30, 13:57   

Wiesz, weze poluja na wiele zwierzat wiekszych od siebie, by potem przez kilkanascie dni trawic swoja ofiare, po takim sutym obiedzie, trawienie moze trwac nawet miesiac. To charakterystyczne dla gadow przystosowanie do przetrwanai dlugich okresow, zwlaszcza tych ubogich w pokarm.

martynina 

Wysłany: 2006-08-30, 14:55   

wiem wiem :P wkońcu mają specjalnie do tego przystosowaną szczęke... ale i tak zaskakuje mnie rozmiar jego zdobyczy (biedny hipcio :( )

Schnappi 
Cesarz Herpetostanu

Wysłany: 2006-12-26, 01:37   

No...biedny...a co powiedzieć o wężu, któremu z powodu zjedzenia takeij ofiary dosłownie pęknie brzuch..widziałem nawet takei zdjęcie i zaraz je tu dam - na Florydzie jakiś uciekinier z domowej chodowli, pyton birmański (Python molurus bivittatus) zaatakował i pożarł wielkiego aligatora amerykańskiego...połkną go...no i pękł mu brzuch....ten to dopiero biedny! wyobraźcie sobie, jakby wam się coś takiego zdarzyło!
Udokumentowano ponoć nawet przypadek pożarcia przez pytona (chyba siatkowanego) 80 - kilowego niedżwiedzia!

A nie sorry, o tym pytonie, co mu pękł brzuch po zjedzeniu aligatora to jest filmik - http://www.metacafe.com/w...python_round_2

Marfu 

Wysłany: 2006-12-27, 17:42   

Zdaje sie, ze najwieksze weze moga jesc raz do roku...

andrzejekk1 
:)

Wysłany: 2007-02-23, 11:28   

z tego co widac na filmie to jest to kapibara a nie hipopotan spojrzcie na jego racice hipopotan ma płaskie a te są cienko zakonczone

maniana 
klisiewicz

Wysłany: 2007-02-26, 14:55   

fAktycznie niesamowite co te fantastyczne zwierzęta potrafią zjeść...niby takie niepozorne a jednak :)

Bombek 

Wysłany: 2008-02-13, 20:14   

Ja to tam słyszałem jak to pyton owcę pożarł ale potem nie mógł się ruszać.Niezbyt dobre to dla niego

OlekL 

Wysłany: 2008-02-14, 23:14   

To tapir, nie żaden hipopotam. Takie powodowanie zwrotu pokarmu u węża to idiotyzm, utrata tylu sokow kompletnie go osłabia i odwadnia.

Robert M. 

Wysłany: 2008-02-15, 00:46   

To ja dodam takie oto zdjecie z sieci :) ciekawe co robilo za posiłek? Ale jakis debil go zwiazał wiec pewnie i waz i ofiara nie przezyły tego posiłku.

Serdecznie zapraszamy!

Basior 

Wysłany: 2008-03-05, 11:58   

Jak wąż zjada jajo, należy obejrzeć do końca aby zobaczyć wypluwkę...
http://www.metacafe.com/w...ng_a_breakfast/

Gelba Maciej 
Elffin

Wysłany: 2008-10-27, 23:43   

Cześć!!!

A pro po waszego wątku czy dorosły zaskroniec zwyczajny może zjeść ropuchę szarą pomimo jej jadu wydzielanego przez skórę?

Moje pytanko bierze się z tond że byłem światkiem w sierpniu walki zaskrońca ok 80 cm z prawdopodobnie ropuchą szarą nie widziałem rozstrzygnięcia gdyż nie chciałem ingerować...

ale ropucha strasznie napuchła i wydzielała jad !!!

to tyle pozdro dla wszystkich

vermilion 

Wysłany: 2008-10-28, 06:37   

Gelba Maciej napisał/a:
z tond
stąd :wink:

Mirek 

Wysłany: 2008-10-28, 17:33   

Gelba Maciej napisał/a:
czy dorosły zaskroniec zwyczajny może zjeść ropuchę szarą

Może, jest jednym z nielicznych naturalych wrogów ropuchy. Może także polować na kumaki, których jad jest podobno groźniejszy niż jad ropuchy.
Apropo scenki z ropuchą... Też kiedyś takową widziałem i nie doczekałem się rozstrzygnięcia, ale chyba zaskroniec wymiękł! :wink:

alinka 

Wysłany: 2009-06-11, 22:51   

O rany. I film i zdjęcie robią wrażenie. Co prawda, dawno dodane, ale dopiero dziś zajrzałam. Nie miałam pojęcia, że tak się w ogóle da.

Ile się można ciekawych rzeczy na tym forum dowiedzieć! Jestem pod wielkim wrażeniem wielu wątków i wiedzy forumowiczów! Gratuluję!

Odpowiedz do tematu