Ptaki - Obserwacje ptaków 2013
titina - 2013-11-03, 20:43
| wieslawbaginski napisał/a: | | titina napisał/a: | | wieslawbaginski napisał/a: | | titina napisał/a: | | U mnie w ten sposób gęś zbożowa siedzi. W nocy lecą na pola wykoszonej kukurydzy, a w dzień drzemią na łachach piachu na Wiśle |
Jesteś pewna , ... |
Tak ! Latam razem z nimi |
Sprawdź o której wylatują po południu na pola i o której przylatują wieczorem na wyspy, następnie o której wylatują rano i o której wracają na wyspę by podrzemać jak piszesz.
Pozdrawiam |
O 05.00 dzisiaj były, a wyleciały skoro świt 07.05. Powróciły po mnie więcej 2 godzinach( wieczorem dzisiaj nie byłam), a czasami są o 09.00 a czasami o 10.00. wieczorami jak jestem około 17.00 to są, ...raz ich tylko nie było ,ale mogły być przepłoszone : Latają na pola po skoszonej kukurydzy , wiem bo rozmawiałam ze znajomym ,którego są te pola. Mówi ,że są regularnie, i przylatują z góry Wisły. Przepraszam ,za wygłup, ale wkurzają mnie tego typu sformułowania.
titina - 2013-11-03, 21:02
Tu parę zdjęć z 29.10.2013. mam jeszcze z innych dni i w orginalnej rozdzielczości, trzymam specjalnie dla Ciebie
harrier - 2013-11-05, 10:09
| titina napisał/a: | | U mnie w ten sposób gęś zbożowa siedzi. W nocy lecą na pola wykoszonej kukurydzy, a w dzień drzemią na łachach piachu na Wiśle |
Ciemność nad ranem-duże stado kulików się rozleciało ok.godz.6:05 (tylko gwizdy w dolinie później cicho sza
harrier - 2013-11-11, 18:30
Dziś 11 listopad u mnie nad Wisłą w ok.Gniewu m.in.kwokacze-moje najpóźniejsze obserwacje tych ptaków.Czy jeszcze później np. zdarzały się zimujące w naszym kraju?.
titina - 2013-11-11, 19:31
U mnie nie ma już siewkowatych , za to jest pełno odlatujących mew , no i gęsi zbożowe, oraz żurawie . Przyleciały już za to gile ...Coraz zimniej ,coraz puściej.
PS. Dzisiaj widziałam jak bardzo duża, ciemna mewa ( wydrzyk ??) prowadziła klucz mew srebrzystych ,na południe...koniec roku się zbliża wielkimi krokami
harrier - 2013-11-11, 20:17
Kuliki cały czas ranek i wieczór - dziś ok.6:00 gwizdały nad Gniewem.Nad Wisłą w dół rzeki od miasta najliczniejsze siewki złote,czajek też jeszcze sporo.3 błotniaki zbożowe też 2 skowronki czy czaple białe (później znajdą się w kartotece ) i od ok.godz.16:30 nad skarpą wiślaną polujące uszatki-co roku na zimowisku.
titina - 2013-11-11, 20:25
Uszatkę widziałam w zeszłym tygodniu
harrier - 2013-11-13, 07:41
Tą z błot i podmokłych terenów
harrier - 2013-11-13, 10:09
Z wczorajszego ranka w szarówce jesiennej-
andrzejekk1 - 2013-11-14, 11:27
Witam. Mam takie małe pytanko. Widział ktoś przelot żurawi w okolicach pólnocnego podkarpacia? Np. w okolicach stawów na Budzie Stalowskiej.
Mirek - 2013-11-14, 14:03
| andrzejekk1 napisał/a: | | Widział ktoś przelot żurawi w okolicach pólnocnego podkarpacia? |
Poszukaj sobie tutaj: kartoteka-przyrodnicza.pl
andrzejekk1 - 2013-11-15, 09:27
| Mirek napisał/a: | | andrzejekk1 napisał/a: | | Widział ktoś przelot żurawi w okolicach pólnocnego podkarpacia? |
Poszukaj sobie tutaj: kartoteka-przyrodnicza.pl |
Dzięki wielkie
Anton - 2013-11-16, 10:23
Od kilku tygodni często pracuję w lesie.
Dominują paszkoty, niemal nieprzerwanie słyszę ich głosy, przebywają wśród wierzchołków jodeł, żywią się owocami jemioły.
Niemal co dzień słyszę także: gile, czyże , grubodzioby i widuję stadka zimujących sikor.
Często słyszę też: raniuszki, kowaliki, sójki, dzięcioły duże, czarne i zielonosiwe.
Jeszcze w pażdzierniku słyszałem śpiewające w lesie kosy.
Teraz już kosów nie widuję, chociaż co roku część samców pozostaje w lesie na zimę.
Również widywałem wtedy słonki w lesie.
Na polach, często spotykam stadka trznadli, szczygły na chwastach, bażanty, polującego srokosza oraz kruki.
W pażdzierniku widywałem tam przelotne świergotki drzewne, różne łuszczaki, polujące myszołowy, oraz pustułkę.
Często widuję grupy kwiczołów, tak w październiku jak i teraz.
Kwiczoły spotykam też we wsi. W moim sadzie właśnie dojadają resztki owoców aroni, oraz jarzębin. Ptaków tych jest zwykle ponad 100. W tym roku jabłonie praktycznie nie owocowały w okolicy, więc kwiczoły muszą szukać innych źródeł pokarmu.
Bażanty często przebywają w moim sadzie i nie są zbyt płochliwe.
Nigdzie nie widzę kuropatw na polach, chociaż obserwowałem w tym rejonie, w lipcu parę z młodymi.
harrier - 2013-11-24, 10:30
Późny błotniak stawowy-polował jakiś czas później odleciał na SW.Obserwacja z 21 listopada - słabe fot w szarówce jesiennej,niskie ciemne chmury,zamglenia i mżawka...
harrier - 2013-11-24, 11:02
kuliki cały czas obecne-duże stada ciągną nad ranem i też wieczorem-gwizdy,nawoływania itd. dziś od ok.godz.6:10 nadawały.Na fot-kąpielisko z niedawna
|
|
|