|
Nurtujące pytania |
| Autor |
Wiadomość |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-11, 20:07
|
|
|
| Paweł Górski napisał/a: | | A\czy ptaki sapią? |
To tylko przenośnia - chciałem napisać siedzi w cieniu z otwartym dziobem |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
lord haos
Zbychu

|
Wysłany: 2006-07-27, 23:31
|
|
|
Zastanawialem się gdzie umieścić te pytania (niewiedza , czy tu)
Chodzi mi o to czy z drapoli występujących w Polsce tylko Kania ruda ma tak charakterystycznie wcięty ogon? Czy to możliwe abym ją widział nad jeziorem Kisajno?
Kolejne moje pytanie to, który z ptaków lęgowych jest najpospolitszy (spotkałem się z tym, że Zięba) a który najrzadszy? |
_________________ Nic nie przeraża weterynarza! |
|
|
|
 |
pieczara
Adam, bądź Wirus :]

|
Wysłany: 2006-07-28, 01:01
|
|
|
Ja mogę Ci odpowiedzieć napierwsze pytanie, tak wciety ogon ma również kania czarna . A co do reszty nie mam pojęcia . |
|
|
|
 |
jolanta
|
Wysłany: 2006-07-28, 03:04
|
|
|
| Jestem tu po raz pierwszy i mam lekką tremę.Mieszkam niedaleko granicy z Niemcami,na wsi i ptaków jest tu zatrzęsienie.Przez moją łąkę płynie rzeczka(jeszcze),ptaki piją wodę z psich misek i od gołębi,więc myślałam,że nie ma problemu.Ale ostatnio w wiadrze,z którego piją konie,utopił się młody ptak(chyba wróbel).Potem złapałam w stajni na oknie jakieś maleństwo-pierwiosnka lub piecuszka-nie miałam czasu mu się przyjrzeć,bo tak zaczął piszczeć ze strachu,że szybko go wypuściłam.Od razu wystawiłam na łąkę kuwety z wodą,z dala od krzaków,żeby żaden kot się nie podkradł.Jak uda mi się zrobić jakieś dobre zdjęcie,to postaram się przesłać.Pozdrawiam Jolanta |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-07-28, 07:06
|
|
|
witam krajankę cześć Jola - fajnie , że zadbałaś o ptaszki! |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
mixer
Mateusz

|
Wysłany: 2006-07-28, 10:21
|
|
|
[quote="lord haos"]Kolejne moje pytanie to, który z ptaków lęgowych jest najpospolitszy (spotkałem się z tym, że Zięba) [quote]
Z tym napospolitszym to chyba zakleży od miejsca u mnie jest więcej np. mazurka czy kawki od zięby |
_________________ Najtrudniej jest na końcu miesiąca, zwłaszcza przez ostatnie 30 dni
"Wszystko, co dobre, jest drogie, nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie"
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-28, 10:41
|
|
|
| mixer napisał/a: | | Z tym napospolitszym to chyba zakleży od miejsca u mnie jest więcej np. mazurka czy kawki od zięby |
Myśląc tym sposobem, to u mnie jest najwięcej wróbla i jerzyka. Ale mixer ocenę liczebności podaje się dla jakiegoś większego obszaru, króry obejmuje zróżnicowany krajobraz i zwykle się przelicza na powierzchnię 100 km kw. Wtedy, nawet jeśli Twoja miejscowość znajdzie się pośrodku takiego obszaru, to zięby i tak będzie więcej. Jest to gatunek, który zasiedla lasy i zadrzewienia wszelkiego typu, aleje przydrożnych drzew, parki miejskie, zieleń na cmentarzach, ect., a przecież w tych środowiskach na ogół wróbla ani mazurka nie uśwaiadczysz! |
 |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-07-28, 13:59
|
|
|
| lord haos napisał/a: | | Kolejne moje pytanie to, który z ptaków lęgowych jest najpospolitszy (spotkałem się z tym, że Zięba) a który najrzadszy? |
Wszystko zalezy jakie kryterium legowosci wezmiesz pod uwage, czy chodzi o teren otwarty, lesny, gorski. Generalnie najrzadszy w Polsce jest Kulon i drop, ale ten ostatni juz chyba wyginal na naszych ziemiach |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-07-28, 14:50
|
|
|
| Batman napisał/a: | | Generalnie najrzadszy w Polsce jest Kulon i drop, |
To bardzo względne. A szablodziób?! A szczudłak?! I inne...
A dropie to Panie juz dawno u nas wyginęły! |
 |
|
|
|
 |
jolanta
|
Wysłany: 2006-07-29, 04:22
|
|
|
Witam!
U mnie zdecydowanie jest najwięcej wróbli(na oko setka będzie),może dlatego,że mają co jeść(ziarno od gołębi,ale i ryż z mięsem od psów).Mają też gdzie się gnieździć,tak że żyć,nie umierać.Kiedyś odchowałam wróbla od gołego pisklaka(na moczonym granulacie dla miękkojadów-miałam wtedy gwarka) i gorszego agresora w życiu nie widziałam.Rządził w całym pokoju.
Mam pytanie-skąd kukułka wie,że jest kukułką,a nie myśli,że należy do gatunku,który ją wychował?Z tego,co wiem,pisklęta"odwzorowują"potem to,co widziały od wyklucia.Dlatego często pisklęta wychowywane przez mamki lub człowieka,mają potem problemy z doborem partnera.
U nas dziś lało i zrobiło się strasznie duszno.A w kuwetach rządzą wróble...
Pozdrawiam,Jola |
|
|
|
 |
sas

|
Wysłany: 2006-07-29, 07:52
|
|
|
| lord haos napisał/a: | | Chodzi mi o to czy z drapoli występujących w Polsce tylko Kania ruda ma tak charakterystycznie wcięty ogon? Czy to możliwe abym ją widział nad jeziorem Kisajno? |
Wieksze prawdopodobienstwoze iz widziales kanie czarną ,nad Kisajnem kilkakrotnie juz obserwowalem Milvus migrans .W zeszlym roku plywajac po Kisajnie udalo mi sie nawet spotkac cala rodzinke z trojka mlodych . |
|
|
|
 |
Jarek P
|
Wysłany: 2006-07-31, 07:49
|
|
|
| jolanta napisał/a: | | Mam pytanie-skąd kukułka wie,że jest kukułką,a nie myśli,że należy do gatunku,który ją wychował?Z tego,co wiem,pisklęta"odwzorowują"potem to,co widziały od wyklucia.Dlatego często pisklęta wychowywane przez mamki lub człowieka,mają potem problemy z doborem partnera. |
Tzw. wdrukowanie nie występuje u wszystkich ptaków. Można to zaobserwować np. u kaczek. |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
 |
jolanta
|
Wysłany: 2006-08-01, 02:38
|
|
|
Dzięki,ale i tak uważam,że to niesamowite.
Jolanta |
|
|
|
 |
Janka
|
Wysłany: 2006-08-01, 14:24
|
|
|
Co może być powodem, że kawka się nie odzywa - jedyne dźwięki to coś jakby kaszlnięcia.
Ptak musiał być u ludzi (albo jest wyjątkowo odważna lub zdesperowana). Przychodzi do nas na balkon na biały ser (nic innego jej nie interesuje). |
_________________ Janka |
|
|
|
 |
|
|