Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zastrzelony pies!!
Autor Wiadomość
GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-19, 21:46   

lis23 napisał/a:
e wataha zdziczałych psów może być sojusznikiem leśników: dzięki obecności takich psów w lesie zwierzyna płowa / sarny,jelenie / nie czuje się bezpiecznie i często zmienia miejsce żerowania co powoduje ze szkody są mniejsze

Panie Boże widzisz i nie grzmisz...kwintesencja głupoty, infantylizmu i "szerokiej wiedzy przyrodniczej" - jak sam lis kiedys pisał dla takich osób na forum przyrodniczym nie powinno być miejsca.
Anton napisał/a:
zakazu wypuszczania kotów bez dozoru w porze lęgowej ptaków,

i puszczania bąków tzw cichaczy w środkach komunikacji miejskiej - równie realne :wink:
Weles napisał/a:
czyli eliminację, zacznijcie od gatunku ludzkiego, wszak on na koncie ma największe dzieło zniszczenia i zabijania tak ptaków, jak i całej reszty organizmów.

weles no to daj dobry przykład zobaczymy jak ci pójdzie może nas skusisz.
Cytat:
Weles, ja tylko opisuję czyjąś subiektywną opinię - cytuję:

cytujesz stek bzdur i bełkot jeśli to ŹRÓDŁO twojej wiedzy fachowej to moje gratulacje - nic dodać nic ując fachura z ciebie pierwsza klasa.
Swoją drogą po raz kolejny dziwię się adminowi że puszcza taki bełkot w eter. Zaraz ktoś jeszcze zacznie lansować pogląd iż to słońce kręci się wokół ziemi.
Bzdury, bzdury, bzdury i bełkot mógł to napisać ktoś kto edukację zakończył na etapie budowy jądra komórkowego.

lis23 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-20, 00:44   

Weles - nigdzie nie pisałem ze pies pełni rolę selekcjonera a tylko że jego obecność " może " mieć wpływ na szkody w uprawach leśnych.

Weles napisał/a:
Myśliwy, pies i kot są obcymi i negatywnymi elementami w lesie, dlatego powinni być z niego usunięci.

Krótko: nie jestem zwolennikiem zabijania psów i kotów,jestem zwolennikiem zmian prawa oraz edukacji społeczeństwa ale owa edukacja nie powinna się odbywać za pomocą dwururki bo w ten sposób do człowieka nie przemówisz a tylko jeszcze bardziej go rozsierdzisz - do człowieka dotrzesz za pomocą edukacji oraz ... uderzając go po kieszeni
tylko w ten sposób można ludzi czegoś nauczyć - sama frustracja myśliwych nic tu nie da.

GrzegorzBP napisał/a:
Swoją drogą po raz kolejny dziwię się adminowi że puszcza taki bełkot w eter.

Oj,Grzegorzu, policz sobie ileż to razy puszczano tutaj płazem Twoje prowokacje i szydzenie sobie z innych forumowiczów ;)

Jeszcze raz: nie popieram zabijania psów i kotów jako jedynej metody walki z bezdomnością zwierząt domowych oraz z nieodpowiedzialnością właścicieli zwierząt

nie popieram też idei że im więcej psów zginie niesłusznie z ręki myśliwych,tym gorszą opinie będą mięli ci drudzy w społeczeństwie
na opinię myśliwi pracują sobie w różnoraki sposób,śmierć zwierząt na spacerze z właścicielami nie powinna tu wiele zmienić w negatywnym wizerunku myśliwego w społeczeństwie.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-20, 09:19   

lis23 napisał/a:
policz sobie ileż to razy puszczano tutaj płazem Twoje prowokacje i szydzenie sobie z innych forumowiczów

a ile raz pisanie głupot i dyrdymałów
lis23 napisał/a:
nie popieram zabijania psów i kotów jako jedynej metody walki z bezdomnością zwierząt domowych oraz z nieodpowiedzialnością właścicieli zwierząt

i nikt tego nie popiera - tylko że żadne z proponowanych rozwiązań dodatkowych jest NIEREALNE
lis23 napisał/a:
śmierć zwierząt na spacerze z właścicielami nie powinna tu wiele zmienić w negatywnym wizerunku myśliwego w społeczeństwie.

to jeszcze raz az zatrybisz i zrozumiesz - ile znasz przypadków zastrzelenie psa na spacerze w sytuacji gdy pies był w KAGAŃCU NA SMYCZY LUB OTOKU strzelane były psy i są które zostały spuszczone przez właścicieli a więć naruszone zostało prawo - a doświadczenie z polskim społeczeństwem uczy że czasami jak nie dasz po mordzie to nie zrozumie. W okolicach warszwy są już miesca gdzie właściel idzie z psem grzecznie po lesie na smyczy - własnie po tym jak został odstrzelony jakś medalista który ganiał po polu zające. Właściciel który ma psa za 4-6 tys. bez problemu zapłaci karę 500zł bo się odkuje na pierwszym pokazie czy wystawie - jak straci psa to poczuje po kieszeni.

Anton 

Wysłany: 2010-11-21, 22:13   

GrzegorzBP napisał/a:
a doświadczenie z polskim społeczeństwem uczy że czasami jak nie dasz po mordzie to nie zrozumie

Tak może i jest teraz .
Ja wierzę że kiedyś będzie inaczej.
Ludzie się zmieniają.

buchtownik 

Wysłany: 2010-11-22, 18:07   

:?:

Anton 

Wysłany: 2010-11-25, 08:56   

A co sądzicie o tym?
http://www.petycje.pl/pet...ierz%C4%84.html

http://www.ktoz.krakow.pl/articles/article/44

lis23 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-27, 12:41   

Teraz już nie wiadomo o co chodzi ...
najpierw wszędzie było pełno wiadomości o owej nowelizacji,teraz wygląda na to że poszła ona w zupełnie innym kierunku niż zakładali jej twórcy - zamiast ochrony zwierząt mamy zapisy że:

Cytat:

Autorzy nowelizacji bez jakiegokolwiek uzasadnienia zaproponowali wprowadzenie zapisów, pozwalających na zabijanie zwierząt przez każdego, każdą metodą, która według osoby uśmiercającej nosi znamiona metody humanitarnej. Poszerzyli prawo
dokonywania odstrzału zwierząt na wszystkie osoby uprawnione do posiadania broni, a także zaproponowali zapis,zgodnie z którym zwierzęta w schronisku mogą być zabijane przez osoby inne niż lekarz weterynarii.

ponoć Anna Mucha wycofała swoje poparcie dla nowelizacji a i szereg organizacji pro zwierzęcych jej nie popiera - myślę że stery nad nowelizacją przejął ktoś inny i prace idą teraz w zupełnie innym kierunku ...

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-28, 21:41   

lis23 napisał/a:
myślę że stery nad nowelizacją przejął ktoś inny i prace idą teraz w zupełnie innym kierunku ...
oczywiście idą we właściwym - czyli dobry bezpański pies, kot, czy inna swołocz to matrwy. Certolenie się z zwierzyną w schroniskach - też najwyższy czas by z tym skończyć - w innych krajach pies bez numerka, czipa po tygodniu pobytu w schronisku dostaje na śniadanie pawulon i staje się karmą.
tak więc lisie - jak widzisz nie należy się cieszyć przedwcześnie - prezydent też myśliwy i wie co by było gdyby zakazał strzelania. Zaś rudzielce i tak walić będziemy przez cały rok :cool:

lis23 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-29, 01:43   

Grzegorzu - Twoich złośliwości i sarkazmu który nikogo nie śmieszy nie ma co komentować - na szczęście to nie Ty pracujesz nad ową nowelizacją a w takim kształcie ona nie przejdzie ze względu na protesty środowisk pro zwierzęcych
zresztą,jest tu trochę sprzeczności - np. - petycja:

Cytat:
Autorzy nowelizacji bez jakiegokolwiek uzasadnienia zaproponowali wprowadzenie zapisów, pozwalających na zabijanie
zwierząt przez każdego, każdą metodą, która według osoby uśmiercającej nosi znamiona metody humanitarnej. Poszerzyli
prawo dokonywania odstrzału zwierząt na wszystkie osoby uprawnione do posiadania broni

artykuł:

Cytat:
]Nowelizacja, przygotowana na zlecenie Parlamentarnego Zespołu Przyjaciół Zwierząt, m.in. przez Straż dla Zwierząt i prof. Andrzeja Elżanowskiego, zoologa z Uniwersytetu Wrocławskiego, wprowadza m.in. zakaz prowadzenia schronisk dla zysku, bezzasadnego usypiania zwierząt w schroniskach, sprzedaży kotów i psów poza miejscami chowu, czy odstrzeliwania przez myśliwych zdziczałych zwierząt – najczęściej błąkających się po lasach psów.

kto tu więc kłamie?.

Anton 

Wysłany: 2010-11-29, 18:37   

Lisie -
nowelizacja wprowadza wprawdzie zakaz odstrzeliwania przez myśliwych zdziczałych psów i kotów,
jednak z drugiej strony:
- daje możliwość podjęcia decyzji o uśmierceniu zwierzęcia każdemu kto posiada pozwolenie na broń,
- a w proponowanym art.11 ust.3 zakazano odławiania zwierząt bezdomnych,kiedy nie ma możliwosci zapewnienia im miejsca w schronisku lub u innego własciciela ,LECZ TO NIE DOTYCZY ZWIERZĄT STWARZAJĄCYCH ZAGROŻENIE DLA LUDZI LUB INNYCH ZWIERZĄT.

Czyli - jeśli ktoś ,niekoniecznie członek PZŁ ,wystarczy że posiadający pozwolenie na broń , zobaczy w lesie psa i uzna że zagraża on ludziom lub innym zwierzętom to może go odłowić nawet gdy nie ma możliwości zapewnienia mu miejsca w schronisku czy u innego właściciela . To co może zrobić, jeśli pies "zagraża" a on ma w ręku broń?

Myslę Lisie ze to są te niekonsekwencje o jakie chodzi osobom krytykujacym ów projekt.

I jeszcze znamienna wypowiedz posłanki Muchy: - Nie regulujemy w tym projekcie sytuacji zwierząt hodowlanych gdyż to jest zakres ministerstwa rolnictwa i PSL

lis23 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-29, 19:50   

Anton napisał/a:
Czyli - jeśli ktoś ,niekoniecznie członek PZŁ ,wystarczy że posiadający pozwolenie na broń , zobaczy w lesie psa i uzna że zagraża on ludziom lub innym zwierzętom to może go odłowić nawet gdy nie ma możliwości zapewnienia mu miejsca w schronisku czy u innego właściciela . To co może zrobić, jeśli pies "zagraża" a on ma w ręku broń?

A czy nie ma w tym sprzeczności? - myśliwy nie będzie mógł zabić psa lub kota a każdy inny posiadacz broni już tak? - o ile dobrze interpretuję Twoją wypowiedź.

W każdym razie,mam nadzieję że zmienią te zapisy - podobnie jak to że zwierzę w schronisku może zabić każdy,niekoniecznie weterynarz - czy taki zapis nie pociągnie za sobą eksterminacji psów i kotów na szeroka skalę i zarabiania na tym procederze?.

Anton 

Wysłany: 2010-11-29, 21:02   

Czyli proponowane przepisy nie brzmią jednoznacznie i stwarzają możliwość różnej ich

interpretacji. Zobaczymy,może w trakcie prac sejmowych zostaną poprawione.

lis23 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-29, 21:10   

Czyli dokładnie tak jak teraz,bo myśliwy może sobie sam ocenić czy może czy nie może psa zabić
być może nowelizacja zakaże tego myśliwym ( choć tacy myśliwi jak GrzegorzBP i wielu innych przekonuje mnie ze i tak będą zabijać poza prawem ) ale zezwolą na to być może większej grupie osób - ciekawe tylko,na jakiej zasadzie będzie można potem dochodzić sprawiedliwości w sądzie?
coś czarno to widzę ....
moim zdaniem należy zakazać odstrzałów psów i kotów przez myśliwych ale jednocześnie wprowadzić lub zainicjować wprowadzenie szeregu zmian prawnych mających na celu zapobieganie niekontrolowanemu rozrodowi,bezdomności zwierząt domowych oraz surowemu karaniu ich opiekunów za nieprzestrzeganie prawa.

GrzegorzBP 

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-11-30, 20:29   

lis23 napisał/a:
choć tacy myśliwi jak GrzegorzBP i

a pokaż gdzie choć raz napisałem że jestem myśliwym????
lis23 napisał/a:
bo myśliwy może sobie sam ocenić czy może czy nie może psa zabić

proponuję aby razem z myśliwym chodziła trzy lub pięcioosobowa komisja - można też dzięki wspólczesnej technice zastanowić się nad robieniem telekonferencji - myśliwy w terenie z kamerą przy kapeluszu a za biurkiem komisja - głosowanie werdykt i trach... :green: :green: :green:

lis23 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-11-30, 20:57   

GrzegorzBP napisał/a:
proponuję aby razem z myśliwym chodziła trzy lub pięcioosobowa komisja - można też dzięki wspólczesnej technice zastanowić się nad robieniem telekonferencji - myśliwy w terenie z kamerą przy kapeluszu a za biurkiem komisja - głosowanie werdykt i trach... :green: :green: :green:

Nie będzie takiej potrzeby bo myśliwy nie będzie miał już prawa do odstrzału psów i kotów - i tyle.

GrzegorzBP napisał/a:
a pokaż gdzie choć raz napisałem że jestem myśliwym????

Tak zaciekle bronisz " myśliwskiej braci " ze wydawało mi się to oczywistym - jeśli źle oceniłem to sorki.

Odpowiedz do tematu