To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Termomodernizacje - Ocieplanie budynków w sezonie lęgowym ptaków

amikosik - 2008-03-27, 22:38

Ja też zwątpiłem jak przeczytałem w 4 punkcie że ptaki atakują samoloty.
To chyba niepotrzebnie kupiliśmy te F-16 :D

wieslawbaginski - 2008-03-28, 00:22

marioptak napisał/a:

są zdecydowanie tańsze sposoby i do tego równie skuteczne http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2525
od 2007 instalujemy skrzynki dla jerzykó na terenie Wawy, Milanówka, Krakowa i innych miastach

Wszyscy o tym wiemy i podziwiamy,na tym się sprawa kończy bo nikogo więcej aktywna ochrona jerzyków w Polsce nie interesuje. Jak to wygląda w innych krajach zapodawałem w jednym z linków na wymienionym wątku.
Brak jest prawnych rozwiązań systemowych : niszczę miejsca lęgowe - muszę tyle samo utworzyć nowych inaczej nie dostanę premii dociepleniowej, ze środków które przeznaczane są jakoby na ochronę środowiska, nie wspominając tu szerzej o nowej ustawie o szkodach w środowisku i obowiązku ich naprawienia pod groźbą dużych kar.
Znowu nikogo to nie interesuje, ani żadnych organizacji. A jak funkcjonują inne organy wszyscy wiemy. Proszę mi powiedzieć ile tysięcy domów i bloków będzie w tym roku w Polsce ocieplanych, pewnie można to znalezc w projektach wydatków na premie ociepleniowe, i ile budek dla jerzyków tych tanich i polecanych realnie w b.r. da się wyprodukować.

Cytat:
musimy jednak zdawać sobie sprawy że zainstalowanie skrzynek wcale nie rozwiązuje problemu jest tylko częściową rekompensatą
w skrzynce gnieździ się tylko jedna para jerzykó a w stropodachu (w jednym otworze) może gnieździć się kilka par

Przecież taka była moja intencja zniechęcać do likwidowania kolonii w stropodachach,
bo wieszanie budek, zwłaszcza drogich, może się mniej opłacać.
Inna sprawa czy istnieją takie skuteczne rozwiązania ?

Cytat:
Wszędzie staram się mówić o samych korzyściach z obecności ptaków!
Wydaje mi się, że naszym zadaniem jest promować ptaki - ich obecność a nie zniechęcać do nich ludzi!

Więc uważasz, że lepiej ukrywać niekorzystne dla ptaków stony lub usuwać je?
Nie tak dawno też tak myślałem, przypomnij sobie wątek o pułapkach na ptaki, wypowiedzi
uczestników dyskusji, przedstawicieli organizacji byłych i obecnych i zastanów się co one od tego czasu zrobiły w tej sprawie . A firma dalej je sprzedaje... jedyny plus to to,że zdjęto z witryny pułapki na orły i sokoły.
A o wymienianej tu firmie, w kontekście ptasiej grypy i innych chorób , też było niedawno na jednej z list ptasich dyskusyjnych..., czytelnicy sami potrafią ocenić, i nie myśl,że nie potrafią myśleć :) .

Basior - 2008-03-28, 00:44

wieslawbaginski napisał/a:
Wszyscy o tym wiemy i podziwiamy,na tym się sprawa kończy bo nikogo więcej aktywna ochrona jerzyków w Polsce nie interesuje.

Ano tak to juz u nas jest i niewiem kiedy się zmieni. Najłatwiej stac z boku, wysyłac obserwacje na listy i komentować, a jak sie coś złego stanie ponarzekac na organizacje, że nic nie robią :green:
Wiesławie, mam nadzieję że podgonimy "europę" :grin: MAsz racje co do masowości zjawiska niszczenia legów, ale na zachodzie do obecnej sytuacji dochodzono latami, a u nas boom zaledwie od kilku lat i ogrom pracy, a sił nawet na N2000 nie wystarcza, w kazdym miescie i osiedlu powinna być prężna grupa obrońców ptaków, inaczej sie nieda.

wieslawbaginski - 2008-03-28, 14:06

Basior napisał/a:
Najłatwiej stac z boku, wysyłac obserwacje na listy i komentować, a jak sie coś złego stanie ponarzekac na organizacje, że nic nie robią .

A robią ?
Z tym staniem to tak do końca nie jest, kilka razy brałem udział w jerzykowych interwencjach, sprawy trafiały do prokuratorów, jednak nóż się otwiera jak znajdują się później bezinteresowni ;) obrońcy wykonawców.
Poza tym, jak dobrze pójdzie, to w Bydgoszczy w centralnym miejscu wkrótce zawiśnie
kilkadziesiąt skrzynek,tych tanich drewnianych, których zadaniem ma być m.in. świecenie przykładem :) .

madlen - 2008-04-13, 21:37

Witam,

Nie wiem co się stało, ale wszystkie posty dotyczące ocieplania budynku w Sosnowcu zniknęły, chyba, że zostały gdzieś przeniesione.

Informacyjne, sprawa zakończyła się po naszej myśli – inwestor wstrzymał termomodernizację do jesieni, ma dokończyć tylko dwie ściany, na których rozpoczęły się prace i które są już prawie na finiszu (bez strat w ptakach). Ponadto spółdzielnia zdecydowała się ocieplać kolejne budynki poza sezonem lęgowym, mam nadzieję, że uda się przekonać zarząd do powieszenia budek dla jerzyków i innych ptaków – namiary już wysłałam.

Bardzo dziękuję Marii02 za zaangażowanie i dozór na miejscu oraz Marioptakowi za fantastyczną współpracę :smile:

Maria02 - 2008-04-14, 01:37
Temat postu: ocieplanie
No cóz znikneły ale my jetesmy ja również Bardzo Bardzo dziekuje Madlen iMarioptakowi bez nich nie udałoby sie nic zrobic było to działanie zespolone czasami wystarczy odpowiedni człowiek i wszystko jest mozliwe a dla Madlen i Marioptaka nie ma rzeczy niemozliwych jeszcze raz dzieki serdeczne w imieniu moich skrzydlatych przyjaciół tez :!:
arkona1 - 2008-05-13, 19:17

Czy po przeprowadzonej termomodernizacji otwór wlotowy na stropodach wydłużony o ok. 5 cm przez dodanie warstwy styropianu, stanowi już poważną przeszkodę w dostaniu się do środka i odbycia tam lęgów przez jerzyka?
Czy zdarzają się sytuacje, gdy administracja bloków godzi się na pozostawienie takich otworów i nie zamykaniu ich kratkami?

marioptak - 2008-05-14, 00:18

z tego co obserwuje w budynkach juz zmodernizowanych to nie ma to większego wpływu
problemem może byc plastykowa rurka wkładana w otwór
ale czy i to przeszkadza będziemy sprawdzać w tym sezonie
generalnie powoduje to tylko wydłużenie drogi

arkona1 - 2008-05-14, 00:56

OK.
A co należy uznać za lepsze rozwiązanie dla jerzyka: skrzynka lęgowa zamocowana na ścianie budynku, czy pozostawiony dostęp do stropodachu po ociepleniu? Tak jak czytam, to z kilku otworów może korzystać cała kolonia jerzyków zamieszkująca stropodach? Jak duże są to skupiska, są jakieś informacje na ten temat?
Ogólnie po kilku wycieczkach po osiedlach w moim mieście muszę przyznać, ze tych otworów w blokach ubyło i to mocno w ciągu dwóch - trzech lat. Coraz więcej bloków staje się ładna kolorowa i martwa...
Jerzyki jednak są, ciężko jednak potwierdzić czy zajmują dany budynek poprzez obserwacje z zewnątrz. Nie zawsze ptaki, nawet w czasie dłuższej obserwacji wlatują do otworów a i tak nie jest to jasne kryterium do potwierdzenia tego czy jest on tam lęgowy... :roll:
Niemniej jerzyki w ciągu kilku dni obserwacji stały się moimi ulubionymi ptakami.
Jak to śmiiiigaaaaaa!!! :razz: :lol: Star Wars normalnie... :shock:

Basior - 2008-05-14, 10:04

arkona1 napisał/a:
A co należy uznać za lepsze rozwiązanie dla jerzyka: skrzynka lęgowa zamocowana na ścianie budynku, czy pozostawiony dostęp do stropodachu po ociepleniu?
Oczywiscie otwory do stropodachu, jerzyki moga sie gnieździć w nich kolonijnie. Poza tym budka ma okresloną żywotność, mogą ją zapchac wróble itd, a stropodach powinien wytrzymać do końca... Sporo informacji jest na stronie www.commonswift.org jak sie pogrzebie to sa gdzies fotki takiej kolonii na wiezy koscielnej, jedno wejscie kilka gniazd na podłodze.
Jarek P - 2008-05-20, 08:16

A jak jest z gniazdowaniem w stropodachach docieplonych przez wdmuchanie do środka luźnego materiału (wełny mineralnej, styropianu, itp)
piotrk - 2008-05-20, 11:05

marioptak napisał/a:
z tego co obserwuje w budynkach juz zmodernizowanych to nie ma to większego wpływu
problemem może byc plastykowa rurka wkładana w otwór
ale czy i to przeszkadza będziemy sprawdzać w tym sezonie
generalnie powoduje to tylko wydłużenie drogi

Z tego co obserwuje u siebie na osiedlu to fakt iż jerzyki istotnie nie mają problemu z otworami w budynkach zmodernizowanych. W moim bloku pozostawiono otwory, i tam jerzyki gniazdują. Zaobserwowałem także to, że dla jerzyków nie stanowią również problemu otwory zakończone wystająca rurką.
Jak znajde czas to postaram się wrzucić na forum pare zdjęć ze zmodernizowanych budynków, w których gniazdują jerzyki:)
Pozdrawiam.

marioptak - 2008-05-20, 15:33

piotrk napisał/a:
Zaobserwowałem także to, że dla jerzyków nie stanowią również problemu otwory zakończone wystająca rurką.

to prawda
właśnie niedawno Basior był świadkiem jak jerzyki bez problemu wlatywały do takich otworów :-)

marioptak - 2008-05-20, 15:35

Jarek P napisał/a:
A jak jest z gniazdowaniem w stropodachach docieplonych przez wdmuchanie do środka luźnego materiału (wełny mineralnej, styropianu, itp)

no właśnie tego nie wiemy
sam chętnie bym podpatrzył czy ptaki wchodzą do takich budynków i czy wyprowadzają z nich lęgi
tą sprawę będzie trzeba przebadać
jak masz możliwość obserwacji ptaków przy takim bloku to bardzo proszę o wszelkie informacje na ten temat

Jarek P - 2008-05-20, 15:43

Na razie wiem, że będzie tak docieplany jeden budynek, w którym gnieżdżą się kawki.
zobaczymy co będzie w przyszłym roku - jak nie zatkają otworów.