Zamknięty przez: Marfu 2007-11-21, 10:10 |
Kartoteka Przyrodnicza |
| Autor |
Wiadomość |
Marfu

|
Wysłany: 2006-01-11, 17:25
|
|
|
To jest pomysl...
Dokladnosc kontroli (możliwości): obserwacja przypadkowa, kontrola calego obiektu. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Cephalanthera
rubra....

|
Wysłany: 2006-01-12, 07:50
|
|
|
Odnośnie roślinek to przede wszystkim chodzi o dodanie do tabeli pól, które dotyczyły by tylko roślin. Np liczba osobników. czasami, nie jest możliwe oszacowanie liczby osobników w przypadku roślin - bardziej adekwatne jest podawanie wielkości płatu np 1 ar, 1m2 itp. Oczywiście pole liczba osobników też powinno pozostać, bo też jest to cecha.
Dla danych florystycznych powszechnie stosuje się siatke kwadratów ATPOL - więc należało by umieścić pole dowpisywaniu numeru kwadratu,
Marfu, jesli morzeszto podłacz na forum przykładowy plik jaki Ci kiedyś wysyłałem... |
_________________ To jest mój świat....
 |
|
|
|
 |
Logan

|
Wysłany: 2006-01-12, 08:33
|
|
|
| Cephalanthera napisał/a: | | tosuje się siatke kwadratów |
a wlasnie, jakie siatki maja byc stosowane w tej kartotece i czy mozna dostac mapki/linki gdzie mozna by sprawdzic pola na "swoim" terenie bo co atlas czy inne opracowanie to inna siatka chyba |
_________________ Łukasz Kajtoch
PRZYRODA ZIEM WIELICKO-LIMANOWSKICH
|
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-01-12, 17:56
|
|
|
1. Cephalantera - dodaję Twoj plik Excell z propozycją tabeli dla roslin
kartoteka online1.xls
|
Pobierz Plik ściągnięto 906 raz(y) 16 KB |
|
|
|
|
 |
Cephalanthera
rubra....

|
Wysłany: 2006-01-12, 23:24
|
|
|
No właśnie - podstawowe pytanie - jedna kartoteka (jeden szablon dla roślin i dla zwierząt) czy osobne... Ja bym raczej optował za jednym arkuszem, może technicznie da się zrobić, żeby miał więcej pól, i te dla roślin i dla zwierząt, a wybierało by się te pola, które są potrzebne. Choć może jedak lepiej będzie rozdzielić te dwie bazy. Nie wiem - to chyba bardziej kwestia techniczna a nie merytoryczna...
| Logan napisał/a: | | a wlasnie, jakie siatki maja byc stosowane w tej kartotece Question i czy mozna dostac mapki/linki gdzie mozna by sprawdzic pola na "swoim" terenie |
dla roślin powszechnie stosuje się siatkę kwadratów ATPOL
http://www.ib.uj.edu.pl/chronpol/geo/geo.html |
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-01-12, 23:26
|
|
|
Technicznie - nie ma problemu, moga byc dwie bazy. Jezeli by sie mialo wypelniac pewne pola dla roslin, a pewnie dla zwierzat, to powstanie balagan i chyba lepiej byloby tego uniknac |
|
|
|
 |
Cephalanthera
rubra....

|
Wysłany: 2006-01-12, 23:43
|
|
|
A jak bedzie w końcu z dostępnością tych danych? Bo to tez waży problem, czy wszystkie mają być udostepnione, czy tylko te które wpisujący sobie zarzyczy, czy będzie to zależało od decyzji moderatora?
No i kwestia weryfikacji, co z dołączaniem np zdjęć do jakieś bazy, żeby ewentualnie, w bardziej kontrowersyjnych sytuacjach mozna było dołączyć do bazy fotkę, aby zweryfikować poprawność oznaczenia. Jest to realne? |
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2006-01-13, 00:01
|
|
|
| Cephalanthera napisał/a: | | No i kwestia weryfikacji, co z dołączaniem np zdjęć do jakieś bazy, żeby ewentualnie, w bardziej kontrowersyjnych sytuacjach mozna było dołączyć do bazy fotkę, aby zweryfikować poprawność oznaczenia. Jest to realne? |
| Marfu w pierwszym poscie napisał/a: | | Musi być możliwość wprowadzenia dowodu swojej obserwacji w postaci zdjęcia czy rysunku. Wiec dodatkowe pole w formularzu - możliwość wprowadzenia załączników (powiedzmy max. 3). Dopuszczalna rozdzielczość nieco większa niż w przypadku Forum, bo czasami trzeba spojrzeć na szczegóły. Ustawowo zdjęcia się automatycznie kasują po 30 dniach (chyba że Moderator zarządzi inaczej – może być dożywotnio...). |
| Cephalanthera napisał/a: | | A jak bedzie w końcu z dostępnością tych danych? Bo to tez waży problem, czy wszystkie mają być udostepnione, czy tylko te które wpisujący sobie zarzyczy, czy będzie to zależało od decyzji moderatora? |
Marfu w pierwszym swoim poscie, tylko po co, i tak nikt go nie czyta napisał/a: | 5. Dostępność danych. Każdy rejestrując się zaznacza, czy jego dane mają być dostępne czy nie. Dostępne – czyli daje je do wykorzystania wszystkim, którzy mają na to ochotę. Oczywiście ich zadaniem jest podanie informacji, że obserwacja jest Tego Współpracownika, i została zdeponowana w Kartotece Przyrodniczej. Oczywiście przy wpisywaniu każdej obserwacji zawsze można zmienić status dostępne/niedostępna. Czyli jakiś dodatkowy guzik.
Co do obserwacji niedostępnych - zgodę na wykorzystanie obserwacji można dostać od Zarządzających Kartoteką. A ci mogą ją przyznać wg uznania. No cóż – dajemy niezłą możliwość przechowywania i przetwarzania swoich obserwacji, więc te dane powinny być wykorzystywane.
Dla wybranych gatunków, nawet dla rekordów dostępnych, niektóre pola nie byłyby dostępne dla osób odwiedzających kartotekę. Chodzi oczywiście o gatunki rzadkie, cenne itp. Powiedzmy nie pojawia się miejscowość, gmina, powiat, stanowisko, nadleśnictwo, obręb, leśnictwo, oraz pola atlasowe. Na korzystanie z tych rekordów – potrzebna jest zgoda Zarządzających.
|
Czyli - będą potrzebne takie listy gatunków, dla których obserwacje będą się utajniac z zasady.
Jak jeszcze cos, to prosze smialo pytac |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-04, 15:18
|
|
|
Przypominam temat - prace nad stworzeniem ruszyly |
|
|
|
 |
Dominik

|
Wysłany: 2007-03-15, 22:25
|
|
|
| Marfu ja jestem rowniez za ograniczeniem liczby gatunkow ktore bedzie mozna wpisywac! Po odliczeniu niektorych najpospolitszych gatunkow i tak bedzie to spora liczba. Kartoteka to nie forum gdzie kazdy moze wpisywac swoje obserwacje. Docieniam twoja troske o mozliwie szeroka edukacje mlodziezy ale nie taka powinna być rola kartoteki przyrodniczej. |
_________________ Dominik Krupiński
TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Dominik

|
Wysłany: 2007-03-15, 22:26
|
|
|
Tak wiec jest 3:1 |
_________________ Dominik Krupiński
TP "Bocian" |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2007-03-15, 22:58
|
|
|
Po raz kolejny zgodzę się z przedmówcą. Nie ma sensu robic Kartoteki sikorkowej, bo to po prostu strata czasu i energii. Kartoteka powinna miec jakiś prestiż, który można osiągnąć porzez LISTY GATUNKÓW. Bogatka lęgnie się w całej Polsce i wpisywanie 2 bogatek z wyjścia do parku jest po prostu zaśmiecaniem kartoteki. Owszem, co innego, o czym pisał Tetrao, gdy ktoś poda dane ilościowe... szczególnie dotyczącego pewnego ograniczonego terenu jak np te 15 par lęgowej bogatki w parku x.
Ja myślę, że dużo rzeczy jeszcze wyjdzie w praniu. Moje zdanie - ograniczyc nieco listy i ruszać! Im wczesniej tym lepiej a przeciez kartoteke mozna bedzie caly czas udoskonalac! |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
forestman
Zgórmysyn

|
Wysłany: 2007-03-16, 08:23
|
|
|
kartoteka ma byc mazowiecko-podlaska czy ogolnopolska ?? |
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-03-17, 06:17
|
|
|
| forestman napisał/a: | | kartoteka ma byc mazowiecko-podlaska czy ogolnopolska ?? |
oczywiście ogólnopolska |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-03-18, 16:52
|
|
|
A ja powtorze raz jeszcze - nasza wiedza o przyrodzie Polski jest tak mala, ze informacje o gat. pospolitych tez sie przydadza... Poza tym - pospolitosc rzecz wzgledna. Informacja o zimujacej lodowce na Baltyku sensu pewnie nie ma duzego, ale juz na Mazowszu wprawia serce z szybsze drzenia Zimujaca ges na Slonsku jest normalka, ale na mazowszu - nie... Jak z tego wybrnac? |
|
|
|
 |
|
|