Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurtujące pytania
Autor Wiadomość
Mirek 

Wysłany: 2006-07-11, 20:07   

Paweł Górski napisał/a:
A\czy ptaki sapią?

To tylko przenośnia - chciałem napisać siedzi w cieniu z otwartym dziobem :grin:

lord haos 
Zbychu

Wysłany: 2006-07-27, 23:31   

Zastanawialem się gdzie umieścić te pytania (niewiedza :shock: , czy tu) :wink:
Chodzi mi o to czy z drapoli występujących w Polsce tylko Kania ruda ma tak charakterystycznie wcięty ogon? Czy to możliwe abym ją widział nad jeziorem Kisajno?
Kolejne moje pytanie to, który z ptaków lęgowych jest najpospolitszy (spotkałem się z tym, że Zięba) a który najrzadszy?

pieczara 
Adam, bądź Wirus :]

Wysłany: 2006-07-28, 01:01   

Ja mogę Ci odpowiedzieć napierwsze pytanie, tak wciety ogon ma również kania czarna :wink: . A co do reszty nie mam pojęcia :cool: .

jolanta 

Wysłany: 2006-07-28, 03:04   

Jestem tu po raz pierwszy i mam lekką tremę.Mieszkam niedaleko granicy z Niemcami,na wsi i ptaków jest tu zatrzęsienie.Przez moją łąkę płynie rzeczka(jeszcze),ptaki piją wodę z psich misek i od gołębi,więc myślałam,że nie ma problemu.Ale ostatnio w wiadrze,z którego piją konie,utopił się młody ptak(chyba wróbel).Potem złapałam w stajni na oknie jakieś maleństwo-pierwiosnka lub piecuszka-nie miałam czasu mu się przyjrzeć,bo tak zaczął piszczeć ze strachu,że szybko go wypuściłam.Od razu wystawiłam na łąkę kuwety z wodą,z dala od krzaków,żeby żaden kot się nie podkradł.Jak uda mi się zrobić jakieś dobre zdjęcie,to postaram się przesłać.Pozdrawiam Jolanta

Beata 
Gorzów n/Wartą

Wysłany: 2006-07-28, 07:06   

witam krajankę :green: cześć Jola - fajnie , że zadbałaś o ptaszki!

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2006-07-28, 09:56   

pieczara napisał/a:
tak wciety ogon ma również kania czarna

nie aż tak bardzo jak ruda. wcięcie jest u czarnej dożo płytsze.

mixer 
Mateusz

Wysłany: 2006-07-28, 10:21   

[quote="lord haos"]Kolejne moje pytanie to, który z ptaków lęgowych jest najpospolitszy (spotkałem się z tym, że Zięba) [quote]
Z tym napospolitszym to chyba zakleży od miejsca u mnie jest więcej np. mazurka czy kawki od zięby :roll:

Mirek 

Wysłany: 2006-07-28, 10:41   

mixer napisał/a:
Z tym napospolitszym to chyba zakleży od miejsca u mnie jest więcej np. mazurka czy kawki od zięby

Myśląc tym sposobem, to u mnie jest najwięcej wróbla i jerzyka. Ale mixer ocenę liczebności podaje się dla jakiegoś większego obszaru, króry obejmuje zróżnicowany krajobraz i zwykle się przelicza na powierzchnię 100 km kw. Wtedy, nawet jeśli Twoja miejscowość znajdzie się pośrodku takiego obszaru, to zięby i tak będzie więcej. Jest to gatunek, który zasiedla lasy i zadrzewienia wszelkiego typu, aleje przydrożnych drzew, parki miejskie, zieleń na cmentarzach, ect., a przecież w tych środowiskach na ogół wróbla ani mazurka nie uśwaiadczysz!

Batman 

Wysłany: 2006-07-28, 13:59   

lord haos napisał/a:
Kolejne moje pytanie to, który z ptaków lęgowych jest najpospolitszy (spotkałem się z tym, że Zięba) a który najrzadszy?

Wszystko zalezy jakie kryterium legowosci wezmiesz pod uwage, czy chodzi o teren otwarty, lesny, gorski. Generalnie najrzadszy w Polsce jest Kulon i drop, ale ten ostatni juz chyba wyginal na naszych ziemiach :sad:

Mirek 

Wysłany: 2006-07-28, 14:50   

Batman napisał/a:
Generalnie najrzadszy w Polsce jest Kulon i drop,

To bardzo względne. A szablodziób?! A szczudłak?! I inne...
A dropie to Panie juz dawno u nas wyginęły! :wink:

jolanta 

Wysłany: 2006-07-29, 04:22   

Witam!
U mnie zdecydowanie jest najwięcej wróbli(na oko setka będzie),może dlatego,że mają co jeść(ziarno od gołębi,ale i ryż z mięsem od psów).Mają też gdzie się gnieździć,tak że żyć,nie umierać.Kiedyś odchowałam wróbla od gołego pisklaka(na moczonym granulacie dla miękkojadów-miałam wtedy gwarka) i gorszego agresora w życiu nie widziałam.Rządził w całym pokoju.
Mam pytanie-skąd kukułka wie,że jest kukułką,a nie myśli,że należy do gatunku,który ją wychował?Z tego,co wiem,pisklęta"odwzorowują"potem to,co widziały od wyklucia.Dlatego często pisklęta wychowywane przez mamki lub człowieka,mają potem problemy z doborem partnera.
U nas dziś lało i zrobiło się strasznie duszno.A w kuwetach rządzą wróble...
Pozdrawiam,Jola

sas 

Wysłany: 2006-07-29, 07:52   

lord haos napisał/a:
Chodzi mi o to czy z drapoli występujących w Polsce tylko Kania ruda ma tak charakterystycznie wcięty ogon? Czy to możliwe abym ją widział nad jeziorem Kisajno?

Wieksze prawdopodobienstwoze iz widziales kanie czarną ,nad Kisajnem kilkakrotnie juz obserwowalem Milvus migrans .W zeszlym roku plywajac po Kisajnie udalo mi sie nawet spotkac cala rodzinke z trojka mlodych .

Jarek P 

Wysłany: 2006-07-31, 07:49   

jolanta napisał/a:
Mam pytanie-skąd kukułka wie,że jest kukułką,a nie myśli,że należy do gatunku,który ją wychował?Z tego,co wiem,pisklęta"odwzorowują"potem to,co widziały od wyklucia.Dlatego często pisklęta wychowywane przez mamki lub człowieka,mają potem problemy z doborem partnera.

Tzw. wdrukowanie nie występuje u wszystkich ptaków. Można to zaobserwować np. u kaczek.

jolanta 

Wysłany: 2006-08-01, 02:38   

Dzięki,ale i tak uważam,że to niesamowite.
Jolanta

Janka 

Wysłany: 2006-08-01, 14:24   

Co może być powodem, że kawka się nie odzywa - jedyne dźwięki to coś jakby kaszlnięcia.
Ptak musiał być u ludzi (albo jest wyjątkowo odważna lub zdesperowana). Przychodzi do nas na balkon na biały ser (nic innego jej nie interesuje).

Odpowiedz do tematu