|
Potrzebne zdjęcia i informacje do artykułu (żółwie) |
| Autor |
Wiadomość |
Serpentin
Miłośnik zwierzat

|
Wysłany: 2009-05-06, 12:07 Potrzebne zdjęcia i informacje do artykułu (żółwie)
|
|
|
Witam
Potrzebuje różne zdjęcia obcych gatunków żółwi wodno-lądowych jakie udało Wam się zaobserwować lub obserwujecie w waszych okolicach. Oprócz tego potrzebuje również informacje na temat tych żółwi. Gdzie je widzieliście, jaką miały orientacyjną wielkość lub dokładną o ile mierzyliście. Chodzi oczywiście, o żółwie wypuszczone na"wolność".
Ogólnie najłatwiej byłoby mi gdybym otrzymał od Was tą uzupełnioną ankietę:
Gatunek, Podgatunek : (o ile jesteście pewni)
Wielkość:
Opis zwierzęcia:(jeśli ktoś posiada zdjęcie wystarczy ono, chyba, że osobnik posiadał jakieś znaki szczególne których na nim nie widać).
Miejsce obserwacji:
Miejscowość:
Województwo:
Imię i nazwisko obserwatora:
Informację i zdjęcia waszego autorstwa chce wykorzystać w artykule poświęconemu problemowi niechcianych żółwi wodno-lądowych. Zależy mi na tym, żebym zyskał od was informacje z całej polski dzięki czemu będę mógł pokazać, że problem jest ogólnokrajowy. Artykuł zostanie zamieszczony na www.zolwie.net/ i będzie możliwość ściągnięcia go w formacie pdf z tamtej strony. Gdyby ktoś chciał zamieścić go również na swojej stronie nie będę robił żadnych problemów bo zależy mi na tym, żeby każdy dowiedział się o tej sytuacji więc czym więcej odnośników tym tylko lepiej.
Autorzy zdjęć proszeni są o wyraźne zaznaczenie kto jest autorem wysyłanych zdjęć. Osoby wypełniające całą ankietę proszę o wpisanie swojego imienia i nazwiska, a nie pseudonimów gdyż opierając się na waszych obserwacjach będę podawać was jako źródło.
Z góry wszystkim dziękuje za pomoc
Informacje i zdjęcia proszę przesyłać na mojego e-maila
serpentin@op.pl
Wszelkie pytania na serpentin@op.pl lub PW
PS Zaznaczam, że na artykule nic nie zarabiam więc proszę nie liczyć na wynagrodzenie za zdjęcia i informacje. |
|
 |
diboy
|
Wysłany: 2009-05-07, 20:07 Re: Potrzebne zdjęcia i informacje do artykułu (żółwie)
|
|
|
| Moje zdjęcia możesz wykorzystać, choć mailowa zgoda, o jaką prosisz ma raczej nikłą wartość prawną. Większe znaczenie miałoby wprowadzenie jasno i wyraźnie takiej zgody do warunków użytkowania forum + oświadczenia autora o wyłącznym posiadaniu praw autorskich, tak aby umieszczenie zdjęcia na stronie wiazało się ze zgoda na jego rozpowszechnianie przez użytkowników forum o ile byłoby to rozpowszechnianie nieodpatne i nie w celu czerpania korzyści materialnych czy zysków - ale wtedy praktycznie traci się nad losami własnego zdjęcia kontrolę. |
|
|
|
 |
Serpentin
Miłośnik zwierzat

|
Wysłany: 2009-05-08, 10:46
|
|
|
Masz rację osoby wysyłające zdjęcia powinny wysyłać skan lub zdjęcie z podpisaną taką informacją:
„Wyrażam zgodę na nieodpłatne wykorzystanie moich zdjęć w artykule <<Problem zawleczonych żółwi wodno-lądowych do naszych krajowych ekosystemów >>. Zastrzegam jednak, że zdjęcia te mogą być również wykorzystywane do indywidualnych celów autora o ile nie zamieści je w publikacjach, stronach etc., które będą chciały mieć do nich indywidualne prawo.”
Pozdrawia i mam nadzieję, że to wiele wyjaśni. |
|
 |
|
|