|
Żółw czerwonolicy |
| Autor |
Wiadomość |
diboy
|
Wysłany: 2009-05-05, 18:02
|
|
|
| Maciej napisał/a: | Może jakaś spora sieć z obciążeniem do rzucania? Ja kiedyś czerwonoryjca złapałem za pomocą zarzuconej kurtki. |
Sieć nie pomoże, bo one przesiadują na wystających z wody pniach. Lądem nie sposób podejść bliżej niż na 10 m. Na dodatek są bardzo płochliwe. Gdzies czytałem o zamiarach sporządzenia specjalnej pułapki na te zółwie - w związku z pewnym programem ich wyłapywania chyba z 2006 r. Nie podano jednak zadnych szczegółów. |
|
|
|
 |
Serpentin
Miłośnik zwierzat

|
Wysłany: 2009-05-06, 09:06
|
|
|
Można by było wykorzystać metody łapania, a właściwie konstrukcje pułapek opisane w książce Sławomira Mitrusa „Metody badań i ochrony żółwia błotnego”. Myślę, że sprawdziłby się one również przy łapaniu Trachemys scripta (Żółwi ozdobnych) bez większych problemów.
Zgodnie z naszym polskim prawem jeżeli mamy pewność, że obserwowany przez nas żółw jest gatunkiem, a nawet podgatunkiem obcym dla naszego kraju możemy, a nawet powinniśmy go złapać. Dobrze jest poinformować odpowiednie władze na ten temat np. wojewódzkiego konserwatora przyrody, zarząd parku krajobrazowego jeśli na terenie tego miejsca złapaliśmy żółwia.
Przypominam również, że zgodnie z wydaną przez Państwową Radę Ochrony Przyrody opinii Nr 128 w sprawie rejestracji schwytanych na wolności żółwi czerwnolicych jest ona możliwa. A i za wiarygodne można uznać takie oświadczenie przez nas na temat pochodzenia żółwia którego chcemy zarejestrować wtedy urząd traktuje go jako dokument potwierdzający legalność pochodzenia zwierzęcia.
Pozdrawiam |
|
 |
dosiasamosia
|
Wysłany: 2009-05-12, 21:09
|
|
|
Witam.
Mam dwa żółwie czerwonolice. Jeden ma 10 lat, a drugi - 8. Nie mam zbyt dobrych warunków na ich hodowle. Cisną się w malutkim akwarium. Dla mnie są, niestety problemem, ale nie mam sumienia nic z nimi zrobić. I tak meczą się biedaki. Może znajdzie się ktoś, kto zechciałby je przygarnąć??? Bardzo mi na tym zależy. |
|
|
|
 |
Serpentin
Miłośnik zwierzat

|
Wysłany: 2009-05-12, 21:56
|
|
|
W takiej sprawie proszę zaglądnąć na:
www.zolwie.net/
www.terrarium.com.pl
I dać w odpowiednim dziale ogłoszenie możliwe, że jakiś chętny się znajdzie.
Pozdrawiam |
|
 |
|
|