To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Gady i płazy - Żmija zygzakowata

Władysław Kłak - 2007-10-24, 17:02

Wężosław napisał/a:
Władysław Kłak napisał/a:
U mnie ci żmij dostatek

Gdzie mieszkasz?

Zima - to w Bytomiu

Latem to Żelazo w powiecie wieruszowskim.

Pawelele - 2007-10-25, 19:56

Władek no a te żmije to w końcu gdzie? W Bytomiu czy w Żelazku?
Władysław Kłak - 2007-10-26, 00:37

Ta co na fotce to żmija z Żelaza 7 m od domu.
Tej co chciała wejśc do domu nikt nie sfotografował taki był popłoch, musiałem bidulkę złapać i wynieść do lasu.

zdzich8 - 2007-10-28, 18:55

Ech.. Ludzie mądrością nie grzeszą. Zeby bać się takiego zwierzątka. :cool:
Anonymous - 2008-10-25, 23:44

ja też napisałam o żmijce i oberwało mi się.... :wink: :?: ...bo podobno pisałam w "atmosferze grozy" :lol:
Mirek - 2008-10-26, 08:16

Kuternoga napisał/a:
ja też napisałam o żmijce i oberwało mi się

Z tego wniosek, że zaglądają na Forum ludzie którzy czuwają nad jakością wypowiedzi. Więc czasami może warto dwa razy pomysleć, zanim się coś napisze :wink:

szymon8514 - 2008-10-27, 20:36

no ale trzeba przyznac, ze groźnie wygląda :razz: . Jednak nie jest bardzo agresywna :wink: to raczej my zmuszamy ją do agresji czasem nawet o tym nie wiedząc

szymon8514 - 2008-11-04, 20:13

Wracając do żmij, wycziłem kolejną w niedzielę

Dominik_S - 2009-07-13, 10:11

Podczas wczorajszego spaceru natknąłem się na ten piękny okaz:) Żmija chwilę leżała nieruchoma w trawie, a następnie uciekła w zarośla. W Kotlinie Kłodzkiej, zwłaszcza w Parku Narodowym Gór Stołowych i okolicach jest jej dużo, ale samemu udało mi się ją zobaczyć - żywą, zaledwie parę razy. Widuję za to wiele bezmyślnie zabitych żmij przez tutejszych mieszkańców. Serce mi się kraje jak to widzę ... :/
TB - 2009-08-27, 09:32

ludzie, jestescie troche powa**ni! Takie coś i ma byc piekne! Ja raz taka przyjechałem(przez przypadek), to uciekałem od niej! One wystepuja tez nad morzem w zatoce od ujciacia wisły do krynicy...
Accipiter - 2009-08-27, 11:32

TB napisał/a:
ludzie, jestescie troche powa**ni!

Kolego, moja dobra rada - przyhamuj trochę.

Basior - 2009-08-27, 11:49

TB napisał/a:

nie wiedziałeś :?: :shock:

TB - 2009-08-27, 20:04

Accipiter napisał/a:
TB napisał/a:

Kolego, moja dobra rada - przyhamuj trochę.

kolego, jak mozna mowić ,, to takie bezbronne zwierzatka"?? Ja wiem, ze nie atakują bez powodu, dopiero jak ktos je zaczepi, ale i tak one są obrzydliwe!!! Jak równiez pajaki! Ja rozumiem, ,,kocham słotkie aligatorki" są niebezpieczne, ale są ładne......

Serpentin - 2009-08-28, 11:04

Muszę przyznać, że ujęcia wspaniałe. Ostatnio znajomy mnie namawia na wycieczkę z aparatem w celu poszukania właśnie tych wspaniałych węży hihi. Trochę mija się to z moim konkretnym zamiłowaniem (żółwi), ale resztę gadów również podziwiam więc pewnie się skusze. Jak uda mi się coś znaleźć to wstawię jakieś zdjęcia ;)

Pozdrawiam

PS Czy waszym zdaniem również liczba osobników tych węży wzrosła ostatnim czasy?

calamita - 2010-11-02, 18:04

z nudów przegladałem stare posty i trafiłem na temat o żmijach.
Wiosną tego roku udało mi sie obserwowac kopulację żmij- coś niesamowitego-podglądałem przez 20 minut. A "instrument" pana żmijowego jest naprawdę potężny