To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Bocian biały - Bocian biały - ciekawostki

MrM - 2010-07-09, 17:18

Jerzyk napisał/a:
Nie prowadzę żadnych obserwacji w tym względzie, ale ponoć w Wielkopolszy sytuacja nie klaruje się tak pięknie... :/

Zdecydowanie nie, z dotychczasowych 8 spenetrowanych gniazdach tylko chyba 2 pary miały 3 pisklęta.
Powiat jarociński.

wieslawbaginski - 2010-07-09, 18:04

MrM napisał/a:
Jerzyk napisał/a:
Nie prowadzę żadnych obserwacji w tym względzie, ale ponoć w Wielkopolszy sytuacja nie klaruje się tak pięknie... :/

Zdecydowanie nie, z dotychczasowych 8 spenetrowanych gniazdach tylko chyba 2 pary miały 3 pisklęta.Powiat jarociński.

W środę 7 lipca skontrolowałem 15 gniazd w kujawsko- pomorskim na wschód od Wisły w gm. Dąbrowa Chełm. i w gm. Chełmno w 10-ciu były pisklęta : 2x5, 2x4, 4x3, 1x2 i 1x1 liczba młodych na gniazdo z sukcesem wynosi zatem średnio 3,5. Dawno, jak na razie, w moich stronach nie widziałem takiego sukcesu lęgowego.
Pozdrawiam

MrM - 2010-07-09, 22:01

wieslawbaginski napisał/a:

W środę 7 lipca skontrolowałem 15 gniazd w kujawsko- pomorskim na wschód od Wisły w gm. Dąbrowa Chełm. i w gm. Chełmno w 10-ciu były pisklęta : 2x5, 2x4, 4x3, 1x2 i 1x1 liczba młodych na gniazdo z sukcesem wynosi zatem średnio 3,5. Dawno, jak na razie, w moich stronach nie widziałem takiego sukcesu lęgowego.
Pozdrawiam

Teraz podrosły do pojadę jeszcze raz, bo aż mi się wierzyć nie chciało.

Mirek - 2010-07-10, 08:14

A może to 5 piskląt i 1 stary ;) ?

Nie ma takiej opcji - dokumentacja jest pełna. Ale niech znalazca sam wstawi zdjęcie! Nadmienię, że tylko w 2 gminach było 11 gniazd z 5 młodymi i jedno z 6 młodymi! A ja wczoraj zaliczyłem kolejne 3 piątki!

Mirek - 2010-07-10, 14:31

Żeby nie było:
w załączeniu jedna z piątek w gm. Łosice (Fot. M.Rzępała) i szóstka z gm. Mokobody (Fot. I.Kaługa)

krotom - 2010-07-26, 12:38

to ja dorzucam swoje klekotowe 6-raczki.

Uściślając to gniazdo było w okolicach Brześcia Kujawskiego :cool: (wszystkie młode zostały zaobrączkowane)

Jerzyk - 2010-07-26, 17:03

Dawno, jak na razie, w moich stronach nie widziałem takiego sukcesu lęgowego.

mój błąd. napisałem wstępne przypuszczenia koleżanki, która się zajmuje boćkami w okolicy, ale okazało się, że w Nadwarciańskim Parku Krajobrazowym również imponujący sukces lęgowy, sporo też nowych gniazd. Jak widać zatem pogoda/wysoka woda sprzyjała :)

Kamil - 2010-07-26, 21:18

Na Kurpiach i Podlasiu też w tym roku obrodziły bociany. W trzech gniazdach nad Pisą widziałem po 5 młodych, a czytałem też o 6 młodych w Radziłowie nad Biebrzą.

jedne z kurpiowskich pięcioraczków :wink:

Mirek - 2010-08-03, 17:39

W dzisiejszej Gazecie Wyborczej: http://wyborcza.pl/1,7547...__i_kleska.html