|
obserwacje przy budkach lęgowych 2008 |
| Autor |
Wiadomość |
morelee
|
Wysłany: 2008-05-07, 18:06
|
|
|
| W mojej działkowej budce wysiaduje sikora modra. bardzo się cieszę, bo po pleszcze jakieś 15 lat temu miałam co roku tylko mazurki w tzrech budkach. |
_________________ www.idara.pl
 |
|
|
|
 |
Andrzej S
|
Wysłany: 2008-05-11, 23:29
|
|
|
Ja także kupiłem w zeszłym roku dwie takie budki. Wybrałem takie, które miały grube ścianki i daszki. Usunąłem patyczki pod otworem wlotowym i dorobiłem przedłużenie dachu, aby ewentualny drapieżnik nie mógł łatwo się dostać. W zeszłym roku ptaki nie zajęły budek, ale w tym obie są zajęte. W jednej zamieszkały modraszki a w drugiej bogatki.
Budki nie popękały, ale rzeczywiście, oczyszczenie ich będzie sporym problemem. Zastanawiam się jak na przyszłość rozwiązać ten problem. Muszę wymyślić jakieś mocowanie umożliwiające łatwe zdejmowanie. Rozważam też, choć to znacznie trudniejsze, dorobienie otwieranej podłogi. Widziałem takie rozwiązanie w lesie.
Moje budki.
Kiepskie strasznie, aparat był uszkodzony.
Budka w lesie.
 |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2008-05-18, 18:45
|
|
|
Moje szpaczki juz wyprowadzaja młode w niektórych juz spiewaja samce na drugie legi I po raz pierwszy mam młode bogatki sa na jabłoni wchodziły juz wiosna ale myslalam ze tak tylko ale okazuje sie ze od kilku lat wisiały budki i nic teraz pierwszy raz mam młode bogatki musze zobaczyc jeszcze w lasku u mnie tam mąż widział jak samczyk spiewał przy budce zrobie obsewacje i napisze |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2008-05-20, 06:26
|
|
|
| Maria02 napisał/a: | | Moje szpaczki juz wyprowadzaja młode | Tak jak w wiekszości budek, miedzy innymi tu: http://fotoguma.blox.pl/2008/05/szpaki-cd.html
klika dni wczesniej pierwsza seria zdjęć. Dodam, ze fotki Gumy są na nbocianowej płycie o budkach |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
morelee
|
Wysłany: 2008-05-20, 14:35
|
|
|
| "Moje" sikorki modre mają 7 lub więcej piskląt. Karmią nie zwracając uwagi na ludzi w bliskości budki. Mazurki też już karmią maluchy, ale do nich nie da się zajzeć. |
_________________ www.idara.pl
 |
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2008-05-20, 20:50
|
|
|
Zdjecia wypas swietne ja mam problem mój szpaczek gotowy do wylotu ten którego chowamy od 2 tygodni ale jak go nauczyc by sam jadł kladziemy mu jedzonko dajemy na podłoge ale niezbyt chetnie je woli karmienie i mam problem najchetniej kable dziury szparki oglada fruwa ale do reki go sie złapie mam nadzieje ze bedzie dziki tylko z jedzeniem samodzielnym problem a morwy to drzewa ale jeszcze za wczesnie na owoce tzw jagody morwy wiec co to |
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2008-05-20, 21:41
|
|
|
| Corvus napisał/a: | | a co to morwy??? | W Wawie jest wszystko... |
|
|
|
 |
Ania B.

|
Wysłany: 2008-05-20, 23:16
|
|
|
a to moje działkowe szpaczki, tylko patrzeć jak sie wyprowadzą
szpaki2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 192 raz(y) 100,9 KB |
szpaki1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 194 raz(y) 64,37 KB |
szpaki.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 188 raz(y) 30,41 KB |
|
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 2008-10-20, 17:53
|
|
|
| Dzisiaj zaczęłam czyścić swoje budki i w jednej z nich było typowe gniazdo bogatki a na nim świeżo przyniesione liście, długie pędy traw... Co to za zwierzątko przyniosło do budki te liście? (otwór wejściowy w budce 3cm) |
|
|
|
 |
marioptak

|
Wysłany: 2008-10-20, 21:30
|
|
|
| Aga napisał/a: | | Dzisiaj zaczęłam czyścić swoje budki i w jednej z nich było typowe gniazdo bogatki a na nim świeżo przyniesione liście, długie pędy traw... Co to za zwierzątko przyniosło do budki te liście? (otwór wejściowy w budce 3cm) |
prawdopodobnie to mysz |
_________________ "APUS" Mariusz Grzeniewski
www.apusmg.pl |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2008-10-20, 21:44
|
|
|
a może ktoś mądry wie skąd biorą się martwe żaby (trawna lub moczarowa) w budkach ptasich ;D budki wiszą w puszczy białowieskiej
dodam,że to na 100% nie były rzekotki i nie ma mowy, że same tam weszły |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2008-10-20, 22:17
|
|
|
| vermilion napisał/a: | | skąd biorą się martwe żaby (trawna lub moczarowa) w budkach ptasich ;D budki wiszą w puszczy białowieskiej | Najprawdopodobniej spiżarnia łasicy. Nad Wisłą mielismy: żaby, myszy i trznadle... Wszystko w budkach typu A czyli srednica wlotu 33 mm. |
|
|
|
 |
|
|