Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Niedźwiedź zabił żubra
Autor Wiadomość
Szybszy 

Wysłany: 2006-08-21, 18:18   

zjelon napisał/a:
[...]
Bo załóżmy niech misio zasmakuje w Żubrach to na ile one wystarczą jako jego pożywienie?, a jak ich zostanie już garstka czy nie staniesz w pierwszym szeregu krzycząc rozwalmy te niedźwiedzie, bo nie będziem mieć Żubrów?

Oczywiście że tak, bo nie interesuje mnie za bardzo dobrobyt pojedyńczych osobników ale całej populacji. I tak właśnie odbieram to doniesienie - jako rzecz korzystną dla obu populacji. Niedźwiedź zachowujący się bliżej swojej natury i jednocześnie dla żubrów korzyść bo wreszcie mają selekcję inną niż 60-letni Niemiec :wink: Swoją drogą to potencjalnie niezła promocja regionu zagranicą i szansa na ściągnięcie więcej turystów i docenienie przez władze zarówno misiów jak i niedżwidzi jako inwestycji, którą trzeba chronić.

amikosik 

Wysłany: 2006-08-27, 23:03   

Myślę że całe zdażenie należy traktować jako sygnał. Co dalej będzie jadł niedzwiedź który upolował żubra. Najłatwiej upolować mu będzie krowę i zacznie się nagonka na misia.

Wychuchol 
Bagienny Potwór

Wysłany: 2006-09-03, 22:27   

Szybszy napisał/a:
Dołączam się do życzeń smacznego. Z podobnej beczki - od osób z KOO słyszałem, że raz ludzie z Boaciana odpędzali na bagnach Nietlickich bieliki atakujące boćka. Karygodne, serio !

To odezwał się atawistyczny instynkt obrony własnego gatunku :wink:

Odpowiedz do tematu