|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
|
żaby jeziorkowe |
| Autor |
Wiadomość |
PiotrS
|
Wysłany: 2008-06-12, 18:36 żaby jeziorkowe
|
|
|
Witam
Chciałbym nagrac koncert żab jeziorkowych. Aktualnie powinny byc juz głośne i aktywne. Tydzień temu znalzłem przypadkowo oczko wodne w rejonie Jaworzna - Sławkowa, gdzie żaby już koncertowały ale w tle słychac było przetaczanie wagonów po bocznicach... Czy znacie jakies miejsce w okolicy Krakowa, gdzie jeziorkowe żabki są pewne? Może w granicach Puszczy Niepołomickiej? Do kiedy żabki jeziorkowe śpiewają, czy jesli wybiorę sie np. za 2 tygodnie to nie będzie za późno? Bardzo uprzejmie proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Piotr Skucha |
|
|
|
 |
IJin
|
Wysłany: 2008-06-12, 21:39
|
|
|
| Witam, nie do konca orientuje sie jak owe zaby brzmia, ale wiem, ze niecale 40 km od krakowa jest zalew "chechlo" w obrebie miasta Trzebini, gdzie oprocz wody "otwartej" jest zaciszna alejka pelna szuwarow. Moze tam uda ci sie cos nagrac [chociaz tak jak mowie, nie jestem pewien czy one tam wystepuja a nie chce cie gonic po malopolsce na darmo] |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-06-12, 21:50
|
|
|
| Jak to nie będzie za późno za 2 tygodnie? Oczywiście, że będzie. Gody jeziorkowych się kończą już. Teraz to raczej śmieszka pewniejsza, ona w większych zbiornikach się lęgnie = woda chłodniejsza = późniejsze gody. W Warszawie jeszcze w rozlewiskach/starorzeczach wzdłuż Wisły się jeziorkowe lęgną - może i w Krakowie tak jest? Też nad Wisłą. |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
PiotrS
|
Wysłany: 2008-06-12, 23:12
|
|
|
Dziekuję za odzew. Jest tak, że zalew Chechło znam trochę, tzn. znam ogólnie okolice Puszczy Dulowskiej. Byc może jeziorkowe tam są ale tam jest za duzo ludzi i słychac cywilizację. Liczę na oczka wodne i starorzecza w Puszczy Niepołomickiej. Za 2 tygodnie nie powinno sie jeszcze kończyc definitywnie. Wiem, że w Puszczy Świętokrzyskiej własnie sie rozkręca. 2 lata temu nagrywałem tam około 20 czerwca i koncert odbywał sie w pełni. Podejrzewam, że fajnie musi byc teraz pod tym względem nad Nidą - okolice Umianowic - rewelacyjny teren na płazy i ptactwo wodno błotne. Nie mam samochodu a stopem cięzko tam dotrzec. W niedziele jedzie wąskotorówka z Jędrzejowa - może spróbuję? LIczyłem, że może jest ktoś z okolic Krakowa, kto zajmuje sie płazami i mógłby polecic konkretne miejsce na 100%. Jeziorkowe słychac było rok temu nawet znad Zalewu w Zesławicach ale to tuz przy linii kolejowej w dodatku, przejeżdżające rowery, nawołujący się wędkarze itp... Nie ma to jak małe leśne mokradła. W każdym razie dzięki. Jakby sie okazało, że ktos zna pewne konkrente miejsce - proszę o namiar. Pozdrawiam i zapraszam przy okazji na: http://zielonegodziny.blogspot.com/
Piotr Skucha |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|