Gady i płazy - Prośba o oznaczenie
Mirek - 2011-07-25, 06:37
| krejzola005 napisał/a: | | Widzą, ze z tymi żabkami to nie będzie taka łatwa sprawa |
W okolicach Twego miejsca zamieszkania żaba śmieszka nie występuje. Na małych śródpolnych oczkach na ogół spotyka się ż. jaziorkowe, a na większych wodne i jeziorkowe - to tak z własnych obserwacji!
Sławasz - 2011-09-15, 19:31 Temat postu: Prośba o oznaczenie Witam , cóż to może być ? Miało ok. 10 cm. SG
Mirek - 2011-09-15, 20:05
| Sławasz napisał/a: | | cóż to może być ? |
Na pewno jaszczurka - w Polsce występują dwa gatunki z nogami . Oba są rozpowszechnione, więc też musisz pokombinować , bo jak tego nie zrobisz to nie zapamiętasz żadnej cechy.
Sławasz - 2011-09-15, 21:10
Znalazłam , że w Polsce są faktycznie dwie, zwinka i żyworódka. Zwinka wydaje się być zdecydowanie większa, ta moja mniej niż 10 cm. Żyworódka? SG
Mirek - 2011-09-18, 10:33
| Sławasz napisał/a: | | Żyworódka? SG |
Mnie bardziej pasuje na młodą zwinkę! A w jakim środowisku zwierzę było obserwowane?! Zwinka lubi miejsca silnie nasłonecznione i suche a żyworódka jest "wilgociolubna".
Eskulap - 2011-09-27, 13:26
| Mirek napisał/a: | | Sławasz napisał/a: | | Żyworódka? SG |
Mnie bardziej pasuje na młodą zwinkę! A w jakim środowisku zwierzę było obserwowane?! Zwinka lubi miejsca silnie nasłonecznione i suche a żyworódka jest "wilgociolubna". |
Wielkość głowy wskazywała by zwinkę a ubarwienie po trochu również.
Wujek Kryzys - 2011-09-29, 01:55
Zwinka, zwinka... 100% Młoda tegoroczna
Pozdrawiam
Sławasz - 2012-04-21, 21:25 Temat postu: Prośba o oznaczenie Witam serdecznie, czy można prosić o oznaczenie tych żabek? SG
calamita - 2012-04-24, 15:13
ostatnie zdjęcie, to prawie na pewno samiec śmieszki- cechy szczególne: tępy pysk i szare rezonatory(przydałoby się lepsze zdjęcie).
Wcześniejsze, to żaby zielone
Mirek - 2012-04-24, 15:43
| calamita napisał/a: | | Wcześniejsze, to żaby zielone |
No jasne, ale które?! Ostatnia też należy do grupy żab zielonych.
Pierwsza przypomina żabę jeziorkową, a kolejne, wg mnie, przypominają żaby wodne
Mirek - 2012-04-24, 15:44
| calamita napisał/a: | | Wcześniejsze, to żaby zielone |
No jasne, ale które?! Ostatnia też należy do grupy żab zielonych.
Pierwsza przypomina żabę jeziorkową, a kolejne, wg mnie, przypominają żaby wodne
Sławasz - 2012-04-24, 18:03 Temat postu: Prośba o oznaczenie Dzięki Calamita, dzięki Mirek. Załączam jeszcze jedno zdjęcie tej ostatniej. SG
calamita - 2012-04-24, 18:49
pisząc, że wcześniejsze zdjęcia przedstawiają żaby zielone miałem na uwadze to, że na podstawie zdjęcia nie da się stwierdzić czy jest to żaba wodna czy jeziorkowa, bo są to gatunki tak podobne, że tylko badanie DNA da 100% odpowiedź. I dlatego należałoby raczej podawać, że są to żaby zielone. Widoczne cechy z trzeciego zdjęcia mogą z dużą dozą prawdopodobieństwa wskazywać, że jest to śmieszka(ale też nie dałbym za to obciąć sobie ręki, gdyż może to być hybryd z przeważającą ilością cech śmieszki)
A że śmieszka to też żaba zielona to nie da się tego nie zauważyć
banbig - 2012-09-14, 20:21
Proszę o identyfikację jaszczurki którą sfotografował kolega który jest leśnikiem i na co dzień spotyka zwinki i żyworódki, ten okaz zaskoczył go wielkością (22 cm) i masą (krępa budowa) okaz znaleziony w gęstych trawach na skraju lasu, jaszczurka została przeniesiona w otoczenie umożliwiające lepszą ekspozycję.
Mirek - 2012-09-14, 20:50
A możesz napisać, gdzie dokonano obserwacji? Chodzi o miejscowość i środowisko.
|
|
|