To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Owady - HODOWLE "TROPIKÓW"

Picu - 2007-07-08, 21:47

Wujku Adamie jeśliby się udało z parą Mecynnorhiny ugandensis przedłużyć gatunek, to z miłą chęcią zaopiekowałbym się ,,małą nadwyżką" jajeczek lub larwek :lol:

Pozdrawiam

Picu - 2007-07-09, 20:33

Zgodnie z obietnicą dodaję kolejne zdjęcia moich podopiecznych
Na początek Eudicella trilineata- jedząca samiczka :smile:
Kolejne chrząszcze to para Eudicelli aetiopici dążąca do przedłużenia swojego gatunku w mojej hodowli :green:
I na koniec coś nie z żukowatych- irackie Tenebrionidae fachowców prosiłbym o oznaczenie gatunku :lol:
Z góry przepraszam za jakość zdjęć gdyż dopiero się uczę korzystać z mojego aparatu :smile:

Picu - 2007-07-09, 20:35

Przepraszam , dodały mi się nie po kolei więc 1 to 3, 2 to 2! i 3 to 1, przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam.
variicornis - 2007-07-09, 22:12

czarnucy też hodujesz?
Wujek Adam - 2007-07-10, 03:40
Temat postu: Eudicielle
Bardzo fajne!
Szczególnie E.aetiopica robi wrażenie. Tego chrząszcza jeszcze nie hodowałem,
a Eudicielle smithi i owszem. Na ten moment mam chyba 6 kokolitów z poczwarkami tego gatunku. U siebie dochowałem się bodajze 4-rech pokoleń E.smithi, lecz nie uznałem, że jest tu czym się chwalić - to powszechny w hodowlach, łatwy i nie tak ciekawy gatunek...
Z drugiej strony jednak... może za bardzo mi spowszedniał? Przecież to w zasadzie bardzo atrakcyjna kruszczyca :grin:
Na dowód parę zdjęciówek. Niestety - okazy z fotek dawno już nie żyją. Fotki pstrykałem chyba w 2005 roku...
No i "czarnuchy": Te ze zdjęć są bardzo ciekawe! Ja przywiozłem pewien gatunek z Grecji i do chwili obecnej udało mi się go rozchodować. Z oznaczeniem zarówno jednych i drugich mogą być spore kłopoty :razz: :cry: Zdjęcia moich Blapsów niebawem, a na razie obiecana E.smithi.
Pozdrawiam!
Wujek Adam

Picu - 2007-07-10, 09:33

Ja również posiadam Blapsy z Grecji, miałem dodać zdjęcia ale były zbyt ruchliwe i nie mogłem ich uchwycić :wink: Gdy uda mi się je zrobić natychmiast je dodam. Co do czarnuchów podejrzewam, że gatunek w mojej hodowli to jakaś Pimella(tak to się chyba pisze :roll: ) :green: Mam również kilka innych gatunków kruszczyc ale na tę chwilę to dopiero larwy :wink: Gdy dojrzeją to zdjęcia zamieszczę natychmiast :lol:

Pozdrawiam

Wujek Adam - 2007-07-10, 14:02
Temat postu: Następny Cetoniidae
Witam!
Hodowle, hodowle, hodowle...
Temat nam się nieźle rozszerzył, a nawet wyszedł nieco poza ramy :razz: - miało być o hodowli "tropików"... Proponuję więc założyć nowy wątek, np. pod tytułem: RÓŻNE FAJNE HODOWLE, w którym porozmawiamy o innych, wcale nie tropikalnych, a też ciekawych owadach przez nas uprawianych. Zaraz biorę się do dzieła i lecę tam z fotkami swych greckich Blapsów.
A tu jeszcze jedno historyczne wspomnienie:
Zdjecie sprzed 2 lat (znów znawców poproszę o oznaczenie gatunku). Niestety - dochowałem się tylko jednego przedstawionego okazu, który żył długo, szczęśliwie i w dostatku, lecz zmarł bezpotomnie :cry:
Pozdrawiam!
Wujek Adam

Picu - 2007-07-10, 14:21

Na moje oko to samica Chelorhiny poplyphemus confluens, pozdrawiam :green:
P@tryk - 2007-08-25, 10:29

Będziecie dalej przysyłać te fotki? :razz: :roll:
Anonymous - 2007-08-28, 19:59

zamierzam rozpoczac hodowle tropików
bedzie to cos czego jeszcze nie robiłem
jestem bardzo ciekaw i zarazem pelen obaw ze nie podolam
mam nadzieje na pomoc ze strony (w kwestii porad technicznych)
osób z forum.

Robert M. - 2007-08-28, 20:53

W miare możliwości postaram się pomóc.
Anonymous - 2007-10-16, 14:39

jaką wilgotność i temperature (w pomieszczeniu) utrzymymać przy hodowli
Mecynorrhina oberthueri może ktoś hodowal to wiem
licze na wskazówki
Pzdr.

variicornis - 2007-10-17, 12:34

temperatura pokojowa wystarczy- czyku około 21, ale im cieplej, tym bardziej aktywne są larwy, co do wilgotnosci powietrza, hmm... w pomieszczeniach w blokach jest zazwyczaj sucho, a w akwarium przez aprowaniewody z próchna bedzie dosć duża- czyli taka jak dla larw- tylko pojemnik musi mieć wentylację,z eby sie nic nie zaparzyło.
Anonymous - 2007-10-17, 16:21

dzięki serdeczne
pzdr.

Robert M. - 2007-10-17, 18:04

To może ja wrzuce jakies foto.
Gąsienica pawicy pochodzącej z Ameryki południowej:
Automeris naranja.

(zdjęcia robione telefonem więc nie są rewelacyjne)