|
Zimowanie żab |
| Autor |
Wiadomość |
PiotrS
|
Wysłany: 2006-10-12, 01:44
|
|
|
| Znajomy leśniczy z ndl. Suchedniów opowidal mi kiedyś, że czyszcząc budki dla ptaków zdarza mu sie znajdowac w nich duże płazy, które ze względu na swoją wilkość nawet nie przeszłyby przez otwór wlotowy. W dodatku budki sa na dużej wysokości. Jedyne tłumaczenie tego jest takie, że płazy składają w ramach zapasó jakies ptaki, po czym żaba egzystuje w budce żywiąc się w nocy owadami, które chowają sie do budki. Pytanie czy taki płaz jest w stanie w budce przewegetowac zimę??? Pozdrawiam. Piotr |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-10-12, 18:43
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | No właśnie... Ze swojego działkowego "oczka" tez juz wiosna wyciągałem martwe ropuchy (kilka sztuk) ale i zaby też. Tej zimy wszystko szlak trafił bo długa była i lód gruby parę miesięcy potrzymał. | Miałem nadzieję, ze pomożesz wyjasnic to zjawisko - wymarzanie płazów w ogrodowych oczkach, bo jak widać nie ty jeden masz z tym problemy, może opiszesz jak jest zbudowane (szczególnie dno i brzegi, głębokość, warstwa mułu itp) może dzięki temu dojdziemy jak nie robić oczek wodnych, aby płazom nie zaszkodzić. Co jakiś czas spotykam sie bowiem z takimi pytaniami i warto to w końcu rozpracować.
| PiotrS napisał/a: | | Znajomy leśniczy z ndl. Suchedniów opowidal mi kiedyś, że czyszcząc budki dla ptaków zdarza mu sie znajdowac w nich duże płazy, które ze względu na swoją wilkość nawet nie przeszłyby przez otwór wlotowy. W dodatku budki sa na dużej wysokości. Jedyne tłumaczenie tego jest takie, że płazy składają w ramach zapasó jakies ptaki, po czym żaba egzystuje w budce żywiąc się w nocy owadami, które chowają sie do budki. Pytanie czy taki płaz jest w stanie w budce przewegetowac zimę??? |
No cóż, żywą żabę znalazłem pod koniec listopada chyba, w gnieździe kosa na wys. 1,5m na pewnej nadwiślańskiej topoli, drzewo było pochyłe i chropowate więc może sama tam wlazła. W budkach też znajdowałem płazy, niestety było to w lutym, po silnych mrozach i zabki już nie żyły. Jednak wątpie aby przynosiły je ptaki. Były one składowane w budkach typu B (dla szpaków śr. wlotu 47mm) i wyraźnie była to spiżarnia, najprawdopodobniej łasicy, pozatym były tam nie tylko żaby. Otóż na jednej powierzchni nad Wisłą środkową w tych budkach mieliśmy: w jedej budce 2 trznadle (w zyciu same by do budki nie wleciały, przynajmniej ja nic o tym nie wiem), w nastepnej budce 3 żaby i nornik, i w kolejnej fragmenty zaby (nadjedzone), pozatym w pieciu budkach myszy polne (martwe) ale one mogły same wejść. Czy taka zywa zaba przyniesiona do budki może się w niej sama tak utuczyc, to jest pytanie, w końcu płazy są dość "elastyczne" i taki drapieżnik moze na siłę ją wciagnąć. Jeśli ktos ma podobne obserwacje to prosimy o info. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-10-13, 08:10
|
|
|
| Basior napisał/a: | | Miałem nadzieję, ze pomożesz wyjasnic to zjawisko - wymarzanie płazów w ogrodowych oczkach, |
Na ile się orientuję, żaby zimują nie tyle w wodzie co zagrzebane w mule na dnie zbiornika. W ogrodowych oczkach raczej tego niewiele, zwłaszcza w tych typu "plastikowa wanna" i wyłożonych folią. No i pewnie głębokość też ma znaczenie |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-10-13, 08:12
|
|
|
| zebonka napisał/a: | | Kiedyś zdarzylo sie nawet w czasie chwilowej odwilży , że zaczęły w styczniu wychodzić na rozmrażajacy się lód. |
Zimą mogą budzić się żaby trawne. Kiedyś spotkałem w styczniu lub w grudniu, przy kilkustopniowym mrozie, kilka żywych i 2-3 martwe. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-10-13, 18:15
|
|
|
Wielkość jest dobrym wskażnikiem wieku - generalnie im ropucha większa tym starsza. One początkowo szybko rosna i tak 2 letnia ropucha to ma już spokojnie 3 - 5 cm. No i u mnie takie właśnie gina co roku. Nigdy nie próbowały zimowac większe i chyba wyszło im to na dobre. A myślę, że zjawisko jest normalne skoro co roku sie powtarza od dawna. Swoja droga - może jakies by sie zdjęcie dało tajkiej ropuszki umieścić. No bo ciągle gdzieś tam drzemie te 0,5% niepewności - czy aby na pewno to sa ropuchy |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-10-14, 01:30
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | Swoja droga - może jakies by sie zdjęcie dało tajkiej ropuszki umieścić. |
Proszę bardzo - fajna fota Marcina. Nie zdążyłem zapytać go o zgodę na zamieszczenie, ale myślę, że nie ma nic przeciwko!
IMG_1610.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 260 raz(y) 56,53 KB |
|
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2006-12-03, 15:46
|
|
|
I znowu ten sam problem - wczoraj na działce swej, w swoim własnym oczku ( ) grzebałem by usunąć przed zimą warstwę liści. I oczywiście wywlokłem za nogi 3 żaby trawne od 3 do 5 cm (czyli zarówno młodziaki jak i dojrzałe całkiem). Zostały, gdzie spały .... Ciekawe czy wiosną będę je wyciągał jako zewłoki zeszkieletowane, czy może kicną sobie na łączkę? Byle do wiosny... |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-05-07, 22:44
|
|
|
Wprawdzie to nie zima ale temat zab ciagle aktualny .Mam staw spory 5\5 metrow .Wnim mam ryby dzis zauwazylam jaszczurki 2 jutro sprawdze bardziej sporo ryb karasie ozdobne i dzikie Dochowalam sie juz kilku pokolen mlodych rybek .Zawsze na wiosne wygladam za zabami niestety 3 ,4 to wszystko totez bralam zawsze syna i jechalismy zaprosic kilka zabek do konca lata byly potem znikaly Nieraz widzialam skrzek potem kijanki i z tego na wiosne zostaly 4 mlode zabki choc skrzeku i kijanek bylo mnostwo Wtym roku nie bylismy ani na lowach ani nie kupowalam zabek .Zostalo mi 3 dorosle i 4 mlode zabki .oczywiscie bardzo szybko pojawil sie skrzek i kijanki . Dzisiaj jak zwykle zagladam do stawu a tu dostaje oczu plasu moja zaba zre moja karaske spora juz miala z 2'5 cm jak by ja zmierzyc w polowie tulowia moze 3 cm Zawsze myslalam muchy inne drobiazgi ale ryba i to spora .Zaczelam wolac meza przyszedl zlapal zabie oko niestety ucieklo do wody wyskoczylo mu z rak a kiedy wyplynelo to karaska ruszala juz koncowka ogona o nie moglam dojsc dlugo do siebie Potem siedziala jak krowa upchana oczywiscie obiecalam jej banicje ale chyba tego nie zrobie ale tak mysle ze jak zjadla jedna bedzie zarla inne wprawdzie ryb mam sporo ale kanibalizm w moim stawie wiem ze jestem naiwna ale zal mi ryby a zabe do tej pory lubialam niewiem jak bedzie dalej zdjecie niezbyt wyrazne maz probowal zlapac kanibala a ja zrobilam zdjecie widac takie rozowe w otworze gebowym
żaba 2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14710 raz(y) 43,79 KB |
zaba1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14710 raz(y) 39,68 KB |
Ogrod.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 14710 raz(y) 46,42 KB |
|
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-09, 20:25
|
|
|
| Maria02 napisał/a: | | Nieraz widzialam skrzek potem kijanki i z tego na wiosne zostaly 4 mlode zabki choc skrzeku i kijanek bylo mnostwo |
To proste - ryby jedzą żabi skrzek. Jak chcemy mieć w stawie dużo żab to nie nastawiajmy się na ryby.
| Maria02 napisał/a: | | żaba żre moją karaskę |
Duże żaby zielone (wodna i śmieszka) są drapieżne - zjadają mniejsze osobniki swojego gatunku, mogą pożreć małe pisklę, np. perkozka, to i pewnie rybką też nie pogardzą!
| Maria02 napisał/a: | | W nim mam ryby, dziś zauważyłam jaszczurki 2 |
A te jaszczurki to były na brzegu czy w wodzie. Może to po prostu były traszki?! |
 |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-05-10, 00:31
|
|
|
Jaszczurki były w wodzie jedna byla jasniejsza a druga ciemniejsza .W stawie mam kwietnik a lbo inaczej donice w której rosnie tatarak .Itam wlasnie jest całe towarzystwo i zaby brr jak sobie przypomne tego kanibala i jaszczurki .Mamy w planie mała modernizacje stawu na bardziej naturalny ale to na jesien .Problem w tym ze kiedys to byly podmokłe tereny ale jak zrobili melioracje to woda jest na wiosne a potem zalezy od pogody czy suchy rok czy mokry i w srodku lata mozna zobaczyc suche dno i ryby tez dlatego zabezpieczylismy dno stawu zeby nie bylo duzych strat wody choc nie raz uzupełniamy woda ze studni jesli jest lub z wodociagu .Staram sie nie ingerowac w zycie lokatorow mojego stawu ale zaczyna byc coraz wiecej ryb i tym cos musimy zrobic po prostu rozdam troche bo nie mam sumienia jesc rybek . A zaba po tym jak chcielismy zabrac jej rybe jak mnie zobaczy to czmych do wody ma pietra |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-05-10, 07:06
|
|
|
| Maria02 napisał/a: | | Jaszczurki były w wodzie jedna byla jasniejsza a druga ciemniejsza . |
Mario, jaszczurki to raczej unikają wody. Przypuszczam, że była to parka traszek zwyczajnych. Popatrz może
tutaj |
 |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-05-10, 09:59
|
|