Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obserwacje przy budkach lęgowych 2008
Autor Wiadomość
morelee 

Wysłany: 2008-05-07, 18:06   

W mojej działkowej budce wysiaduje sikora modra. bardzo się cieszę, bo po pleszcze jakieś 15 lat temu miałam co roku tylko mazurki w tzrech budkach.

Andrzej S 

Wysłany: 2008-05-11, 23:29   

Ja także kupiłem w zeszłym roku dwie takie budki. Wybrałem takie, które miały grube ścianki i daszki. Usunąłem patyczki pod otworem wlotowym i dorobiłem przedłużenie dachu, aby ewentualny drapieżnik nie mógł łatwo się dostać. W zeszłym roku ptaki nie zajęły budek, ale w tym obie są zajęte. W jednej zamieszkały modraszki a w drugiej bogatki. :grin:
Budki nie popękały, ale rzeczywiście, oczyszczenie ich będzie sporym problemem. Zastanawiam się jak na przyszłość rozwiązać ten problem. Muszę wymyślić jakieś mocowanie umożliwiające łatwe zdejmowanie. Rozważam też, choć to znacznie trudniejsze, dorobienie otwieranej podłogi. Widziałem takie rozwiązanie w lesie.
Moje budki.

Kiepskie strasznie, aparat był uszkodzony.

Budka w lesie.

Maria02 

Wysłany: 2008-05-18, 18:45   

Moje szpaczki juz wyprowadzaja młode w niektórych juz spiewaja samce na drugie legi I po raz pierwszy mam młode bogatki sa na jabłoni wchodziły juz wiosna ale myslalam ze tak tylko ale okazuje sie ze od kilku lat wisiały budki i nic teraz pierwszy raz mam młode bogatki musze zobaczyc jeszcze w lasku u mnie tam mąż widział jak samczyk spiewał przy budce zrobie obsewacje i napisze :grin:

Basior 

Wysłany: 2008-05-20, 06:26   

Maria02 napisał/a:
Moje szpaczki juz wyprowadzaja młode
Tak jak w wiekszości budek, miedzy innymi tu: http://fotoguma.blox.pl/2008/05/szpaki-cd.html
klika dni wczesniej pierwsza seria zdjęć. Dodam, ze fotki Gumy są na nbocianowej płycie o budkach :grin:

Corvus 
Corvus corax

Wysłany: 2008-05-20, 09:18   

Basior napisał/a:
Dodam, ze fotki Gumy są na nbocianowej płycie o budkach

całkiem ciekawe fotki, ......mam nadzieje że teksty Gumy nie są na owej płycie....... ;)

Cytat:
Karmienie odbywa się bardzo intensywnie. Rodzice przylatują, co pięć minut przynoszą trawę, muchy, glizdy, morwy i małe liszki. Pisklaki są już bardzo durze i lada dzień cała rodzina odleci

a co to morwy??? ;)

morelee 

Wysłany: 2008-05-20, 14:35   

"Moje" sikorki modre mają 7 lub więcej piskląt. Karmią nie zwracając uwagi na ludzi w bliskości budki. Mazurki też już karmią maluchy, ale do nich nie da się zajzeć.

Maria02 

Wysłany: 2008-05-20, 20:50   

Zdjecia wypas swietne ja mam problem mój szpaczek gotowy do wylotu ten którego chowamy od 2 tygodni ale jak go nauczyc by sam jadł kladziemy mu jedzonko dajemy na podłoge ale niezbyt chetnie je woli karmienie i mam problem najchetniej kable dziury szparki oglada fruwa ale do reki go sie złapie mam nadzieje ze bedzie dziki tylko z jedzeniem samodzielnym problem :???: a morwy to drzewa ale jeszcze za wczesnie na owoce tzw jagody morwy wiec co to :?:

Basior 

Wysłany: 2008-05-20, 21:41   

Corvus napisał/a:
a co to morwy???
W Wawie jest wszystko... :razz:

Ania B. 

Wysłany: 2008-05-20, 23:16   

a to moje działkowe szpaczki, tylko patrzeć jak sie wyprowadzą

szpaki2.jpg
Plik ściągnięto 192 raz(y) 100,9 KB

szpaki1.jpg
Plik ściągnięto 194 raz(y) 64,37 KB

szpaki.jpg
Plik ściągnięto 188 raz(y) 30,41 KB

Aga 

Wysłany: 2008-10-20, 17:53   

Dzisiaj zaczęłam czyścić swoje budki i w jednej z nich było typowe gniazdo bogatki a na nim świeżo przyniesione liście, długie pędy traw... Co to za zwierzątko przyniosło do budki te liście? (otwór wejściowy w budce 3cm)

marioptak 

Wysłany: 2008-10-20, 21:30   

Aga napisał/a:
Dzisiaj zaczęłam czyścić swoje budki i w jednej z nich było typowe gniazdo bogatki a na nim świeżo przyniesione liście, długie pędy traw... Co to za zwierzątko przyniosło do budki te liście? (otwór wejściowy w budce 3cm)

prawdopodobnie to mysz

vermilion 

Wysłany: 2008-10-20, 21:44   

a może ktoś mądry wie skąd biorą się martwe żaby (trawna lub moczarowa) w budkach ptasich ;D budki wiszą w puszczy białowieskiej :wink:

dodam,że to na 100% nie były rzekotki i nie ma mowy, że same tam weszły

Basior 

Wysłany: 2008-10-20, 22:17   

vermilion napisał/a:
skąd biorą się martwe żaby (trawna lub moczarowa) w budkach ptasich ;D budki wiszą w puszczy białowieskiej
Najprawdopodobniej spiżarnia łasicy. Nad Wisłą mielismy: żaby, myszy i trznadle... Wszystko w budkach typu A czyli srednica wlotu 33 mm.

Odpowiedz do tematu