Owady - Obserwacje
P. Pawlikiewicz - 2006-04-27, 00:45
| Cytat: | | bielinek bytomkowiec (wg mnie) w locie i jakiś modraszek (2 obserwacje)... |
co do modraszka to pewno wieszczek, choć już pojawiły zieleńczyki
a co do bielinków to bym uważał, ja na początku sezonu zawsze musze do nich przyzwyczaić oko, zanim rozpoznaje je w locie, ale bytomkowiec mógł to być jak najbardziej, ale pewność ma sie przy złapaniu wtedy 100%
| Cytat: | | Zanotuj do kartoteki (najlepiej od razu wpisuj do Excela...). |
czyżby TPB prowadziło jakąś akcje w stylu tej z tygrzykiem ??
Marfu - 2006-04-27, 05:43
Nie - ale zbieramy wszelkie obserwacje przyrodnicze, aby nie zaginely. A motyle podobno ma zbierac przez kolejne 10 lat Towarzystwo Ochrony Motyli - Maja kontynuowac altas prof. Buszko.
P. Pawlikiewicz - 2006-04-27, 15:55
też coś takiego słyszałem, ale podobno jeszcze nic nie ustalone
Marfu - 2006-04-27, 21:27
Ale to przeciez nie ma znaczenia - motyle obserwuje od przedszkola I na pewno nie przestane. A jak sie ktos zdecyduje - bedzie mial material.
Dzisiaj w Puszczy Kozienickiej 8 gatunkow - w tym cztery nowki dla 2006!! Najpierw dlugo oczekiwany modraszek wieszczek, potem bielinek bytomkowiec, zorzynem rzerzuchowiec i na deser zielenczyk Plus cztery klasyki z tych zimujacych w stadium imago - bez pokrzywnika...
Zobaczymy co jutro przyniesie ziemia kielecka...
P. Pawlikiewicz - 2006-04-28, 00:27
u mnie zorzynków brak, jak na razie. Ale wiadomo im dalej na północ tym bardziej się to opóźnia i tylko dwie obserwacje polychlorosa tej wiosny, coraz gorzej z nim, a żałobnika nie widziałem i boje sie że nie zobacze tego roku koło mej miejscowości, rok temu był tylko jeden.
natomiast ruszyły bielinki
napi i daplidice
kończy lot ćma Archiearis notha, ostatni osbnik mocno już uszkodzony obserwowany z tydzien temu, natomiast pojawił się inny miernik , bardziej pospolity od poprzedniego Lythria cruentaria polska nazwa Sudamek szczawiak, ja zawsze nazywam go "Sadamek "
z zimujących dziennych brak tylko żałobnika
Marfu ile ziemia Kielecka według twoich obserwacji posiada gatunków z dziennych
Marfu - 2006-04-28, 05:46
Ja jeszcze z wierzbowcem nie mialem przyjemnosci... Chociaz - byl!! W tym rpoku w lutyp podczas liczenia nietopezy pierwszy raz w przydomowej piwnicy obserwowalem zimujacego
Na Ziemi Kieleckiej - starsznie duzo... Nie wiem, dowiem sie u kolego, ktory pol zycia spedzil lapiac tamtejsze motyle.
P. Pawlikiewicz - 2006-04-28, 13:48
będe wdzięczny
P. Pawlikiewicz - 2006-04-29, 01:03
a dzis wracałem kompletnie załamany z terenu, pogoda do d...., motyli nie ma, no może oprócz jednej mikry Nematopogon, a tu proszę siedzi sobie Paź królowej
Marfu - 2006-04-29, 07:25
Ja wczoraj eksploatowalem kilka stanowisk na Ziemi Kieleckiej Polnocnej - nowosci nie bylo, tylko zielenczyki, bielinki bytomkowce, kilka rusalek.
Mirek - 2006-04-29, 22:15
A dzisiaj małe zaskoczenie - w Bużyskach koło Korczewa nad Bugiem, nad pastwiskiem - paź królowej - dla mnie to najwczesniejsza obserwacja wiosenna tego gatunku
z nowych w tym roku jeszcze; zorzynki rzeżuchowce - 3 samczyki + samiczka koło Bużysk w olszynkach - dla mnie pierwsze w tym roku
Ponadto kilka bielinków bytomkowców i modraszek wieszczek - te juz widziałem wcześniej.
Marfu - 2006-05-02, 18:08
Z poludnia Kraju sa podawane juz kratniki...
Ja w okolicach domu, dokladnie nad Wisla (wraz z GacOlka i synem Marcinem mialem dzisiaj duzo rzepnikow i bytomkowcow, kilka zorzynkow i wietkow, ceika, wieszczka.
Mirek - 2006-05-03, 20:07
| Marfu napisał/a: | | Z poludnia Kraju sa podawane juz kratniki... |
No to ja podaję z dzisiaj z srodkowo-wschodniej Polski - spod Suchożebr Nawet sporo na jednym stanowisku.
Ponadto z nowych dostojka latonia!
Bardzo pospolicie zorzynki rzeżuchowce i bielinki. Widziałem tez w kilku miejscach wieszczki oraz zlatanego imago żałobnika, chciał nawet usiąść na mnie
Wujek Kryzys - 2006-05-03, 22:32
Kratniki również juz i na pólnocy frówają - konkretnie w Biebrzańskim P.N. I oczywiście żalobnik, pawik, rzeżuchowce, cytrynki, drewoszek (albo wierzbowiec) i jakies modraki.
Marcin - 2006-05-04, 08:40
Też miałem pazia królowej wczoraj - na wale nad Bugiem koło Broku! a 29 kwietnia samca i samiczkę żorzynka rzeżuchwca!
Rafał - 2006-05-04, 11:09
z motyli: P.machaon - 3 okazy na wale wiślanym, sporo żorzynków, kratników, pawików, modraszków wieszczków (na drogach leśnych) no i bielinków. W lesie sosnowo-bukowym k.Kędzierzyna samce Aglia tau, 1 okaz Nymphalis polychloros.
|
|
|