|
Oznaczanie gryzoni |
| Autor |
Wiadomość |
marioptak

|
Wysłany: 2007-09-10, 10:25
|
|
|
ok
dzięki bardzo |
|
|
|
 |
kania ruda

|
Wysłany: 2007-10-23, 10:44
|
|
|
Emys,
Możesz powiedzieć, gdzie te zdjęcia były robione, chodzi mi o miejsce na terenie kraju i o siedlisko. zastanawia mnie tak duza ilość tych gryzoni, czy to było gniazdo?
sądząc po siedlisku (jakies drzewa) i po kolorze siersci (takie rudawe jakies) wnioskuje ze moze to byc nornica ruda.
ogolnie wspaniale znalezisko i super zdjecia! |
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 2008-11-03, 17:50
|
|
|
Witam:)
W mojej budce dla ptaków prawdopodobnie nadal przebywa mysz... Przynosi ciągle nowe liście, źdźbła traw. Czy da się zidentyfikować gatunek myszy dzięki "materiałowi" który znosi do budki lub np. po odchodach? |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2008-11-03, 18:34
|
|
|
Aga jak przebywa to ją złap i ja Ci ją oznaczę |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2008-11-03, 18:47
|
|
|
Po odchodach moze sie uda czy mysz, czy moze orzesznica Po gniezdzie - trudniej, ale moze... A za dnia tam nie przebywa? Bo wiesz, w zasadzie z myszy w gre wchodzi mysz lesna i mysz lesna Ewentualnie jakis pilch. |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2008-11-03, 19:03
|
|
|
Na pewno nie pilch, widziałem gniazdko na fotkach w niczym nie przypomina pilchowego, nawet lokalizacja budki od razu sama za siebie "mówi, że tutaj pilcha nie spotkasz" to jest mysie tylko czy myszy leśnej czy zaroślowej tego nikt jeszcze nie wie .......... |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 2008-11-03, 20:17
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | A za dnia tam nie przebywa? |
No właśnie nie wiem... Cały czas nie mogę jej tam zastać. Wczoraj np. zaglądałam z samego rana i wieczorem gdy było już ciemno i myszki nie zastałam. A odchodów jest sporo...
A czemu w grę wchodzi tylko mysz leśna? Żadna inna mysz nie mogła by być w tej budce? |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2008-11-04, 09:50
|
|
|
Inne raczej nie lataja po drzewach. A jakie to srodowisko, ze orzesznica odpada? Poza tym kolega mial koszatke w bude w sadzie |
|
|
|
 |
vermilion

|
Wysłany: 2008-11-04, 12:42
|
|
|
| Marfu napisał/a: | Poza tym kolega mial koszatke w bude w sadzie |
a jeśli można się zapytać, gdzie kolega mieszka?? |
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 2008-11-04, 17:44
|
|
|
| Marfu napisał/a: | Inne raczej nie lataja po drzewach. A jakie to srodowisko, ze orzesznica odpada? Poza tym kolega mial koszatke w bude w sadzie |
Ja nie mówię, że to nie jest orzesznica... Nie znam się, więc nie będę nawet próbowała przypuszczać co to może być
Budka jest umieszczona ok. 2m nad ziemią w pewnej odległości od zabudowań (ok. 10m) ale w terenie ogrodzonym. Obok tego drzewa na którym jest budka znajdują się jeszcze 1 duże drzewo i sporo młodych drzewek. Dalej za ogrodzeniem są łąki i niewielki lasek (ok. 30m od budki). Dodam jeszcze że w tym materiale, który znosi to zwierzątko najwięcej jest trawy, kilka liści i sporo piór. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2008-11-05, 11:25
|
|
|
| vermilion napisał/a: | | a jeśli można się zapytać, gdzie kolega mieszka?? |
Kolega, niestety byly mieszka w Konskich, a koszatke mial na Ziemi Koneckiej.
Aga - to jeszcze pytanie, czy te pioranie mogly byc wczesniej po jakims szpaku czy sikorce? Srodowiskowo moglaby byc orzesznica, ale pior to ona nie znosi do gniazda... No i powinna przestac sie pojawiac, bo juz spia. |
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 2008-11-05, 17:45
|
|
|
| Marfu napisał/a: | | Aga - to jeszcze pytanie, czy te pioranie mogly byc wczesniej po jakims szpaku czy sikorce? |
Nie, bo budka była wcześniej czyszczona... Dopiero później znalazły się w niej te pióra, liście i trawa... |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2008-11-05, 19:58
|
|
|
| Aga napisał/a: | | Nie, bo budka była wcześniej czyszczona... Dopiero później znalazły się w niej te pióra, liście i trawa... | Z tym, że własnie teraz mazurki budują gniazda jesienne z duzym udziałem piór i myszka mogła skorzystać, ja nigdy nie spotkałem sie z tym aby jakis ssak znosił pióra do budki, no chyba ze z całym ptakiem do spiżarni... |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
vermilion

|
|
|
|
 |
Sony

|
Wysłany: 2008-11-10, 09:14
|
|
|
| Jeśli chodzi o te gryzonie z powodzi, to jeśli nie są to karczowniki, to podejrzewam, że są to któreś z norników- północne lub bure. |
|
|
|
 |
|
|