|
Platformy dla ptaków(nie tylko dla bocianów)!! |
| Autor |
Wiadomość |
wieslawbaginski
|
Wysłany: 2009-09-23, 20:02
|
|
|
| TB napisał/a: | | czupkach starych drzew (najczesciej na sosnie ponad 200 letniej), tak, zeby miały swobodny dolot, gdyz nie lubią latac miedzy drzewami... |
Zarówno przyrodnicy wszelkiej maści jak i leśnicy nie lubią by ktoś tam właził bez zdanego kursu alpinistycznego i wciągał coś z czym razem może zlecieć lub osobno , oczywiście na to też będziesz miał swoją odpowiedź. |
| Ostatnio zmieniony przez wieslawbaginski 2009-09-23, 20:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-23, 20:05
|
|
|
a czy ty mysli, ze bede ryzykował zycie?
Jak sie zrobi 10-15 platform, to wtedy ktos z KOO przyjedzie i zamontuje w 2-3 zaprzyjaźnionych leśnictwach.... |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2009-09-24, 08:58
|
|
|
| TB, masz wielkie ambicje i kibicuję Ci z całej siły. Zanim rozpoczniesz budowę tych platform dla szponiastych to koniecznie skontaktuj się z tym kimś z KOO, żeby się spotkać i porozmawiać. Niech Ci nakreśli jak wygląda taka platforma, jakie parametry techniczne musi mieć. Musisz wiedzieć, że gniazda szponiastych ważą bardzo często ponad tonę i Twoja konstrukcja musi to wytrzymać. No i zanim wykonasz te platformy musisz mieć pewność, że ktoś je powiesi. Powinieneś też zacząć od zgody z Nadleśnictwa, najlepiej pisemnej. Tak to wygląda w świecie dorosłych, gdzie marzenia maleją. |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-24, 14:07
|
|
|
juz z nadlesnictwe sie kontaktowałem w celu powieszenia zwykłych budek, a oni odpisali, ze musze sie skontaktowac z lesnikami, a znam kilku i napewno w 2 lesnictwach będzie mozna cos takiego zamontować!
Masz racje skontaktuje sie, z kims z KOO, zeby poznac szczególy takiej budowy. Mniej wiecej wiem jak powinna wyglądać taka platforma.
A co do powieszenia. Na pewno będą chcieli powiesić, zawsze połowa roboty wykonana...a jak nie bedą chcieli, to moja znajoma im powie, to zrobią....
A co do wytrzymałosci. Dlatego chce, zeby powiesic to na jesień, zeby złe spadły z drzewa za nim ptaki złożą legi...
A po za tym, jedną, pierwszą platforme zostanie przeciagnieta przez 3-4 km przez dziury z predkoscia 50km/h, wiec zobaczymy czy wytrzyma... I jeszcze zrzucę z 1-2 pietra...
Ktos moze powiedzieć, ze jestem "powa**ny", ale mi tylko chodzi o bezpieczenstwo..ptaków |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2009-09-24, 14:18
|
|
|
| TB napisał/a: | | I jeszcze zrzucę z 1-2 pietra... |
No powali....łeś mnie na kolana tym zamiarem
| TB napisał/a: | | Dlatego chce, zeby powiesic to na jesień, zeby złe spadły z drzewa za nim ptaki złożą legi... |
Myślisz, że jak wytrzymają jesień i nie spadną to na wiosnę będzię ok? Przecież jak przylecą ptaki i zbudują na Twojej platformie gniazdo to będzie ono ważyło dużo więcej. A co roku będzie przybywać gałązek... Słaby ten test z przetrzymaniem jesieni. |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-24, 14:21
|
|
|
ale lepiej na jesien, niz na zime i wiosne..
Na zimę bedzie niebezpiecznie zakładać..a na wiosnę moze być za póżno!!
A jak sam mowiłes gniazdo moze warzyć 0,5 tony(rzadko, ale jest to prawdopodobne), to własnie zrzucenie z 1-2 pietra da jako tako wyobrażenie o wytrzymałość... |
|
|
|
 |
mender

|
Wysłany: 2009-09-24, 14:25
|
|
|
Oj TB zacznij się uczyć i trochę myśleć. To że samochód się rozbija waląc w drzewo nie znaczy że jest źle skonstruowany. Analogicznie.... domyśl się co z platformą.
Mechanika się kłania! A właściwie to odrobina myślenia, ale z Twoich postów wynika że nawet tej odrobiny nie można od Ciebie wymagać. |
|
|
|
 |
TB

|
Wysłany: 2009-09-24, 14:29
|
|
|
taaa. ale jak czołg walnie w drzewo, to albo człog złamie drzewo, albo człog sie zatrzyma, i tylko lekko pancerz sie wgniecie..
A nie chce miec na sumieniu 1 legu albo i wiecej, ze taka platforma spadła..
A jak wytrzyma, przeciągnięcie przez doły, to wytrzyma wyładowanie duzego ptaka.. |
|
|
|
 |
|
|