Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ptaki - ofiary ruchu drogowego
Autor Wiadomość
lanius 

Wysłany: 2006-12-05, 07:52   

Trasa Wrocław - Góra Świetej Anny martwa uszatka i płomykówka, jeszcze jedna uszatka dwa tygodnie temu koło Borka Strzelińskiego pod Wrocławiem :cry:

orlik06 

Wysłany: 2006-12-05, 09:39   

Droga koło kielc na ulicy zwłoki mazurka-który dość często staje sie ofiarą dróg.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2006-12-05, 11:58   

Jedno z miejsc gdzie często rozbijają się ptaki znajduje się na terenie rezerwatu przyrody "Krzemionki Opatowskie" - postawiono tam w środku lasu rekonstrukcję zagrody krzesaczy krzemienia - obudowano ją przeszkloną kopułą - jak wynika z rozmowy z prowadzącym grupy praktycznie codziennie słychać bęc o szybę. W tym kontekście czy wiecie gdzie można kupić naklejki na szyby z ptakami drapieżnymi?
o samym rezerwacie tutaj - są też zdjęcia tych dwóch pawilonów
http://www.krzemionki.pl/index.shtml?underway

ornitopter 
ornitopter

Wysłany: 2007-01-23, 12:59   

Takie naklejki najłatwiej ściągniesz z internetu. Poszukaj przez Google, wpisz hasło ,,antyptaki". Tak chyba nazywają sie potocznie te naklejki.

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-01-23, 13:17   

są na tej stronie STOP-u

po lewej stronie na dole - krogulec i kania

lanius 

Wysłany: 2007-03-10, 12:00   

wczoraj w drodze autostradą z Opola do Wrocławia aż!!! trzy martwe płomykówki :cry: !!!

Mirek 

Wysłany: 2007-03-10, 14:41   

lanius napisał/a:
trzy martwe płomykówki

ale to jakoś blisko siebie, czy na dłuższym odcinku?!

lanius 

Wysłany: 2007-03-12, 12:33   

dwie blisko siebie około 30metrów, trzecia 4km dalej, dodam że 10 km dalej w tym roku znaleziona już jedna martwa płomykówka...

Pawelele 

Wysłany: 2007-03-15, 20:56   

W tej nowej książce o ochronie ptaków Walasza i Wiehle czytałem, że "antyptaki" jednak nie zdają egzaminu - była tam fotka martwych wróblaków i krogulca przy jednym ekranie właśnie z tymi wlepkami. Natomiast ponoć poziome paski oddalone od siebie o 10cm nieźle się sprawdzają...

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2007-03-15, 22:03   

różnie się o tym myśli i mówi, zależy od obserwacji :roll: wprawdzie nie jest to jakieś naukowe opracowanie ani tym bardziej analiza, ale jednak jakaś opinia -
entuzjastyczny wpis:
Cytat:
Witam...!!!To mój pierwszy post na forum.
Z mojego doswiadczenia,folia z sylwetkami ptaków drap. zdała egzamin w 1oo %!!!
W roku 2oo4 okleiłam feralne okno na piętrze naszego domu i od tego czasu nie rozbił się o nie żaden ptak.
W oknie odbijają się chyba gałęzie ogromnego orzecha i to myli ptaki.
Wcześniej ,bywało że gnięły i 2 ptaki w sezonie /zwłaszcza wczesnym latem,czyli ptaki młode /,nie licząc ogłuszonych ale zdolnych po chwili do lotu.
Do dziś nie moge zapomniec pięknego,mlodego drozda który był ostatnią ofiarą
okna.Tamtego roku zreszta,zderzenie z oknem miał młody RANIUSZEK !!!!
Ne szczeście,po 2 tygodn. rekonwalescen. odzyskał siły i wolność.
W RFN w Westfalii gdzie czesto bywałam, w większości domów okna miały te naklejki i teraz wiem że ma to sens!!!

źródło

i z moich osobistych doświadczeń - naklejony krogulec na drzwi balkonowe spowodował, że wróblaki przestały się o nie rozbijać. hm...

a teraz z innej beczki:
dzisiejsza próba uratowania kosa potrąconego przez auto niestety zakończyła się fiaskiem musiał jednak być uderzony w głowę, bo miał lekko uszkodzony dziób, a poza tym żadnych obrażeń...

sas 

Wysłany: 2008-04-04, 22:10   

3.04.08 obwodnica Garwolina , martwa pojdzka po kolizji z samochodem .
To prawdopodobnie kolejna pojdzka ,bowiem kilka tygodniu wstecz mialem informacje o rozjechanej " sówce " .

bellegueule 

Wysłany: 2008-04-15, 09:27   

jakiś czas temu przejeżdżając trasą przez Mazowiecki Park Krajobrazowy spostrzegłem nagle na drodze sporo rozsypanych piór - jeden z jadących przede mną TIRów potrącił jakiegoś ptaka. Zatrzymałem auto, żeby sprawdzić co leży na poboczu. Okazało się, że pod koła wpadła samica bażanta. Wracając spojrzałem na asfalt - kilka metrów dalej od ptaka leżało jego serce - siłą uderzenia wyrwane z klatki piersiowej i odrzucone na ulice....

Mirek 

Wysłany: 2008-04-15, 09:59   

Ostatnio zabite ptaki na trasie, która regularnie przejeżdżam to kuropatwa i bogatka. Małe ptaki trudno na ogół zauważyć jadąc samochodem!

nordwest 

Wysłany: 2008-04-29, 15:56   

Dziś byłem świadkiem i po części uczestnikiem incydentu który akurat skończył się szczęśliwie - krzyżówka z 6 młodymi usiłowała się przedostać przez bardzo ruchliwą dwupasmową ulicę z wydzielonym torowiskiem tramwajowym. Akurat wybrała moment kiedy były przerwy w ruchu, kierowcy życzliwie przyhamowywali, największe problemy były z przejściem młodych przez szyny tramwajowe (są na podkładach i więc od powierzchni jest kilkanaście cm), musiałem im troszke pomóc. Potem je eskortowałem kilkaset metrów dalej przez osiedle aż do rzeki. Musiała założyć gniazdo gdzieś w głębi blokowiska, conajmniej 400 metrów od Warty! Zupełnie przypadkiem miałem przy sobie aparat, ale na zdjęciach jest już spokojniejsza część incydentu, po przejściu przez dwupasmówkę.

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2008-04-29, 19:58   

co roku na moim osiedlu w basenie p/pożarowym ( postawiona jest specjalnie dla krzyżówek budka), mają lęgi krzyżówki. Jest to baaaardzo daleko od Warty :roll: , nie udało mi sie zaobserwować momentu wymarszu, ani nie słyszałam nic o takiej wędrówce. Podejrzewam, że ludzie mieszkający przy basenie hurtem zabierają kaczki i wypuszczają nad rzeką :roll:

Odpowiedz do tematu